Πρωταθλητισμός και ψυχική υγεία: Πόσο βαρύ είναι τελικά ένα μετάλλιο;

17:27 30/7/2021 - Πηγή: iPop

Στον πρωταθλητισμό, η πίεση που ασκείται στους αθλητές είτε από τους προπονητές και τον περίγυρό τους είτε από τον ίδιο τους τον εαυτό θεωρείται φυσιολογική και αναμενόμενη. Το θέμα της ψυχικής τους υγείας παράλληλα δεν έχουμε συνηθίσει να μας απασχολεί τόσο όσο οι επιδόσεις και τα μετάλλια που καλούνται να φέρουν τιμώντας την χώρα και το άθλημα τους. Ο πρωταθλητισμός και η ψυχική υγεία των αθλητών ήρθαν ξανά στο προσκήνιο έπειτα από την δήλωση της Simone Biles ότι αποχωρεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

για ψυχολογικούς λόγους.

Πρωταθλητισμός και η ψυχική υγεία των αθλητών

Η Simone Biles δήλωσε για την αποχώρησή της: “Πήρα την απόφαση να δώσω προτεραιότητα στην υγεία μου, υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από την γυμναστική. Δυστυχώς συνέβη σε αυτό το στάδιο, γιατί ήθελα αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να πάνε λίγο καλύτερα, αλλά και πάλι θα το βλέπω μέρα με την ημέρα και θα δούμε πώς θα πάει”.

Έξι φορές που πήραμε έμπνευση από τους Ολυμπιονίκες

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simone Biles (@simonebiles)

Πολλοί ακόμη Ολυμπιακοί αθλητές έχουν μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω της ψυχικής τους κατάστασης. Η Ολυμπιονίκης Simone Manuel, η οποία δεν κατάφερε να πετύχει στα 100 μέτρα ελεύθερο γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες φέτος, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι αντιμετώπιζε κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία ως αποτέλεσμα του συνδρόμου υπερπροπόνησης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simone Manuel (@swimone)

Η κορυφαία τενίστρια Naomi Osaka αποφάσισε να αποσυρθεί από το Γαλλικό Open και το Wimbleton για λόγους ψυχικής υγείας. Έπειτα από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, η αθλήτρια δήλωσε:

“Νομίζω ότι πλέον το καλύτερο που μπορεί να γίνει για το τουρνουά, τους άλλους παίκτες και την δική μου ευημερία είναι να αποσυρθώ, ώστε η προσοχή όλων να επιστρέψει ξανά στο τένις που παίζεται στο Παρίσι… Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου να αποτελέσω περισπασμό και παραδέχομαι ότι το timing μου δεν ήταν ιδανικό, όπως και ότι το μήνυμά μου θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο. Κάτι σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι ότι ποτέ δεν θα ευτέλιζα την ψυχική υγεία ούτε θα χρησιμοποιούσα αυτόν τον όρο ελαφρά τη καρδία… Η αλήθεια είναι ότι βιώνω μακριές περιόδους κατάθλιψης από το αμερικανικό Open to 2018 και δυσκολεύομαι πάρα πολύ να το αντιμετωπίσω όλο αυτό”.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 大坂なおみ (@naomiosaka)

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα αθλητικής ψυχικής υγείας, ενώ η ψυχική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της φύσης τους, των δημόσιων και οικονομικών πιέσεων, της έλλειψης ταυτότητας εκτός του αθλητισμού, του αισθήματος κατάρρευσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της έλλειψης πόρων ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών αθλητών, αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστό 45%.

Ταυτόχρονα, η πανδημία του COVID-19 και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 είναι πιθανό να είχε επιπλέον ψυχολογικό κόστος για τους αθλητές. Τα σχέδια και οι στόχοι τους ανατράπηκαν και πολλοί έπρεπε να προπονηθούν μόνοι ενώ σημαντικές ήταν και οι οικονομικές δυσκολίες. Τα αυστηρά πρωτόκολλα, η έλλειψη κοινού και η απουσία οικογενειακής υποστήριξης πιθανότατα να έχουν επιπρόσθετο τίμημα.

Οι αθλητές αποτελούν πρόσωπα που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητα ενώ παράλληλα συγκεντρώνεται γύρω τους κόσμος που ζητά όλο και περισσότερα από αυτούς. Η πίεση από τον αθλητικό περίγυρο, η μάχη με τα όριά τους, το βάρος του εθνόσημου και ο φόβος της αποτυχίας μπορούν να οδηγήσουν έναν πρωταθλητή σε ψυχολογική κατάρρευση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μας καλούν να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αθλητές είναι άνθρωποι με δυνατές και αδύναμες στιγμές οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν χρωστούν κάτι ούτε στην χώρα που εκπροσωπούν ούτε στις διοργανώσεις που συμμετέχουν. Σε κάθε συνθήκη, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τον εαυτό τους σε προτεραιότητα και να φροντίσουν την σωματική και ψυχική τους υγεία χωρίς αυτό να θεωρείται μη φυσιολογικό ή κατακριτέο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Πρωταθλητισμός και ψυχική υγεία: Πόσο βαρύ είναι τελικά ένα μετάλλιο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωταθλητισμός, Πόσο,protathlitismos, poso