Βρήκες τσούχτρα στην θάλασσα; Οι λόγοι που η απομάκρυνσή της από το νερό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη

13:43 30/7/2021 - Πηγή: iPop

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που εμφανίζονται φέτος στις θάλασσες του Αιγαίου και της Χαλκιδικής είναι η επέλαση των μεδουσών. Οι μεγάλες μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει πολλές περιοχές κάνοντας το κολύμπι δύσκολο και σε κάποιες περιπτώσεις επώδυνο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας η προσπάθεια μας να απαλλαγούμε από αυτές είναι αφενός αναποτελεσματική και αφετέρου επικίνδυνη. Εάν βγάζουμε τις τσούχτρες από την θάλασσα δεν θα κερδίσουμε λίγα λεπτά επιπλέον κολύμπι, όπως πιστεύουμε, αλλά αντίθετα θα προκαλέσουμε

περαιτέρω προβλήματα.

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τις τσούχτρες από την θάλασσα

Αρχικά, κατά την απομάκρυνση των μεδουσών από την θάλασσα, τα περιμετρικά διαφανή πλοκάμια που ονομάζονται κνιδοκύτταρα είναι πιθανό να σπάσουν και να παραμείνουν στο νερό. Η ουσία που περιέχουν τα πλοκάμια μπορούν να προκαλέσουν πόνο και τσούξιμο ακόμα και αφού αποσπαστούν από την μέδουσα. Επιπλέον, εάν επιχειρήσουμε να θάψουμε την μέδουσα στην άμμο ουσιαστικά δημιουργούμε μια παγίδα για τους λουόμενους οι οποία εάν την πατήσουν κινδυνεύουν με οίδημα στο πόδι.

Οι βραβευμένες με γαλάζια σημαία ακτές της Αττικής για το 2021 από ψηλά

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι απομακρύνοντας τις ζωντανές μέδουσες από την θάλασσα ουσιαστικά τις σκοτώνουμε. Οι μέδουσες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο για το οικοσύστημα, αφού μέσα στα πλοκάμια τους δημιουργείται καταφύγιο για νεαρά ψάρια τα οποία επίσης σκοτώνουμε εάν τα βγάλουμε από το νερό. Τα ψαράκια αυτά επιλέγουν τις μέδουσες για να προστατεύονται από άλλους θηρευτές μέχρι να μεγαλώσουν ενώ κάποια είδη σχεδόν όλη τους την ζωή ζουν γύρω από τις μέδουσες. Ταυτόχρονα, η μέδουσα παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα αφού αποτελεί τροφή για πολλά θαλάσσια είδη όπως η θαλάσσια χελώνα και η ρέγκα.

Αυτή είναι η λίστα με τις ακτές της Αττικής όπου απαγορεύεται να κολυμπήσεις- Bonus οι καθαρότερες παραλίες κοντά στην Αθήνα

Η απομάκρυνση των μεδουσών από την θάλασσα δεν θα έχει κανένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Όσες τσούχτρες και αν αφαιρέσουμε από τα ρηχά νερά υπάρχουν χιλιάδες στον βυθό οι οποίες θα εμφανιστούν ξανά στις παραλίες μετά από λίγο καιρό. Το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε για τις παραλίες στις οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και να τις αποφύγουμε. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τόσο τον εαυτό μας από ανεπιθύμητα τσιμπήματα όσο και τις μέδουσες από την πιθανή εξαφάνιση του είδους τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βρήκες τσούχτρα στην θάλασσα; Οι λόγοι που η απομάκρυνσή της από το νερό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα