Γ. Σταθάκης: To πακέτο για τα ενεργειακά

11:42 29/3/2017 - Πηγή: iPop

Tην στιγμή που μαίνεται «πόλεμος» για τα ενεργειακά αλλά και τα εργασιακά με τους δανειστές, ο υπ.Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης προωθεί το πακέτο για τα ενεργειακά, ως μέσο συμβιβασμού με τους δανειστές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια συμφωνία.

Άμεση πώληση παλαιών και νέων λιγνιτικών μονάδων και εφόσον στη συνέχεια αξιολογηθεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε θα συζητηθεί η πώληση

και υδροηλεκτρικών. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί να περάσει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο και να διατηρηθεί το 51% της επιχείρησης στο Δημόσιο.

O κ. Σταθάκης παρουσίασε το συγκεκριμένο πακέτο χθες, Τρίτη, στους βουλευτές και στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Υπάρχει όμως μεγάλη αβεβαιότητα όμως, και για το πακέτο που προωθεί ο Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργού Οικονομικών το πέρασμα του 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο όπως είναι φανερό «καίγεται» καθώς σε συνάντηση που είχε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε ότι το 17% παραμένει ως έχει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, τα υδροηλεκτρικά είναι δύσκολο να γλιτώσουν το πωλητήριο καθώς έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, θεωρείται πολύ δύσκολο να έχει αποκτήσει ως τον Ιούνιο τέτοια δυναμική η αγορά, που να μιλάει για απώλεια μεριδίου 13% για την ΔΕΗ έως το τέλος του έτους.

Δηλαδή να πιάσει τον μνημονιακό στόχο 75,24% τον Δεκέμβριο, από 88,5% τον Φεβρουάριο.

Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη όμως…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αφού πρώτα μελέτησαν όλα τα δεδομένα, δεν εμφανίζονται έτοιμοι να αποδεχθούν το «πακέτο» που παρουσίασε ο Γώργος Σταθάκης.

Αντίθετα, είναι πιθανόν να επιμείνουν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, όπως «την επαναφορά της απόλυτης θέσης για πώληση του 40% του λιγντικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ» κάτι το οποίο θα φανεί στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, ακόμα και να μην συμβεί αυτό, οι εξελίξεις στο θέμα ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα υποβάθμισης της πώλησης μονάδων που επιχείρησαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν προς τα έξω.

The post Γ. Σταθάκης: To πακέτο για τα ενεργειακά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα