Έτσι, θα σταματήσεις και τις πιο κακές συνήθειες του παιδιού σου

13:54 14/2/2020 - Πηγή: iPop

Οι κακές συνήθειες του παιδιού σου μερικές φορές δεν είναι εύκολο να κοπούν και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα αργότερα στην ανάπτυξή του και τη ζωή του. 

Ωστόσο,πώς μπορείς να βάλεις τέλος στις κακές συνήθειες του παιδιού σου; Πώς μπορείς να του μάθεις τι είναι “επιτρεπτό” και τι όχι; Πώς να του δώσεις να καταλάβει πως αυτό που κάνει είναι απλά μια κακή συνήθεια και δεν πρέπει να τη συνεχίσει;

 Βάλε τέλος στις κακές συνήθειες του παιδιού σουΒάζει τον αντίχειρα στο στόμα

Το παιδί κάνει αυτή την κίνηση συνήθως για να μειώσει το άγχος. Είναι μια κίνηση που το χαλαρώνει αλλά δεν

μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να κοπεί από πολύ νωρίς:

Προσπάθησε αρχικά να βάλεις ένα όριο στον χρόνο που το παιδί βάζει τον αντίχειρα στο στόμα. Για παράδειγμα, μπορείς αρχικά να το περιορίσεις να το κάνει μόνο πριν κοιμηθεί και όχι σε δημόσιο χώρο.Μην προκαλέσεις τον πανικό. Μη δείξεις τον θυμό σου αλλά προσπάθησε να το επιβραβεύσεις κάθε φορά που δεν το κάνει!Μίλα για αυτό με το παιδί σου. Κάντο να καταλάβει τι ακριβώς κάνει και να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο.

Όταν έχει απαιτήσεις

Το να μάθεις στο παιδί να ζητάει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας και τις λέξεις “σε παρακαλώ” και “σε ευχαριστώ”, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Συνήθως το παιδί απαιτεί αλλά μπορείς να το ελέγξεις:

Συζήτησε το πρόβλημα μαζί του. Προσπάθησε να του εξηγήσεις τη διαφορά του να απαιτεί κάτι και του να ζητάει κάτι ευγενικά. Επίσης, εξήγησέ του πως η απάντηση που θα παίρνει δεν θα είναι πάντα θετική και πρέπει να είναι εντάξει με αυτό.Είσαι το πρότυπό του. Κι αυτό σημαίνει πως όταν εσύ ζητάς κάτι ευγενικά, τότε το παιδί σου θα το μιμηθεί και θα κάνει το ίδιο.Μην αντιδράς υπερβολικά. Ρώτησέ τον αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να ζητήσει αυτό που θέλει.Αγνόησε τις απαιτήσεις του παιδιού, αλλά την ίδια στιγμή δείξε πως αντιδράς και ακούς κάτι όταν το ζητάει ευγενικά.

Τα μαθήματα ζωής που μόνο ένα παιδί μπορεί να σου δώσει!

Όταν τρώει τα νύχια του

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το παιδί μπορεί να τρώει τα νύχια του, όπως άγχος, περιέργεια, βαρεμάρα ή απλά μια συνήθεια. Το χειρότερο κομμάτι σε αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι θα τον ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή του.

Τι να κάνεις:

Προσπάθησε να καταλάβεις τον λόγο που τρώει τα νύχια του και να το ξεπεράσετε μαζί.Βρες μια δημιουργική εναλλακτική. Αν τρώει τα νύχια του, πρότεινέ του να ζωγραφίσει κάτι ή βρες κάτι άλλο δημιουργικό για να το απασχολήσεις.

Όταν βάζει το δάχτυλο στη μύτη

Μερικές φορές τα παιδιά κάνουν αυτό το αηδιαστικό πράγμα, που βάζουν το δάχτυλο στη μύτη και μετά το δοκιμάζουν…. Δεν είναι απλώς μια αηδιαστική συνήθεια αλλά και πολύ επικίνδυνη καθώς τα βακτήρια εξαπλώνονται!

Πώς να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια:

Ζήτα την προσοχή του και δώστου ένα χαρτομάντιλο κάθε φορά που το κάνει. Μπορεί να το κάνει επειδή είναι αφηρημένος και πρέπει να τον βοηθήσεις να το συνειδητοποιήσει.Εξήγησε στο παιδί σου πως αυτή η κίνηση έχει επιπτώσεις στην υγεία του και μίλα για όλες τις συνέπειες που θα έχει. Μίλα του σαν να είναι ενήλικας!Προσπάθησε να το απασχολήσεις με άλλες δραστηριότητες ώστε να ξεχαστεί και να μη βαριέται!Όταν βρίζει

Αυτή η συνήθεια είναι σχεδόν αναπόφευκτη σε κάθε παιδί. Ακόμη κι αν δεν έχει βγει ούτε μια άσχημη λέξη από το στόμα σου, το παιδί κάπου θα τις ακούσει και θα τις χρησιμοποιήσει χωρίς καν να γνωρίζει τι σημαίνουν.

Δώσε μεγάλη προσοχή στα προγράμματα που παρακολουθεί αλλά και στη μουσική που ακούει. Και κάνε μια συζήτηση για τα όρια που υπάρχουν, ώστε να καταλάβει και τι είναι κακό ή καλό.Μην αντιδράς υπερβολικά ή με θυμό, αλλά προσπάθησε να βρεις τρόπο να του εξηγήσεις πως πρέπει να δείχνει τον σεβασμό του στους άλλους και πώς τέτοιες συμπεριφορές τιμωρούνται.

Όταν σκουπίζει τα χέρια του πάνω στα ρούχα του

Πολλές φορές τα παιδιά σκουπίζουν τα χέρια τους πάνω στα ρούχα τους. Μπορεί να έχουν λερωθεί με φαγητό, με χρώματα ή να είναι απλώς βρώμικα και να τα σκουπίζουν πάνω τους.

Τι μπορείς να κάνεις: 

Δώσε πάντα στο παιδί σου ένα χαρτομάντιλο ώστε να μπορεί να σκουπιστεί. Κάντο μόνιμη συνήθεια και πάντα να υπενθυμίζεις στο παιδί σου ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του μετά το φαγητό ή το παιχνίδι.Μην θυμώνεις: Κανένα παιδί δεν θα το καταλάβει αν εσύ του φωνάζεις!Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι “τεμπέληδες” γονείς μεγαλώνουν καλύτερα παιδιά!

Photo: Pexels

Το άρθρο Έτσι, θα σταματήσεις και τις πιο κακές συνήθειες του παιδιού σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα