«Είτε θα έκανα μεταμόσχευση, είτε θα πέθαινα»: Η ιστορία για το θαύμα της ζωής που θέλεις να διαβάσεις σήμερα

17:51 12/12/2022 - Πηγή: iPop

Η ιστορία της Λυγερής Οικονομοπούλου δε γίνεται να μη σε συγκινήσει. Η γνωστή ψυχαναλύτρια έδωσε μια ειλικρινή συνέντευξη στην ΕΡΤ και μίλησε για τη δική της ιστορία ως λήπτρια μοσχεύματος. Πρόκειται για μία συνέντευξη που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε των αγώνα και την αγωνία που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, ενώ παράλληλα μας τόνισε την σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας, στην οποία η δωρεά οργάνων δεν είναι τόσο διαδεδομένη.

Η κα Οικονομοπούλου διαγνώστηκε σε νεαρή ηλικία με αυτόανοσο νόσημα το οποίο προσέβαλε

το συκώτι της. Μετά από χρόνια, όπως αποκάλυψε και η ίδια, υποτροπίασε με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η μεταμόσχευση.

«Η δική μου ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, όταν σε νεαρή ηλικία διαγνώστηκα με ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προσέβαλε το συκώτι και μετά από αρκετά χρόνια δυστυχώς η ασθένειά μου έκανε μια πολύ οξεία υποτροπή, όπου εκεί οι γιατροί μου με ενημέρωσαν ότι η μεταμόσχευση θα ήταν μονόδρομος για εμένα» δήλωσε η κ. Οικονομοπούλου.

«Είτε θα μεταμοσχευόμουν, είτε θα πέθαινα», είπε χαρακτηριστικά, «Ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα».

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας – Δώρισέ το και σώσε την ζωή ανθρώπων που υποφέρουν από εγκαύματα

Δωρεά οργάνων: Η συγκινητική ιστορία της Οικονομοπούλου

Μιλώντας για τις συγκλονιστικές στιγμές που πέρασε η ίδια και η οικογένειά της, αναμένοντας το σωτήριο μόσχευμα στην ηλικία των 40 ετών, η κ. Οικονομοπούλου ανέφερε ότι η αναμονή αυτή «είναι η πιο τραγική και δύσκολη εκκρεμότητα στη ζωή του ανθρώπου». Είπε, δε, ότι «εγώ και η οικογένειά μου χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Τρομοκρατήθηκαμε, πανικοβληθήκαμε και ιδιαίτερα η σκέψη η κορούλα μου που τότε ήταν ήταν 8,5 ετών, μπορεί να χάσει τη μαμά της ήταν πιο εφιαλτική για εμένα».

«Ο γιατρός και η εξαιρετική ομάδα στο Λαϊκό Νοσοκομείο μάς στήριξε τόσο πολύ, σε όλες αυτές τις δυσκολίες. Ήταν εκεί να μας εμψυχώνει κάθε στιγμή, να μας δίνει κουράγιο, να μας καθησυχάζει ότι ένα μόσχευμα θα βρισκόταν και για εμένα και θα μπορούσα πάλι να πάρω τη ζωή πίσω και η κόρη μου να έχει πάλι πίσω τη μανούλα της, γερή και δυνατή στο σπίτι», πρόσθεσε.

Ο θεράπων ιατρός της και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, μίλησε στις «Συνδέσεις» για τους ασθενείς που βρίσκονται για χρόνια στη λίστα αναμονής και τα μοσχεύματα που χάνονται λόγω της έλλειψης συντονισμού από τις αρμόδιες αρχές. Τόνισε, μάλιστα, πως: «Δεν έχουμε καλή οργάνωση σαν χώρα στο να βρίσκουμε τους δότες όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή».

«Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι και περιμένουν υποψήφιοι για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ήπατος, εν προκειμένω είναι βαριά ασθενείς. Η ζωή τους κινδυνεύει και κάποιοι δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν πριν βρεθεί το πολυπόθητο μόσχευμα» δήλωσε ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Freepik

Μιλώντας για τη δωρεά οργάνων τόνισε ότι «η πλειονότητα των Ελλήνων δεν είναι αρνητική στη μεταμόσχευση και αυτό το έχουν δείξει και έρευνες. Δεν έχουμε καλή οργάνωση σαν χώρα στο να βρίσκουμε τους δότες όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα σε δύσκολες ώρες»

Ο κ. Παπαθεοδωρίδης επισήμανε ότι οι όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν ζωή με το θάνατό τους μπορούν να μπουν στο σάιτ του οργανισμού ή να απευθυνθούν σε ένα ΚΕΠ και να δηλώσουν ότι θέλουν να γίνουν δωρητές.

Όπως δήλωσε, μετά τον θάνατο της 21χρονης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόσφερε ζωή σε συνανθρώπους της, άνθρωποι έσπευσαν και έκαναν σχετικές δηλώσεις.

Δωρεά οργάνων: Μην γυρίζεις την πλάτη. Κάνε τη διαφορά

«Μετά τον άδικο χαμό της Έμμας και την προσφορά οργάνων από τους γονείς της, πάρα πολλοί άνθρωποι μαζικά, ξεπέρασαν τα ρεκόρ για το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα και δήλωσαν δωρητές οργάνων» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

«Όμως, οι δηλώσεις δεν σημαίνουν αυτόματα και δωρεά. Αν δεν συντηρηθεί ο άνθρωπος τεχνητά η κυκλοφορία του εκείνες τις δύσκολες ώρες, αν δεν ειδοποιηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, δε θα προχωρήσει η δωρεά», εξήγησε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Είτε θα έκανα μεταμόσχευση, είτε θα πέθαινα»: Η ιστορία για το θαύμα της ζωής που θέλεις να διαβάσεις σήμερα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Είτε,eite