Είσαι κι εσύ εξαντλημένη μητέρα; Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές για σένα!

19:13 15/12/2019 - Πηγή: iPop

Είσαι κι εσύ κουρασμένη και εξαντλημένη μητέρα; Μην είσαι σαν όλες τις υπόλοιπες μαμάδες και μην κάνεις τα ίδια λάθη συνεχώς. 

Πολλές μητέρες δεν τολμούν να παραδεχτούν ότι κουράζονται πάρα πολύ σε σημείο που ξεπερνούν τον εαυτό τους. Η ζωή τους δεν είναι τόσο καλή όσο θα ήθελαν και όπως φαίνεται στα κοινωνικά δίκτυα. Οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού, οι αφόρητοι καυγάδες των παιδιών, η μόνιμη κούραση και ένταση, τα παιδιά που τρέχουν συνέχεια από πίσω τους τις κουράζουν πάρα πολύ.

Αν είσαι κι εσύ μία εξαντλημένη μητέρα, τι μπορείς να κάνεις;

Βρες
τι φταίει

Ένα μωρό απαιτεί όλο το χρόνο και την προσοχή από τη μητέρα του, που δεν μπορεί πλέον να απολαύσει ένα ήρεμο ντους χωρίς να βγει ξαφνικά, επειδή το παιδί της ξύπνησε και τη φωνάζει. Και φυσικά μια «καλή» μαμά θα πει ότι «Αυτό το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό». Αλλά αν αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν καθημερινά, η κόπωση που συσσωρεύεται μπορεί να οδηγήσει σε νευρική εξάντληση. Όλοι έχουν το δικό τους τρόπο να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους αποτελεσματικά, αλλά υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερο καθολικές λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μητέρες.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Η ψυχολόγος Lyudmila Petranovskaya γράφει : «Οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να πάνε μόνες για ψώνια, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να κλάψουν εξαιτίας αυτού. Οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να έχουν ένα νέο μωρό, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζηλέψουν. Οι μητέρες έχουν το δικαίωμα διαζυγίου, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να υποφέρουν από αυτό. Οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τη στέγη και τον τρόπο ζωής τους, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να κάνουν ιδιοτροπίες και να επιμείνουν». Κάθε μητέρα έχει το δικαίωμα να ζήσει τη ζωή της. Εναπόκειται στο παιδί να προσαρμοστεί σε αυτό. Η εξελικτική διαδικασία ορίζει τη συμπεριφορά των παιδιών, πρέπει να ακολουθούν τους γονείς τους και να υιοθετούν τον τρόπο ζωής τους και όχι το αντίστροφο.

Γι’ αυτό και πρέπει να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου, να περνάς όμορφα και να αγαπάς αυτό που είσαι.

Δεν υπάρχει τέλεια μητέρα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια μητέρα που κάνει το καλύτερό της για την οικογένειά της κινδυνεύει να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία της. Η εικόνα της τέλειας μητέρας παραμένει απρόσιτη, η οποία μερικές φορές προκαλεί κακομεταχείριση των παιδιών, μέσω της αδιαφορίας και μερικές φορές της σκληρότητας. Αυτές είναι οι «ιδανικές» μητέρες που ακούμε να φωνάζουν στα παιδιά τους στα σούπερ μάρκετ: «Είναι ντροπή!» στην πραγματικότητα δεν γίνεται να είναι τέλειες.

Μην συγκρίνεις, επίσης, τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες ή με τα πρότυμα που κυκλοφορούν στα social media.

Γέμισε τις μπαταρίες σου

Οι γονείς που φροντίζουν τα παιδιά καταναλώνουν μόνιμα πολλή ενέργεια και πρέπει να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους για να αποφύγουν την εξάντληση. Βγες χωρίς τα παιδιά, κάνε μια δραστηριότητα, πέρνα χρόνο με τον σύντροφό σου και τις φίλες σου και ασχολήσου με τον εσωτερικό σου κόσμο.

Να έχεις καλή επικοινωνία με το παιδί

Το παιδί, όσο μεγαλώνει πρέπει να αντιλαμβάνεται την κούρασή σου και να μην σε φορτώνει με παραπάνω υποχρεώσεις, χωρίς να υπάρχει λόγος. Για παράδειγμα, από μία ηλικία του παιδιού και μετά, μπορεί και το ίδιο να μαζέψει τα πράγματά του και να στρώσει το κρεβάτι του.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε στο παιδί σου να κάνει αποταμίευση με αυτούς τους τρόπους!

Photo: unsplash/Jonathan Borba

Το άρθρο Είσαι κι εσύ εξαντλημένη μητέρα; Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές για σένα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα