Έχεις αναρωτηθεί πόσο έχει αλλάξει η προσωπικότητά σου με την πάροδο του χρόνου;

20:19 21/5/2022 - Πηγή: iPop

Η ζωή μας από όταν ξεκινάει φέρει μαζί της διάφορες αναποδιές και εμπειρίες. Συχνά περνάμε από τόσα πολλά στάδια μεγαλώνοντας που μπορεί να μην αντιληφθούμε τις αλλαγές που μας συμβαίνουν. Συγκεκριμένα μεταξύ της εφηβείας και της ενηλικίωσης, περνάμε από μια σειρά αλλαγών – δουλειές, δυσάρεστες περικοπές και σχέσεις που έρχονται και φεύγουν. Πόσο όμως αλλάζει η προσωπικότητα με το χρόνο που περνάει;

Αλλάζει η προσωπικότητα με το χρόνο;

Η προσωπικότητα είναι το πρότυπο των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών που είναι μοναδικά για ένα άτομο. Οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται

την προσωπικότητα ως κάτι σταθερό. Ωστόσο σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. “Η προσωπικότητα είναι ένα αναπτυξιακό φαινόμενο. Δεν είναι απλώς ένα στατικό πράγμα με το οποίο έχεις κολλήσει και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις”, δήλωσε ο Brent Roberts, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign.

Pexels

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είσαι διαφορετικό άτομο κάθε μέρα που ξυπνάς. Βραχυπρόθεσμα, η αλλαγή μπορεί να είναι σχεδόν ανεπαίσθητη, δήλωσε ο ίδιος στο Live Science. Διαχρονικές μελέτες, στις οποίες οι ερευνητές ερευνούν τακτικά τις προσωπικότητες των συμμετεχόντων για πολλά χρόνια, υποδηλώνουν ότι η προσωπικότητά μας είναι στην πραγματικότητα σταθερή σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2000 στο περιοδικό Psychological Bulletin, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 152 διαχρονικών μελετών σχετικά με την προσωπικότητα, όπου παρακολούθησαν συμμετέχοντες από την παιδική ηλικία έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Κάθε μία από αυτές τις μελέτες μέτρησε τις τάσεις σε πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Αυτό το σύμπλεγμα χαρακτηριστικών, το οποίο περιλαμβάνει εξωστρέφεια, συμφωνία, ευσυνειδησία, διαφάνεια στην εμπειρία και νευρωτισμό, είναι το βασικό στοιχείο της έρευνας της προσωπικότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ατόμων για κάθε προσωπικότητα, σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες, έτειναν να παραμένουν σταθερά μέσα σε κάθε δεκαετία της ζωής.

Unsplash/Nick Arnot

Αυτό το μοτίβο συνέπειας ξεκινά γύρω στην ηλικία των 3, και ίσως ακόμη νωρίτερα, δήλωσε ο Brent Donnellan, καθηγητής και πρόεδρος της ψυχολογίας στο Michigan State University. Όταν οι ψυχολόγοι μελετούν τα παιδιά, δεν μετρούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με τον ίδιο τρόπο που κάνουν για τους ενήλικες. Αντ ‘αυτού, εξετάζουν την ιδιοσυγκρασία – την ένταση των αντιδράσεων ενός ατόμου στον κόσμο. Ερχόμαστε στον κόσμο με μοναδικές ιδιοσυγκρασίες, και η έρευνα δείχνει ότι οι ιδιοσυγκρασίες μας ως παιδιά αντιστοιχούν σε χαρακτηριστικά προσωπικότητας ενηλίκων. “Ένας ντροπαλός 3χρονος ενεργεί πολύ διαφορετικά από έναν ντροπαλό 20-κάτι. Αλλά υπάρχει ένας υποκείμενος πυρήνας”, δήλωσε ο Donnellan στο Live Science.

Οι διαχρονικές μελέτες έχουν βρει ότι η προσωπικότητα τείνει να γίνεται “καλύτερη” με την πάροδο του χρόνου. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «αρχή της ωριμότητας». Οι άνθρωποι γίνονται πιο εξωστρεφείς, συναισθηματικά σταθεροί, ευχάριστοι και πιο συνειδητοί καθώς μεγαλώνουν. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι αλλαγές είναι έντονες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έχεις αναρωτηθεί πόσο έχει αλλάξει η προσωπικότητά σου με την πάροδο του χρόνου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα