Δοκιμάσαμε το πιο ζουμερό burger της ζωής μας! Το νέο hot-spot της πόλης σου υπόσχεται γευστικά ταξίδια για όλα τα γούστα!

19:15 27/11/2022 - Πηγή: iPop

Ο βιγκανισμός μπορεί για κάποιους ανθρώπους να θεωρείται λανθασμένα ένα απλό trend, αλλά η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότεροι στρέφονται προς τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής για τα οφέλη που έχει, τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερα εστιατόρια προσαρμόζονται στον βιγκανισμό, εισάγοντας επιλεγμένα πιάτα στο μενού τους με βάση τα προϊόντα φυτικής προέλευσης. Σε περίπτωση που είσαι κρεατοφάγος, σαν κι εμένα, είμαι σίγουρη πως θα αναρωτιέσαι, «μα καλά, γιατί διαβάζω εγώ αυτό το άρθρο;». Πίστεψέ με, όμως, θα ανοίξει ένα καινούριος κόσμος γι’ εσένα μόλις το τελειώσεις!

Θέλω να μοιραστώ κάτι μαζί σου λάτρη του κρέατος κι ελπίζω να μη σε σοκάρω! Πρέπει να σου πω, λοιπόν, πως κάποια στιγμή όλοι μας θα γίνουμε vegan και το πιστεύω πραγματικά αυτό. Κι αν έχεις στο μυαλό σου πως δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψεις αυτό στον εαυτό σου, σε πληροφορώ πως τα vegan πιάτα δεν είναι καθόλου βαρετά στη σήμερον ημέρα. Μη σου πω ότι είναι ακόμα καλύτερα κι απολαυστικά, πλούσια σε ξεχωριστές και ιδιαίτερες γεύσεις που θα εκτιμήσει ο ουρανίσκος σου! Όσον αφορά εσένα vegan τυπάκι που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή, με καταλαβαίνεις…

Όπως και κάθε άλλη διατροφική συνήθεια, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις από τη μία μέρα στην άλλη. Εξάλλου, όλα είναι στο μυαλό…Το ίδιο ακριβώς έκανε κι ο Νίκος Γαϊτάνος, καταξιωμένος vegan σεφ, ο οποίος έχει ανοίξει, πλέον, κι ένα λαχταριστό burgerάδικο στην καρδιά της Αθήνας. Φυσικά μιλάω για το Athens Vegan Burgers, δε γίνεται να μην το έχεις ακουστά…

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να αλλάξεις την διατροφή σου ή ανήκεις ήδη στους vegans, ο αγαπημένος μας Νίκος σου αφηγείται την ιστορία του η οποία μόνο έμπνευση μπορεί να σου δώσει.

Ο Νίκος Γαϊτάνος σταμάτησε να τρώει κρέας το 1987, όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως «δεν υπήρχαν πολλά ερεθίσματα τότε, απλά ξεκίνησα να διαβάζω ένα βιβλίο με την ιστορία του Γκάντι που είχε πάει μια Κυριακή με τους φίλους του τους Εγγλέζους να φάει αρνί, ενώ δεν είχε φάει ποτέ κρέας, ήταν ινδουιστής. Έφαγε αρνί και μετά είχε τύψεις, έβλεπε το αρνί να κλαίει στον ύπνο του. Το διάβασα και λέω ‘τι λέει τώρα ο τύπος!’. Ε και αυτό ήταν αρκετό για να σταματήσω να τρώω κρέας».

Instagram / christ0s_man

Στην αρχή, όπως μας αποκάλυψε, ήταν κάτι πρωτόγνωρο, καθώς ήταν ο μοναδικός από την οικογένειά του που δεν έτρωγε κρέας κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μαγειρεύει μόνος του. Ένα χρόνο αργότερα σταμάτησε να τρώει κρέας και η αδερφή του, ενώ παράλληλα γνώρισε μετέπειτα και τον πατέρα του (όπως μας αποκάλυψε συνάντησε τον πατέρα του για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία) κι ανακάλυψε πως κι εκείνος ακολουθούσε vegan διατροφή. Με την πάροδο των χρόνων σταμάτησε να τρώει κρέας και η μητέρα του, και κάπως έτσι εξελίχθηκαν σε μία vegan οικογένεια!

Plant based VS Veganism: Τόσο κοντά, αλλά τόσο μακριά μεταξύ τους

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Νίκος Γαϊτάνος ο βιγκανισμός είναι η πρώτη επανάσταση που έχουν κάνει οι άνθρωποι, που δεν αφορά τους ανθρώπους, αλλά κάποιο άλλο είδος. Είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι οποίοι αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα ενός άλλου είδους.

Ο βιγκανισμός δεν είναι διατροφή. Είναι τι φοράμε, με τι πλενόμαστε, πού καθόμαστε, είναι η λογική ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τα ζώα, σε καμία μορφή. Αν εγώ ακολουθώ απλά plant-based διατροφή για την υγεία μου, αλλά όχι για τα ζώα, δεν μπορώ να ονομάζομαι vegan.

Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι βασισμένη στην εκμετάλλευση των ζώων.

Πόσο δύσκολο είναι, όμως, για έναν vegan σεφ, δηλαδή έναν άνθρωπο που αγαπά τη μαγειρική και τη φύση, να τα καταφέρει σε μία χώρα όπως η Ελλάδα;

«Δεν ξεκίνησα σαν vegan chef αρχικά. Μαγείρευα κανονικά κρέας μέχρι που σε κάποια στιγμή αποφάσισα να σταματήσω να μαγειρεύω ζωικά. Κάποια χρόνια δεν έβρισκα δουλειά, σε κάποια φάση βρήκα δουλειά στο μοναδικό vegan εστιατόριο της Αθήνας. Μετά πήγα στο Avocado, στο Rosebud στο Κολωνάκι και κατέληξα στο Λονδίνο. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα είχαν ανοίξει πολλά εστιατόρια. Το 2018, φτιάξαμε με το ΙΕΚ ΣΒΙΕ την πρώτη vegan σχολή μαγειρικής», αποκαλύπτει.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη vegan σχολή μαγειρικής της Ελλάδας! Μπορεί να σου ακούγεται απλό κι εύκολο, αλλά δεν είναι! Έχει μαθητές όλων των ηλικιών και κάθε διατροφικής συνήθειας.

«Ήταν αρχικά μια ιδέα. Την έδωσα στον διευθυντή του ΙΕΚ ΣΒΙΕ, ο οποίος μου είπε να το δοκιμάσουμε. Την πρώτη χρονιά περιμέναμε περίπου 20 άτομα, αλλά τελικά είχαμε 43. Πέρυσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μαζί με το online τμήμα 75 μαθητές. Στο Athens Vegan Burgers δουλεύουν παιδιά απ’ τη σχολή. Έχουμε μαθητές από 17-18 χρονών μέχρι και 60! Οι vegan είναι οι μισοί ή οι λιγότεροι, έχουμε vegetarian αλλά και αρκετούς κρεατοφάγους. Επίσης, υπάρχουν και οι επαγγελματίες μάγειρες που έρχονται στο 3ο εξάμηνο για να πάρουν μια εξειδίκευση στον βιγκανισμό», αναφέρει ο Νίκος Γαϊτάνος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Sofarebel Gaitanos (@nikosgaitanos)

Το Athens Vegan Burgers σε περιμένει στην καρδιά της Αθήνας

Το επόμενο βήμα; Να ανοίξει το δικό του vegan εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας και τα κατάφερε! Στο Athens Vegan Burgers μπορείς να ανακαλύψεις πιάτα δημιουργικά, πεντανόστιμα, μαγειρεμένα με απόλυτη αγάπη και μεράκι!

Πρόκειται γι’ ένα εστιατόριο, το οποίο δε μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα, είναι ξεχωριστό! «Καταρχήν εδώ που είμαστε, είναι πολύ εμφανές το τι διαφορετικό έχει… Είναι δίπλα σε μαγαζιά με κρέας (σ.σ. Το Athens Vegan Burgers βρίσκεται ανάμεσα στα πιο γνωστά σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι). Το διαφορετικό που έχει απ’ τα άλλα vegan μαγαζιά είναι ότι, παρόλο που το φαγητό μπορείς να το χαρακτηρίσεις fast food, τα πιάτα είναι λίγο πιο εκλεπτυσμένα, προσεγμένα. Στην ουσία δεν είναι fast food, είναι slow food. Λέγεται burger, αλλά είναι πολύ ψαγμένο σαν burgerάδικο, έχουμε δώσει πολύ χαρακτήρα», λέει ο σεφ του.

Αυτό που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει; Εννοείται πως είναι η ποιότητα και η γεύση των πιάτων του, γιατί όλα ξεκινούν από το 0 και είναι φτιαγμένα από εκείνους. Μόλις αντίκρισα τα πιάτα δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τρώω ένα vegan burger με «μπέικον» και «μπιφτέκι» τα οποία έχουν ακριβώς την ίδια γεύση με τις ζωικές παρασκευές.

«Εμείς τα φτιάχνουμε όλα από το μηδέν, ακόμα και από ανύπαρκτες ύλες. Είναι πολύ πιο δύσκολο. Θέλει 4 ώρες προετοιμασία η κουζίνα μέχρι να ανοίξει το μαγαζί. Το πιο δύσκολο ήταν ο μουσακάς, που δεν τον έχουμε τώρα στο μενού, όπως και το χειροποίητο τουρσί από κάκτο που είχαμε. Αυτή την περίοδο δεν το έχουμε, καθώς δεν είναι της εποχής. Τα φτιάχνουμε τα «κρέατά» μας, δεν τα αγοράζουμε. Φτιάχνουμε μόνοι μας 23 σάλτσες. Δεν αγοράζουμε μαγιονέζα, την φτιάχνουμε με γάλα σόγιας. Και μετά φτιάχνουμε κι άλλες σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα. Το μπέικον είναι φτιαγμένο από σέιταν, που είναι η γλουτένη του αλευριού», δήλωσε.

Το ήξερες;

Η γλουτένη είναι μία πολύ θρεπτική πρωτεΐνη που έχει την ικανότητα να κολλάει τα ζυμάρια, να κάνει δηλαδή τις ενώσεις. Απομονώνεις την γλουτένη απ’ το αλεύρι, και μένει κάτι πολύ ελαστικό, που μπορείς στη γεύση να το κάνεις να προσομοιάζει στο κρέας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση της vegan διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, καθώς τείνει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Κατά πόσο, όμως, όλα αυτά τα πιάτα με τις περίπλοκες παρασκευές είναι όντως υγιεινά και πώς μπορούν να ωφελήσουν τόσο εμάς όσο και το περιβάλλον; Επιπλέον, ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις θερμίδες;

«Στο συγκεκριμένο μαγαζί υπάρχουν λιγότερες θερμίδες, γιατί δεν τηγανίζουμε τίποτα. Δεν έχουμε τηγάνια και φριτέζες, ενώ χρησιμοποιούμε πολύ λίγο λάδι. Η vegan διατροφή, φυσικά, γενικά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πάντα πιο χαμηλή σε θερμίδες, γιατί αν κάποιος, για παράδειγμα, τηγανίζει τα πάντα, και vegan να είναι, δεν θα είναι χαμηλότερη σε θερμίδες η διατροφή του. Στην πραγματικότητα, όμως, το αληθινά υγιεινό φαγητό μπορείς να το φας μόνο στο σπίτι σου!», σημειώνει ο Νίκος Γαϊτάνος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Sofarebel Gaitanos (@nikosgaitanos)

Όσον αφορά τα συντηρητικά και τα πρόσθετα που υπάρχουν στα vegan προϊόντα εκείνος απαντά πως: «Όταν καταναλώνεις κανονικά αλλαντικά που έχουν μέσα νιτρικά κι ό,τι άλλα προϊόντα περισσεύουν απ’ τα σφαγεία, είναι αστείο να λες ότι δεν είναι υγιεινά τα vegan προϊόντα. Οτιδήποτε αγοράσεις συσκευασμένο, δεν είναι γίνεται να μην έχει συντηρητικά, κάπως πρέπει να συντηρηθεί. Εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ λιγότερα στα vegan συσκευασμένα προϊόντα, αλλά ο βιγκανισμός δεν είναι τα συσκευασμένα προϊόντα. Βιγκανισμός είναι η φάβα, τα όσπρια, τα γεμιστά… Η γεύση, κατά τα άλλα, δεν έρχεται από κάτι περίεργο, έρχεται απ’ τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά».

Στην απορία μας εάν επισκέπτονται αποκλειστικά το Athens Vegan Burgers vegans, ο σεφ Νίκος Γαϊτάνος ήταν απόλυτα ξεκάθαρος, ενώ παράλληλα μας βοήθησε να αντιληφθούμε το μικρό ποσοστό των vegans ανάμεσά μας.

«Ποτέ τα vegan μαγαζιά δεν περιμένουν να ζήσουν αποκλειστικά απ’ τους vegan. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολύ περισσότεροι vegan πελάτες, αλλά μια μεγάλη πλειοψηφία πελατών είναι πιο ανοιχτόμυαλοι κρεατοφάγοι. Θεωρώ ότι, πλέον, και στην Ελλάδα πολλοί βλέπουν τον βιγκανισμό σαν ένα είδος κουζίνας. Δεν γίνεται να ζήσουν τα μαγαζιά μόνο απ’ τους vegan, που στην Ελλάδα είναι μόλις το 1%!», τόνισε.

Athens Vegan Burgers: Τα πιο λαχταριστά burgers στο Μοναστηράκι!

Για να μη σε έχουμε άλλο στο περίμενε, νομίζω πως έφτασε η ώρα να μοιραστούμε μαζί σου τα πιάτα που ξεχωρίσαμε απ’ το μενού! Πίστεψέ με, μου ήταν πολύ δύσκολο να μην αναφέρω όλο τον κατάλογο…

Wellington burger

Ένα λαχταριστό burger σε φύλλο σφολιάτας με σάλτσα μανιταριών & καμμένων λαχανικών. Το μπιφτέκι από είναι φτιαγμένο από πρωτεΐνη αρακά με πουρέ άγριων μανιταριών και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις!

Instagram / christ0s_man

Steak burger

Σε μοναστηριακό πολύσπορο ψωμί. Με μπριζόλα από πρωτεΐνη σίτου, ανθό αλατιού, ομελέτα tofu, ψητό χαλούμι, μαριναρισμένα παραπούλια, τουρσί από άγριο σκόρδο! Νομίζω πως η φωτογραφία είναι από μόνη της αρκετή!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Sofarebel Gaitanos (@nikosgaitanos)

Mac & cheese burger

Σε παραδοσιακό διπλό ψωμί burger. Με διπλό μπιφτέκι σόγιας, κοφτό μακαρονάκι με cheddar, παριζάκι σόγιας, ντομάτα, BBQ sauce & μαγιονέζα. Δε θα μπορέσεις να πιστέψεις ότι αυτές οι γεύσεις είναι όντως vegan…

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athens Vegan Burgers (@athensveganburgers)

Ramen burger

Ίσως είναι και το πιο ιδιαίτερο πιάτο του μαγαζιού! Πρόκειται για ένα burger σε ψωμάκι από noodles ramen με μπιφτέκι jackfruit, πίκλα ginger, γλυκόξινο λάχανο & μαγιονέζα yuzukosho. Συνοδεύεται από πατάτες country ψημένες στο φούρνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athens Vegan Burgers (@athensveganburgers)

Beyond food porn burger

Σε παραδοσιακό διπλό ψωμί burger με σουσάμι. Mε beyond μπιφτέκι, nuggets, μπέικον, φυτικό τυρί, iceberg, baby ρόκα, λόλα, ντομάτα, καπνιστή μαγιονέζα & cheddar sauce, νομίζω η ονομασία του πιάτου τα λέει όλα!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athens Vegan Burgers (@athensveganburgers)

Porcini burger

Last but not least το Porcini burger είναι ένα burger σε ψωμάκι pretzel. Με μπιφτέκι μανιταριών porcini, φυτικό τυρί, λόλα κόκκινη, βλαστάρια παντζαριού, αγιολί τρούφας & σάλτσα gorgonzola. Ο σεφ, μάλιστα, έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτό το πιάτο, καθώς όπως μας αποκάλυψε και ο ίδιος, «το porcini είναι signature, το φτιάχνω απ’ το 2010 στο Avocado και το εξελίσσω με τα χρόνια και τώρα πιστεύω ότι είναι στην καλύτερη μορφή που ήταν ποτέ».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athens Vegan Burgers (@athensveganburgers)

Αν πας στο Athens Vegan Burgers, όμως, δεν μπορείς να μείνεις χωρίς γλυκό φυσικά! Πάντα χρειαζόμαστε κάτι για το σβήσιμο άλλωστε…Ο σεφ μας έχει φροντίσει και γι’ αυτό προσθέτοντας στο μενού δύο πεντανόστιμα γλυκά!

Panna cotta

Ίσως είναι και η πιο νόστιμη panna cotta που έχω φάει στη ζωή μου και πίστεψέ με, είναι το αγαπημένο μου γλυκό! Πρόκειται για panna cotta από γάλα καρύδας & χειροποίητο σιρόπι από λουλούδι edelweiss, το οποίο προσδίδει στο πιάτο μία ιδιαίτερη γεύση και θα σε ταξιδέψει.

Cheesecake waffle

Με χειροποίητη ζύμη βάφλας, σοκολατένια κρέμα τυριού, σαντιγύ, δάκρυα σοκολάτας & χειροποίητη μαρμελάδα από βιολογικά βατόμουρα θα αναζητάς αυτή τη βάφλα ξανά και ξανά! Είναι έρωτας με την πρώτη μπουκιά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Sofarebel Gaitanos (@nikosgaitanos)

Ο βιγκανισμός, λοιπόν, είναι ένας τρόπος ζωής κι όχι διατροφής κι αυτό μπορείς να το καταλάβεις κάνοντας μία βόλτα στο Athens Vegan Burgers, το νέο διαμάντι της Αθήνας. Πιάτα με γεύσεις μαγικές, γεύσεις που σε ταξιδεύουν, δε γίνεται να μην αγαπηθούν από vegans ή μη. Σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σου!

Athens Vegan Burgers – Περισσότερες Πληροφορίες:

Athens Vegan Burgers
Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι
2112674470

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δοκιμάσαμε το πιο ζουμερό burger της ζωής μας! Το νέο hot-spot της πόλης σου υπόσχεται γευστικά ταξίδια για όλα τα γούστα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
burger, ζωης, ταξιδια, burger, συγκεκριμένο, vegan, σεφ, αθηνα, athens, αρνι, instagram, ελλαδα, chef, ιεκ, σβιε, online, nikos, food, slow, φας, mac, bbq, sauce, noodles, ginger, nuggets, baby, signature, cheesecake, σοκολατα, ipop, google, αλλαγη ωρας, www.google.gr, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, instagram, ipop, σβιε, γλουτενη, γκαντι, διατροφη, δουλεια, ζωα, θερμιδες, ιεκ, λονδινο, μαγειρικη, μητερα, μουσακας, ντοματα, ομελετα, οσπρια, σεφ, υγεια, φαβα, φωτογραφια, ψωμι, ωρα, bbq, αγαπη, αγριο, αδυναμια, αρθρο, αξιζει, απλα, βατομουρα, βιβλιο, βρισκεται, γαλα, φαγητο, γευση, γινεται, δακρυα, δειτε, δωσει, διπλο, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εμπνευση, ερχεται, ερχονται, εστιατορια, ετων, ζυμη, ζωη, ζωη μου, ζωων, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, ηλικια, υπηρχαν, υπνο, κουζινα, κοφτο μακαρονακι, λαδι, λαχανο, λολα, μαζι σου, μακρια, μηδεν, μικρο, μορφη, μπορεις, μυαλο, παντα, οικογενεια, ουσια, παιδια, περιβαλλον, πιατα, ποιοτητα, ροκα, σιγουρα, σιγουρη, συγκεκριμένο, σουσαμι, σιροπι, σκεφτεσαι, σπιτι, σφαγεια, τηγανια, τυψεις, τμημα, τυρι, φας, φυση, φυσικα, φυλλο, φορα, ψητο, ωρες, athens, baby, μπιφτεκι, chef, δικαιωματα, food, γευσεις, ginger, γλυκο, χωρα, ιδιαιτερο, καρδια, κρεας, κυριακη, λουλουδι, μοιαζει, μπριζολα, nikos, noodles, nuggets, πιστεψε με, πληροφοριες, sauce, σβησιμο, signature, slow, online, τρωει, θεματα, vegan, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα