«Δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία μας, αλλά οι αγώνες δεν πρέπει να σταματήσουν» – Η ποινή του προπονητή ιστιοπλοΐας και το σχόλιο της Μπεκατώρου για τη «μαύρη μέρα» στον ελληνικό αθλητισμό

12:07 15/6/2022 - Πηγή: iPop

Ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια της 12χρονης αθλήτριάς του κρίθηκε ο προπονητής ιστιοπλοΐας. Ποιες είναι οι ποινές που του επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και γιατί αθωώθηκε για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση;

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επέβαλε στον προπονητή της ιστιοπλοΐας ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή για τη σεξουαλική κακοποίηση 12χρονης αθλήτριας του.

Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά σημαίνει ότι ο προπονητής καταδικάστηκε μόνο για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε

ασέλγεια, ενώ κατά πλειοψηφία του δικαστήριο τον αθώωσε για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Όσον αφορά στο τρίτο κακούργημα, αυτό της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά ανηλίκου κάτω των 15 ετών, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, απαλλάσσοντας τον κατηγορούμενο λόγω αλλαγής της νομοθεσίας το 2021.

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια- Αθώος για τον βιασμό

Τι υποστήριξε ο εισαγγελέας για τον προπονητή της ιστιοπλοΐας;

Την ενοχή του προπονητή ιστιοπλοΐας για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση της ανήλικης αθλήτριας ιστιοπλοΐας πρότεινε προς το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης.

«Την εξανάγκαζε, την άφηνε άγαλμα, παγωμένη και αποσβολωμένη», είπε ο εισαγγελέας, ζητώντας από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε να αναφέρεται στα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

«Η καταγγέλλουσα είναι κάτοικος Ωρωπού. Το 2009 είναι 10 ετών. Έχει γεννηθεί τον Μάιο του 1999. Τον Σεπτέμβριο 2009 προσλαμβάνεται ο προπονητής. Περνούσε πολλές ώρες μαζί τους. Όλα τα παιδιά τον υπάκουαν, “τον είχαμε σαν προστάτη μας” είπαν μάρτυρες εδώ. Η καταγγέλλουσα τότε πήγαινε Ε’ Δημοτικού», επεσήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός.

«Ο κατηγορούμενος με το πρόσχημα να την “ξεκλειδώσει”, έθεσε σε εφαρμογή το εγκληματικό του σχέδιο καταχρώμενος την εμπιστοσύνη των γονέων της. “Τι ωραίο κορμάκι”, “σωματάκι”, “μωρό μου”, της έλεγε. Επιμελώς επιχείρησε να χτίσει σχέσεις και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των γονέων. Έφτασε να έχει σχέσεις περισσότερο και από φιλία με τους γονείς της καταγγέλλουσας. “Ξημεροβραδιαζόταν” στο κατάστημα που είχαν, έτρωγε, κοιμόταν, πηγαινοέφερνε την καταγγέλλουσα. Ήταν ο “πατέρας” και η “αδελφή” του οι γονείς της καταγγέλλουσας, όπως είπε ο κατηγορούμενος», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Ερωτεύτηκα δυνατά την Αμαλία» – Τι υποστήριξε στην απολογία του;

Ο κ. Μαστραντωνάκης συνέχισε επισημαίνοντας συγκεκριμένα περιστατικά που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας. Το πρώτο ήταν όταν η αθλήτρια ήταν 11 ετών.

«Προέκυψε ότι ενώ υπήρχαν αυτές οι λεκτικές διατυπώσεις το καλοκαίρι του 2010 στο Γαλαξίδι με το πρόσχημα ότι κάτι ήθελε να πει στην καταγγέλλουσα την τράβηξε στο διάδρομο του ξενοδοχείου και τη φίλησε στο στόμα. Τότε μόλις είχε τελειώσει την Ε’ Δημοτικού.
Το ίδιο βράδυ, με τρόπο που δεν προσδιορίστηκε επ’ ακριβώς, εισήλθε στο δωμάτιο και εκμεταλλευόμενος το σκότος ανέβηκε πάνω της και ανάγκασε την καταγγέλλουσα πιέζοντας το στόμα της να εισχωρήσει τη γλώσσα του στο στόμα της. Η καταγγέλλουσα αντιστάθηκε και εκείνος αποχώρησε χωρίς κάποια από τις συναθλήτριές της να αντιληφθεί το περιστατικό».

Ο εισαγγελέας συνέχισε μιλώντας για τον βιασμό που καταγγέλλει η αθλήτρια ότι υπέστη έναν χρόνο μετά.

«Αυτός μετά συνέχισε μέχρι το 2011 με λεκτικές κολακευτικές εκφράσεις, θωπείες, εισχώρηση δακτύλων στον κόλπο, αυτοϊκανοποίηση παρουσία της ιδίας. Και παρότι αντιλαμβανόταν τις παράνομες πράξεις, συνέχιζε να έχει σχέσεις με τους γονείς της, γνωρίζοντας την ηλικία της. Αυτά συνέβαιναν όποτε έβρισκε την ευκαιρία. Αποδείχθηκε ότι το καλοκαίρι του 2011 σε αγώνες στο Γαλαξίδι ο κατηγορούμενος προχωρώντας στο σχέδιο εισήλθε με τρόπο αδιευκρίνιστο και με τη βία την κατέβασε από το ξενοδοχείο και την τράβηξε στο αυτοκίνητο, της κατέβασε τα ρούχα και χωρίς τη συναίνεσή της ήλθε σε συνουσία. “Προσπάθησα να τον σπρώξω, μου κρατούσε τα μπράτσα, πονούσα πάρα πολύ. Θυμάμαι μόνο ότι η ζώνη του κοπανούσε στο κάθισμα του αυτοκινήτου”, κατέθεσε εδώ η καταγγέλλουσα. Στο ίδιο ξενοδοχείο συνέβη και δεύτερο περιστατικό. Χωρίς τη θέλησή της την οδήγησε στο μπάνιο και χωρίς τη συναίνεσή της ήρθε σε συνουσία», τόνισε ο εισαγγελέας.

Στη συνέχεια ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε στο τι ακολούθησε μέχρι το κορίτσι να γίνει 14 ετών.

«Αυτό γινόταν έως το φθινόπωρο του 2013. Πού γίνονταν; Στα αποδυτήρια, στον όμιλο, στα σκάφη. Η τελευταία φορά ήταν όταν βρισκόταν στο λιμάνι του Ωρωπού και η κοπέλα περίμενε τον φίλο της. Την άρπαξε, την τράβηξε στα αποδυτήρια και χωρίς να υπολογίσει τα κλάματα έπραξε ό,τι έπραττε τις προηγούμενες φορές. Τότε 14 ετών, βρήκε τη δύναμη να γνωστοποιήσει τι συνέβαινε στους γονείς της. Ύστερα από 7 χρόνια βρήκε τη δύναμη να το καταγγείλει στις Αρχές».

Ο εισαγγελέας μίλησε για μια υποδειγματική διαδικασία, που δεν πρέπει να σκιάζεται από αναφορές περί «φθόνου και ζήλιας» και «σκοπιμοτήτων» στα εσωτερικά της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας.

«Όσες φορές και να επανέλαβε τα καταγγελλόμενα η αθλήτρια μίλησε για ίδια πραγματικά περιστατικά χωρίς να πέσει σε αντίφαση. Δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά πραγματικά περιστατικά», τόνισε ο κ. Μαστραντωνάκης αναφερόμενος στην αθλήτρια και συνέχισε: «Επί 3,5χρόνια γιατί δεν αντέδρασε; Γιατί ασκήθηκε σωματική βία τόσο στο αυτοκίνητο “ήταν μάταιο να κάνω οτιδήποτε, περίμενα να τελειώσει όλο αυτό”, είπε στο δικαστήριο. Η μητέρα είδε τους μώλωπες. Δεν αντέδρασε λόγω της ψυχολογικής βίας. “Το κρατούσα κρυφό, λόγω φόβου, ντροπής, ενοχής. Μου έλεγε ότι είμαι η τελευταία, χρησιμοποιημένη, ότι θα σκοτωθεί, ότι θα σκοτώσει τους δικούς μου”, μας είπε η αθλήτρια», τόνισε ο εισαγγελέας.

Αναφορικά με τις καταθέσεις μαρτύρων, ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε:

«Προβληματιζόμουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Ουδεμία εκ των συναθλητριών πέραν του ότι υπήρχε προσκόλληση του παιδιού δεν ανέφερε τίποτε ερωτικό. Δεν είπαν για βιασμό γιατί δεν το είδαν. Το μόνο που είπαν είναι ότι ήταν κοντά στον προπονητή. Δεν μπορούσε να ξεκολλήσει εξ αιτίας της πίεσης που της ασκούσε, την είχε χειραγωγήσει».

Δίκη προπονητή Ιστιοπλοΐας: «Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι υπήρχε βιασμός» – Όσα κατέθεσε συναθλήτρια της Αμαλίας. Γιατί επανεξετάζονται οι γονείς της;

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, ο εισαγγελέας σημείωσε: «Παρατηρούσα τις αντιδράσεις του όταν κατέθετε στο βήμα.

Είπε ότι η αθλήτρια του ήταν αδιάφορη, με πολλά κιλά, «προσκολλημένη στην ουρά μου». Αυτό άλλαξε όταν έχασε κιλά; Ένιωσε έλξη ως άνδρας, επειδή την είδε με μαγιό;

Είπε ότι από το 2012 η μητέρα της υφαίνοντας το σχέδιό της η 13χρονη και ο 30χρονος να παντρευτούν.

Απέδωσε στον παρορμητισμό του παιδιού το ότι ήθελε να συνευρίσκονται παντού.

Εισφέρω τις εξής απαντήσεις:

Υπάρχει σωρεία αντιφάσεων στην απολογία του σε σχέση με τα όσα έλεγε στην ανακρίτρια.

Μη επιβεβαίωση των καταθέσεων αθλητριών. Υπάρχουν αντιφάσεις με τους μάρτυρες υπεράσπισης.»

Κλείνοντας ο κ.Μαστραντωνάκης τόνισε: «Η αθλήτρια προχώρησε, διακρίθηκε και γνωστοποίησε στο πανελλήνιο τι έζησε. Όχι για πολιτικούς λόγους ούτε για να εξελιχθεί στην ομοσπονδία.

Κάλλιστα κάποιος μπορεί να ξεδιαλύνει τους προβληματισμούς εάν γυρίσει το χρόνο πίσω, όταν η καταγγέλλουσα ήταν ένα παιδί. Την εξανάγκαζε, την άφηνε άγαλμα παγωμένη και αποσβολωμένη».

Αναλυτικά η ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου για την αθώωση του προπονητή

Να υπενθυμίσουμε πως η Σοφία Μπεκατώρου είχε καταθέσει στη δίκη, χρησιμοποιώντας τον όρο «child grooming», μία μέθοδο αποπλάνησης ανηλίκων που βασίζεται στην εδραίωση συναισθηματικής σχέσης με το ανήλικο θύμα και της καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης με τα οικεία του πρόσωπα.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Σοφία Μπεκατώρου κοινοποίησε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram γράφοντας:

«Αμαλία σε πίστεψαν, όχι όμως όλοι. Δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία μας, αλλά οι αγώνες δεν πρέπει να σταματήσουν. Η απόφαση δεν αλλάζει την αλήθεια σου».

«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και μια μαύρη μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Το γεγονός όμως ότι ο εισαγγελέας, ο πρόεδρος της αίθουσας, οι αρχαιότεροι των δικαστών κι ένας ένορκος έκριναν ένοχο τον κατηγορούμενο τουλάχιστον δίνει μια ελπίδα ότι, αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν μένουμε στο θέαμα αλλά βλέπουμε την ουσία», δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sofia Bekatorou (@sofiabekatorou)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία μας, αλλά οι αγώνες δεν πρέπει να σταματήσουν» – Η ποινή του προπονητή ιστιοπλοΐας και το σχόλιο της Μπεκατώρου για τη «μαύρη μέρα» στον ελληνικό αθλητισμό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
κοινωνια, αγωνες, ετοιμη, σημαίνει, καλοκαιρι, μώλωπες, σωρεία, instagram, sofia, ipop, google, κινηση στους δρομους, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, instagram, ipop, δυνατα, βιντεο, αυτοκινητο, βημα, μητερα, ρουχα, φιλια, αρθρο, ανθρωπινα δικαιωματα, βραδυ, γαλαξιδι, γεγονος, γινει, γλωσσα, γονεις, δευτερο, δυναμη, δειτε, δικη, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, εκφρασεις, ελξη, ελπιδα, ετων, ζωνη, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, κιλα, μπανιο, μώλωπες, ξενοδοχειο, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, πηγαινε, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκαφη, σοφια, στομα, σχεδιο, σωρεία, φθινοπωρο, φορα, ωρες, ωρωπου, δικαιωματα, δωματιο, εφαρμογη, χωρα, κοπελα, μπρατσα, ουρα, σημαίνει, sofia, θεματα, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Δεν, ΐας, Μπεκατώρου,den, ΐas, bekatorou