Είναι μόνο δέκα λεπτά από τη ζωή σου! Όλα όσα υπάρχουν στο μυαλό ενός αιμοδότη

20:46 14/6/2022 - Πηγή: iPop

Η 14η ημέρα του Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα Αιμοδότη! Είμαι εθελοντής αιμοδότης από το 2019 και η αλήθεια είναι ότι είναι ένας λόγος για τους οποίο είμαι πολύ περήφανη στη ζωή μου. Θα μου πεις σιγά το κατόρθωμα, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι από τα 18-65 μπορούν να δώσουν αίμα και να σώσουν μια ζωή, δεν είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί και να γραφτεί. Και όμως, εγώ το γράφω και το λέω παντού γιατί αισθάνομαι το χρέος να πρεσβεύσω αυτήν

την πράξη ανθρωπιάς και ανιδιοτέλειας προς τον άγνωστο συνάνθρωπο.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη

Είναι μόνο 10 λεπτά από τη ζωή μου, όσο διαρκεί ένα σκρολάρισμα στο κινητό. Μόνο 10 λεπτά από τη ζωή μου, όσο διαρκεί να βάλω μια σκούπα στο σπίτι, όσο διαρκεί να ξεκινήσω ένα φαγητό, να πάω στο γραφείο μου, να πάω να πάρω καφέ και πρωινό, όσο διαρκεί ένα τσιγάρο, αν κάπνιζα, όσο διαρκεί το ζέσταμα στο γυμναστήριο, όσο διαρκούν τρια τραγούδια. Όσο διαρκεί να γράψω και να στείλω ένα e-mail, όσο διαρκεί να πληρώσω τους λογαριασμούς μου στο Internet.

Τόσο ακριβώς διαρκεί το να πας κάπου και να δώσεις αίμα. 10 λεπτά με το ρολόι. 10 λεπτά από τα τόσα που διαθέτεις κάθε μέρα για να κάνεις πράγματα που δεν θα σώσουν τη ζωή κανένα και όμως τα κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Από πολύ μικρή άκουγα τις καμπάνιες να λένε «Δώσε 10 λεπτά από τη ζωή σου, δώσε ζωή» και ενώ ήμουν υγιής και πληρούσα όλες τις προϋποθέσεις, εντούτοις κοιτούσα αλλού στην κραυγή των ανθρώπων για αίμα. Φαντάσου να κρέμεται η ζωή του ανθρώπου σου από μια φιάλη αίμα και όμως να μην υπάρχει κανείς για να δώσει αίμα. Φαντάσου να κρέμεται η δική σου ζωή από μια κλωστή και κανείς να μην υπάρχει εκεί για σένα.

Φοβόμουν να δώσω αίμα, φοβόμουν τις βελόνες, φοβόμουν μήπως πονέσω, μήπως δεν αντέξω. Και μια μέρα, χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε κάποιος γνωστός μου, ότι το παιδί του χρειάζεται αίμα και όλος ο φόβος και οι επιφυλάξεις που είχα έφυγαν και πέρασα την πόρτα του Ελπίδα και αυτή η επίσκεψη μου άλλαξε τη ζωή.

7 Μύθοι για την αιμοδοσία και όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις

Στον άγνωστο αιμοδότη

Και ενώ οι φόβοι μου υπήρχαν στο πίσω μέρος του μυαλού μου, οφείλω να ομολογήσω, διαβάζοντας αυτό το γράμμα στον άγνωστο αιμοδότη, δεν μπορούσα να φύγω από το νοσοκομείο χωρίς να δώσω αίμα. Και έκατσα στην γνωστή μπλε καρέκλα μη ξέροντας τι πρέπει να περιμένω, την καρδιά μου να βαράει τρελούς ρυθμούς αλλά ακόμα και αν το σώμα μου έστελνε άλλα μηνύματα, η ψυχή μου ήθελε να το κάνω. Κάθε κύτταρό μου ήθελε να δώσω αίμα για έναν άνθρωπο που χρειάζεται το αίμα μου σήμερα.

Όσες φορές και αν διαβάσω αυτό το γράμμα συγκινούμαι. Και όποτε μπορεί να ξεχάσω και δεν είμαι συνεπής στην αιμοδοσία μου, θυμάμαι το γράμμα στον άγνωστο αιμοδότη. Αυτό το γράμμα ήταν αρκετό για να με βοηθήσει να απομυθοποιήσω τη διαδικασία και να πηγαίνω όλο χαρά κάθε φορά να δώσω αίμα.

Η χαρά του εθελοντισμού και της προσφοράς είναι από εκείνες που σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωσή σου. Βοηθάς έναν άγνωστο χωρίς κανένα κέρδος για σένα και ταυτόχρονα η καρδιά σου φεύγει γεμάτη από ευγνωμοσύνη, συγκίνηση και χαρά. Δίνεις χωρίς να περιμένεις τίποτα πίσω, παρά μόνο, να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου στην αλυσίδα της ζωής.

Τα παιδιά μου τα έχω πάντα μαζί μου στην αιμοδοσία. Έχουν την εικόνα ότι η μαμά τους δίνει αίμα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και εύχομαι αυτή η εικόνα να είναι γραμμένη μέσα στο μυαλό τους όταν γίνουν 18 ετών και να κάνουν και αυτά το χρέος τους με την ίδια ανιδιοτέλεια και την αγάπη που το κάνω και εγώ.

Μια δοκιμή θα σε πείσει

Αν και εσύ το σκέφτεσαι και είσαι ζεστός στο να το κάνεις αυτό το βήμα αλλά έχεις ακόμα τις επιφυλάξεις σου, όπως τις είχα και εγώ, μπορείς να πας σε ένα νοσοκομείο, ή όπου κάνουν συχνά αιμοδοσίες και να πάρεις πληροφορίες, να ρωτήσεις, να δοκιμάσεις. Όσο μεγάλη ανάγκη και αν υπάρχει για αίμα, κανένας γιατρός δεν θα σε κρατήσει με το ζόρι να δώσεις αίμα γιατί η αιμοδοσία είναι μια από τις ύψηστες πράξεις αγάπης για τον συνάνθρωπο και αν δεν το νιώθεις έτσι, δεν υπάρχει λόγος να πιεστείς.

Σε μόνο 10 λεπτά μπορείς και εσύ να σώσεις μια ζωή. Τόσο απλά! Ένας άλλος άνθρωπος ανέπνευσε επειδή υπήρξες εσύ και αν αυτό δεν είναι θρίαμβος τότε τι είναι;

*Κάθε φορά που δίνεις αίμα μετριούνται στην «τράπεζα» και αν χρειαστείς μπορείς να πάρεις από αυτό.

«Να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο απ΄όσο τον βρήκες». Όταν αδειάζουν τα χέρια, αλλά γεμίζει η καρδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Είναι μόνο δέκα λεπτά από τη ζωή σου! Όλα όσα υπάρχουν στο μυαλό ενός αιμοδότη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλα,ola