Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς από την αϋπνία

20:16 21/8/2022 - Πηγή: iPop

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια για την υγεία του οργανισμού. Πόσες φορές έχουμε ξαπλώσει στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε και γυρίζουμε συνεχώς όλη την νύχτα μην μπορώντας να κλείσουμε έστω και για λίγο τα μάτια μας; Αρκετές φορές. Πολύ συχνά, τα βράδια που έχουμε αϋπνία εμφανίζεται το ερώτημα, τι να κάνω για να κοιμηθώ, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Γι αυτό το λόγο, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μερικά tips που θα σε κάνουν να αποφύγεις την δυσκολία στον ύπνο με σκοπό να κοιμάσαι σαν πουλάκι.

Δύσκολος και μη ποιοτικός

ύπνος: Διάβασε tips απ’ όλο τον κόσμο για να κοιμάσαι καλύτερα και πιο ήρεμα

Αϋπνία ένας άλυτος γρίφος

Ακόμα κι αν είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε όλα τα σωστά πράγματα για να μπορούμε να έχουμε έναν καλό βραδινό ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης, της καλής διατροφής, του ύπνου με πρόγραμμα, της αποφυγής αλκοόλ τη νύχτα, του ύπνου σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και του να διατηρούμε το δωμάτιό μας σκοτεινό και ήσυχο, ο καλός ύπνος μπορεί μερικές φορές να είναι πάλη. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα, καθώς παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την δυσκολία μας στον ύπνο.

Απλά απόλαυσε την ξεκούραση

Είναι πολύ σημαντικό, όταν δεν έχουμε ύπνο, να επιλέγουμε να ξεκουραστούμε. Πιο συγκεκριμένα, η ανάπαυση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη από σωματική και γνωστική άποψη, σύμφωνα με τον Δρ. Winter, ο οποίος λέει ότι πρέπει να δώσουμε υπερβολική έμφαση στο πώς μπορούμε να ξεκουράζουμε τον οργανισμό μας. Η ξεκούραση είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσεις απλώς το σώμα και το μυαλό σου. Μπορεί να μην θεωρείς ότι έχει αξία το να ξαπλώσεις απλά στο κρεβάτι και να μην κοιμηθείς, αλλά το να ξεκουραστείς με οποιονδήποτε τρόπο είναι πολύ σημαντικό.

Μείνε μακριά από οθόνες

Είναι λογικό, όταν γυρίζεις στο κρεβάτι και ο ύπνος δεν σου έχει έρθει ακόμα, μπορεί να θες να πιάσεις το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή να πιάσεις το κινητό για λίγη περιήγηση στα social για να περάσει η ώρα. Αυτό είναι μέγα λάθος. Όταν αναρωτιέσαι, τι να κάνω για να κοιμηθώ, είναι σίγουρο ότι το να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρονικές συσκευές δεν θα σε βοηθήσει καθόλου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τον ύπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστέλλεται η παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.

Δεν σου κολλάει ο ύπνος; Πώς το μυαλό σου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς

Χρησιμοποίησε το κρεβάτι μόνο για ύπνο

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι το γεγονός ότι στο χρησιμοποιούμε το κρεβάτι για να κάνουμε και άλλα πράγματα πέραν του ύπνου, όπως για παράδειγμα να δουλέψουμε με το laptop. Οι ειδικοί συνιστούν ότι το κρεβάτι είναι μόνο για να κοιμόμαστε, όπως επίσης και για ερωτικούς σκοπούς. Εάν κάνουμε άλλα πράγματα ακριβώς πριν τον ύπνο, είτε να δουλεύουμε στο laptop ή το tablet, είτε να τρώμε ένα σνακ, ο εγκέφαλός μας θα αρχίσει να συνδέει τον χώρο ανάπαυσης με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένο.

PexelsΣήκω από το κρεβάτι αν δεν κοιμάσαι

Αρκετοί ειδικοί λένε ότι εάν ο ύπνος δεν μας χτυπάει την πόρτα μετά από περίπου 20 λεπτά, είναι προτιμότερο να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό, χαμηλής ενέργειας και σε αμυδρό φως, όπως για παράδειγμα διάβασμα ή δίπλωμα ρούχων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην κοιτάμε το ρολόι, διότι η παρακολούθηση των ωρών μπορεί να αυξήσει τον παράγοντα ανησυχίας μας και να παρατείνει το χρόνο που χρειάζεται για να περάσουμε από την εγρήγορση στον ύπνο.

Τέλος, δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας για να επιστρέψουμε στο κρεβάτι. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το να σκεφτόμαστε την ώρα, μας προσθέτει ανούσιο άγχος και ότι είναι συνετό να επιστρέφουμε στο κρεβάτι όταν θα αισθανόμαστε ότι θέλουμε να κοιμηθούμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς από την αϋπνία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα