Ένα γράμμα προς τον μικρότερο εαυτό μου

16:08 21/8/2022 - Πηγή: iPop

Αγαπητέ εαυτέ μου,

Το ξέρω πως έχει περάσει καιρός. Μου πήρε λίγο χρόνο να σε αναγνωρίσω γιατί έχουν αλλάξει πολλά. Υπάρχουν πολλά ακόμα που θέλω να σου πω όμως. Δεν είμαι σίγουρη ότι χρειάστηκες ποτέ συμβουλές από εμένα πριν πάρεις αποφάσεις, αλλά ξέρω ότι θα σε ενδιέφεραν περισσότερο αυτά που έχω να πω σήμερα. Έτσι, παρόλο που δεν μου το ζήτησες, παρακάτω γράφω ένα γράμμα στον μικρότερο εαυτό μου, εσένα με λίγα λόγια.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να παίζει στην αλάνα της γειτονιάς; 7 παιχνίδια

που θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις την παιδική σου ηλικία

Στην 5χρονη εκδοχή μου που τρέχει χωρίς να έχει καμία έγνοια:

Πιθανότατα τώρα βρίσκεσαι στο νηπιαγωγείο και μάλλον μαθαίνεις πώς να διαβάζεις απλές λέξεις δύο και τριών γραμμάτων. Αν και μπορεί να σου φαίνεται σαν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, πίστεψέ με, δεν είναι. Στην πραγματικότητα το διάβασμα είναι πολύ διασκεδαστικό μόλις το καταφέρεις. Λειτουργεί σαν ένα μαγικό εισιτήριο, που θα σε ταξιδέψει σε μέρη που δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς! Μπορεί επίσης να σου διδάξει εκπληκτικά πράγματα, αλλά ποια είμαι εγώ που θα σου το χαλάσω, οπότε υποθέτω ότι θα σε αφήσω να το ανακαλύψεις μόνη σου.

Στην 10χρονη εκδοχή μου που κάνει τα πρώτα βήματα προς την εφηβεία:

Κοίτα ποια αρχίζει να μεγαλώνει σιγά σιγά. Μπορεί να φαίνεται συναρπαστικό στην αρχή, αλλά μην προτρέχεις, θα σου λείψει η περίοδος αυτή. Ξέρω ότι το σχολείο γίνεται πολύ αγχωτικό και πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τη χρονιά αυτή, να ξέρεις όμως πως δεν είσαι μόνη σε όλο αυτό και θα τα καταφέρεις! Καλύτερα μάλιστα απ’ ότι περίμενες. Μην ανησυχείς τόσο για το τι σκέφτονται ή λένε οι άλλοι για σένα. Οι απόψεις φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, εκτός από εκείνες που κάνουν τον καθένα μας ξεχωριστό. Θαυμάζω ακόμη και σήμερα την προσαρμοστικότητά σου και το πώς ανταποκρίνεσαι σε καταστάσεις που τώρα δεν ξέρω πως θα διαχειριζόμουν. Μπράβο σου, το ‘χεις, συνέχισε έτσι!

Στην 15χρονη εκδοχή μου που αμφισβητεί τα πάντα και αναρωτιέται τι της επιφυλάσσει το μέλλον:

Τώρα ξεκινάς να παίρνεις μια γεύση για το πώς είναι η ζωή. Έχεις περισσότερες ευθύνες, το σχολείο έχει μπει σε καινούργια μονοπάτια και εσύ παλεύεις να τα βγάλεις πέρα με τα συναισθήματά σου. Ξέρω ότι πολλές φορές νιώθεις μπερδεμένη, βρίσκεσαι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε σωστές και λάθος αποφάσεις. Αποζητάς περισσότερη ανεξαρτησία, έχεις προστριβές με τους γονείς, οι οποίοι θέλουν να σε προστατέψουν από την αφέλεια της ηλικίας σου. Τώρα θυμώνεις, θα καταλάβεις όμως αργότερα πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν την Κυριακή βράδυ δεν πας σε εκείνο το πάρτι του συμμαθητή σου, γιατί την επόμενη μέρα γράφεις ένα σημαντικό διαγώνισμα. Και με μέτρο οι κοπάνες, πόσους καφέδες να πιεις πια; Άλλωστε, όπως θα μάθεις αργότερα, ο μόνος λόγος που έπινες εκείνο τον απαίσιο φραπέ ήταν για να συμβαδίζεις με τους φίλους σου και όχι επειδή σου άρεσε στ’ αλήθεια.

Στην 20χρονη εκδοχή μου που μάλλον άργησε για άλλη μια μέρα στο μάθημα της σχολής της:

Τα κατάφερες! Είδες που οι Πανελλήνιες τελικά δεν ήταν και τόσο τραγικές; Ναι σίγουρα, το άγχος σου τη στιγμή εκείνη δεν σε άφηνε να το αντιληφθείς, ωστόσο μπόρεσες να τα βγάλεις πέρα και να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Η συμβουλή μου για σένα είναι να αφήσεις λίγο στην άκρη τα ξενύχτια και να επικεντρωθείς στο να περάσεις και κανένα μάθημα βρε παιδάκι μου. Αλλά επειδή ξέρω πως για λίγο θέλεις να το ζήσεις και δεν θα με ακούσεις, απλά θα σου πω να κάνεις ό,τι κάνεις, με λίγο μεγαλύτερη προσοχή. Θα έρθει η στιγμή που θα καταλάβεις τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή και οι ανησυχίες σου θα στραφούν προς άλλους τομείς, πιο σημαντικούς.

Μέχρι εδώ όλα καλά, είσαι στο σωστό δρόμο, απλώς συνέχισε να ζεις τη ζωή σου στο έπακρο με τις καλές της στιγμές και τις κακές και μόλις έρθει η ώρα θα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Αλλά ακόμη και αν δεν ξέρεις, εδώ θα είμαι να το ανακαλύψουμε παρέα. Είμαι περήφανη για σένα και για όσα έχεις καταφέρει (ναι, ξέρω ότι δεν το λέω καθόλου συχνά οπότε μην κλάψεις)! Προσοχή και καλή τύχη στη ζωή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ένα γράμμα προς τον μικρότερο εαυτό μου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα