Τσίπρας: Τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση για την Σένγκεν. Συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας

21:17 19/2/2016 - Πηγή: iPop

Σε συμφωνία κατέληξαν Ε.Ε – Βρετανία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Η Βρετανία παραμένει στην Ε.Ε., με τον Ντέίβιντ Κάμερον να δηλώνει πως πρόκειται για μια ημερομηνία ορόσημο. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας έγιναν γνωστές κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ντέιβιντ Κάμερον

Για μια ημερομηνία ορόσημο έκανε λόγο ο Βρετανος Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε σχέδια που δεν επιθυμεί. Ο Ν. Κάμερον υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα αποτελέσει ποτέ βήμα ενός πανευρωπαϊκού υπερκράτους, ενώ έκανε γνωστό πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες και από τις δύο πλευρές.

Οι δηλώσεις του Ν. Κάμερον:

Αυτή η συμφωνία πραγματικά απέδωσε για την Μεγάλη Βρετανία και η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει μέρος ενός σκληρού υπερκράτους της Ε.Ε.

Θα υπάρξουν περιορισμοί για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη. Αυτό είναι αρκετό για μένα για να συστήσω να μείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη έτσι ώστε να εξακολουθήσουμε την πορεία μας στην μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και να απολαύσουμε τα καλά που αυτή προσφέρει.

Η Βρετανία θέλει να απέχει από σχέδια που δεν θέλει να συμμετέχει. Θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τις ανησυχίες του βρετανικού λαού.

Οι στόχοι με την επίτευξη συμφωνίας

Τα βασικά ερωτήματα απαντήθηκαν. Το πρώτο μέλημα ήταν να προστατευτούν χώρες σαν την Μεγάλη Βρετανία και για πρώτη φορά η Ε.Ε. δήλωσε σαφέστατα ότι έχει πάνω από 1 νομίσματα και ότι όλα τα νομίσματα χαίρουν του ίδιου σεβασμού και ασφάλειας.

Θα φροντίσουμε ότι η Ευρωζώνη δεν θα λειτουργεί ως φράγμα και εγγυόμαστε ότι οι Βρετανοί επιχειρηματίες δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα επειδή είναι εκτός Ευρωζώνης και ότι θα μπορούν να συμμετέχουν και να συναλλάζονται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να φροντίζουμε η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική και φροντίσαμε να υπάρξουν αρκετές δεσμεύσεις για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει πως είναι μέλημα της.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι υπηρεσίες αποτελούν τα 2/3 της οικονομίας μας.

Επίσης όσον αφορά τις οικονομικές πηγές ανοίγει ο δρόμος για τις βρετανικές εταιρείες, θα βελτιωθεί η ανεργία και η αγορά. Θα γίνουν επενδύσεις στην ενέργεια σ’ όλη την ήπειρο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η γραφειοκρατία και σ’ αυτό η Ευρώπη δεσμεύτηκε να περικόψει το βάρος της γραφειοκρατίας.

Τρίτος στόχος είναι να μειώσουμε το υψηλό ενδοευρωπαϊκής μετανάστευσης ώστε να εμποδίσουμε να λειτουργεί σαν μαγνήτης το σύστημα πρόνοιας μας από άλλους Ευρωπαίους και να εμποδίσουμε αυτή τη γελοία κατάσταση παραβλέπονται οι κανόνες που ισχύουν από τους μη Ευρωπαίους στους Ευρωπαίους και φέρνουν όλη την οικογένεια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζητάνε επιδόματα.

Σήμερα έχουμε νέο καθεστώς προς την επείγουσα βοήθεια στους πρόσφυγες οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν 4 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα επιδόματα. Φυσικά εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη θα έχουν πιο σύντομα πρόσβαση αν και το συνολικό περιθώριο αναμονής θα διαμορφωθεί στα 7 χρόνια.

Ο πρώτος στόχος και σημαντικότερος ήταν να εμποδίσουμε την περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση της Ε.Ε. μια ολοένα πιο στενή ένωση σημαίνει μια ολοένα πολιτική ένωση. Ποτέ δεν μας άρεσε, ποτέ δεν την θέλαμε και κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κάνουμε κάτι τέτοιο.

«Δεν γίνουμε ποτέ μέρος ενός πανευρωπαϊκού υπερκράτους»

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελέσει ποτέ βήμα ενός πανευρωπαϊκού υπερκράτους.

Αν αυτό είναι δυνατό θα επιστρέφουν οι εξουσίες στα κράτη μέλη γιατί πλέον θα εξετάζουν τα ίδια ποιες από τις εξουσίες που έχουν παραχωρήσει χρειάζεται η Ε.Ε. και πόσες δεν είναι απαραίτητες θα τις παίρνουν πίσω.

Έτσι η Ε.Ε. θα σταματήσει να παρακωλύει το έργο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον διεθνή νόμο -οι μόνοι που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του βρετανικού κράτους είναι ο βρετανικός στρατός οπότε δεν θα συμμετάσχουμε ποτέ σ’ έναν ευρωπαϊκό στρατό.

Ομόφωνη συμφωνία

Η συμφωνία έχει επικυρωθεί και από τους 28 ηγέτες και τους ευχαριστώ πολύ όχι μόνο για οτι έκαναν τις τελευταίες 48 ώρες αλλά τους τελευταίους μήνες. Θα κατατεθεί και στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Συμβούλιο αποσαφήνισε ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν σε 2 πλευρές. Πρώτον, θα ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υπάρχει διαχωρισμός σε χώρες εντός και εκτός Ευρωζώνης και θα αποσαφηνιστεί τι σημαίνει ευρεία Ε.Ε. και ότι θα συμμετέχει όποιος θέλει. Η Ε.Ε. επιτέλους κατάλαβε ότι ένα νούμερο δεν ταιριάζει σε όλους.

Αύριο θα ξεκινήσω κάνοντας σχετική δήλωση και συστάσεις στο βρετανικό συμβούλιο εν όψει του δημοψηφίσματος για το αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ε.Ε. Η απόφαση των Βρετανών είναι σημαντική γιατί θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση είναι ιστορική στιγμή. Την απόφαση δεν θα την πάρουν οι πολιτικοί αλλά ο βρετανικός λαός.

Ναι στην Ε.Ε., όχι στο ευρώ

Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στο να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στο ευρώ και πάντα πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι στην Ε.Ε.

Τι σκέφτομαι; Δεν μου αρέσουν και δεν αγαπάω τις Βρυξέλλες. Αγαπώ την Βρετανία. Δουλειά μου είναι να προστατέψω τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε γιατί δημιουργήθηκε η Ε.Ε πριν μερικά χρόνια οι λαοί μας πολεμούσαν ο ένας τον άλλον. Τώρα καθόμαστε σ’ ένα τραπέζι και συζητάμε. Αυτή είναι η επιτυχία της Ε.Ε.

Πιστέψτε με πιστεύω ακόμα ότι ορισμένες πτυχές της Ε.Ε. είναι αρκετά απογοητευτικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουμε ελαφρά την καρδιά από έναν οργανισμό που έχει προσφέρει τόσα πολλά. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα διασφαλίσουμε την χώρα μας για τώρα και για πάντα.

Άνγκελα Μέρκελ

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος για την επίτευξη συμφωνίας με την Βρετανία. Τόνισε ότι καταλαβαίνει απόλυτα την μεριά της Βρετανία και σέβεται την απόφασή της να μην συμμετάσχει σε ορισμένα σχέδια. Η Α.Μέρκελ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσφύγων, ενώ συμφώνησε με την Βρετανία για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ:

Δώσαμε στον Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να υποστηρίξει στην Μεγάλη Βρετανία την παραμονή της χώρας του την Ε.Ε.

Είναι αλήθεια ότι ο στόχος της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη ήταν πολύ σημαντικός παρά το γεγονός ότι κάναμε πολλές υποχωρήσεις για να το επιτύχουμε.

Όσον αφορά την κρίση η οποία ξέσπασε εκείνο που ήταν το πιο σημαντικό ήταν να επιτύχουμε την συμφωνία και των 28 μελών κρατών.

Τα κεντρικά ζητήματα της συμφωνίας

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε διευρυμένη πολιτικής ένωσης συμφωνούμε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους ακόμα και αν δεν είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτό ίσχυε ούτως ή άλλως.

Επίσης υπήρξε και το θέμα της κακομεταχείρισης των κοινωνικών επιδομάτων πολλών κοινωνικών οφελημάτων που παρέχονται από την Ε.Ε. και βεβαίως η Βρετανία ζήτησε να υπάρξει μία αφαίρεση -μία προσωρινή για τουλάχιστον 7 χρόνια της Μεγάλης Βρετανίας από αυτά τα κοινωνικά δικαιώματα.

Συζητήσαμε επίσης αρκετά για όσο αφορά τα χρήματα που δίνονται για τα επιδόματα τέκνων και θεωρούμε ότι θα πρέπει αυτό να ισχύουν για όλους τους νεοαφιχθέντες στην Ε.Ε. και αυτό θα πηγαίνει σταδιακά μέχρι το 2020 φυσικά εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά που είναι μόνα τους στην Ευρώπη.

Επίσης δείξαμε ότι έχουμε αρκετή ευελιξία παρά το γεγονός ότι οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν όσο αφορά την μελλοντική εξέλιξη της Ε.Ε. πρέπει να έχουμε την απαραίτητη ευελιξία να διαπιστώσουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, αν το δηλώσουμε και να το αποδεχθούν και όλοι οι άλλοι.

Το ότι η Βρετανία είναι αντίθετη είναι κάτι που μπορεί να το καταλάβει και η Γερμανία.

Μείωση της γραφειοκρατίας

‘Οσον αφορά την γραφειοκρατία πρόκειται για μια τεράστια συζήτηση. Η βρετανική πρωτοβουλία μας βρίσκει όλους σύμφωνους και πολύ σύντομα θα δείξουμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε προς την μείωση της γραφειοκρατίας.

Ανθρωπιστική βοήθεια και προσφυγικό

Ξεκαθαρίσαμε ότι θα πρέπει να διευκολύνουμε την προώθηση της ανθρωπιστικής βοηθείας γιατί είναι μεγάλης σημασίας του εργαλείου ελέγχου και θα πρέπει εκτός από την άδεια που δίνουμε στους πρόσφυγες να μπουν στην Ε.Ε. να φροντίσουμε να είναι ασφαλείς αυτοί οι άνθρωποι και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις συνοριακές ζώνες με την Τουρκία γιατί σ αυτά τα σύνορα προτρέψουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που είναι θύματα βομβαρδισμών και πίεσης και κακομεταχειρισμών θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι τους υποστηρίζουμε.

Αλέξης Τσίπρας

Στο προσφυγικό έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως δεν γίνεται να ζητείται αλληλεγγύη στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, ενώ το άλλο άκρο κινδυνεύει με κατάρρευση των εξωτερικών συνόρων. Τόνισε πως πήραν σαφή διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα οι μονομερείς ενέργειες. Υπογράμμισε τέλος πως τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος της Σένγκεν.

Οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα:

Πιστεύω ότι στις δυσκολίες αυτές αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την πεποίθηση ότι αυτή η Σύνοδος θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από κοινού.

Το βάρος στους ώμους της Ελλάδας

Δεν είναι δυνατόν να ζητούν αλληλεγγύη στο βόρειο άκρο της την στιγμή που το ένα άκρο κινδυνεύει από τις προσφυγική κρίση με κατάρρευση των εξωτερικών συνόρων. Ζητήσαμε να υπάρξουν κοινές εργασίες.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει στους ώμους της δυσανάλογο βάρος για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Οι κρίσιμες διαβεβαιώσεις

Πήραμε σαφή διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία προκειμένου να διατηρηθεί το συγκεκριμένο status quo προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία με την Tουρκία και να μειωθεί η κρίσή των προσφυγικών ροών.

Κατόπιν τούτου και την θετική κατάληξη πρώτον ότι γίνεται σαφής αναφορά στην διατήρηση συμφερόντων της Σένγκεν. Έτσι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος της Σένγκεν.

Δεύτερον της σαφής και ρητής αναφοράς ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στον διάδρομο των προσφυγικών ροών που θα δημιουργούν πρόβλημα και στην ρητή αναφορά μετεγκατάστασης των προσφυγικών ροών.

Η ευχή στον Κάμερον

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Κάμερον και θετική έκβαση στο δημοψήφισμα παρότι θα είναι δύσκολη μάχη γι αυτόν γιατί θα κληθεί να ζητήσει την παραμονή στην Ευρώπη έχοντας εξασφαλίσει ένα πακέτο λιγότερης Ευρώπης.

Η απάντηση στα προβλήματα μας δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη αλλά η καλύτερη Ευρώπη. Κρίνω κρίσιμο το δημοψήφισμα και την παραμονή της Βρετανίας αλλά θα κριθεί από τις εξελίξεις που έχουμε μέχρι τότε και κυρίως τις εξελίξεις στο ένα άκρο της και την προσφυγική κρίση».

Ντόναλντ Τουσκ

Την άποψη ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να θυσιάσουν ένα μέρος των συμφερόντων τους για το κοινό καλό εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται την Ευρώπη όπως η Ευρώπη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε λέγοντας πως πλέον η απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ:

Εκείνο που μετράει είναι οτι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί τα διαμοιβόμενα είναι πολύ σημαντικά. Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό.

Αν θεωρείτε ότι υπερβάλω δείτε ότι αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία της Ευρώπης, όξυνση της κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και να μην αναφερθούμε στην Λιβύη.

Η Ευρωπη πρέπει να μείνει σταθερή και ενωμένη για να τελειώσει από την φτώχεια την πείνα και την ολική καταστροφή όπως είπε τότε και ο Τσόρτσιλ. Θα πρέπει να πιστέψουμε στον άνθρωπο και την μεγαλειότητα του. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται την Ευρώπη όπως η Ευρώπη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποφασίσαμε να μην το αφήσουμε να αποχωρήσει αλλά η απόφαση η είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Εγώ αγαπάω τις Βρυξέλλες και την Βρετανία.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Τίμια και δίκαιη για όλες τις πλευρές χαρακτήρισε την συμφωνία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ υπογράμμισεε την καλή θέληση που έδειξαν όλοι. Ήθελε από την αρχή να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ενώ έκανε έκκληση να γραφτεί πως η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε κρίση.

Οι δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ:

Εγώ αγαπάω τις Βρυξέλλες από άλλα κράτη. Έφτασα στο τέλος μιας μακράς διαδρομής μηνών αν όχι ετών. Ξεκίνησε από την προεκλογική εκστρατεία όταν είπα ότι θέλω να την προστατεύσω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τίμια και δίκαιη απόφαση

Η απόφαση που λάβαμε σήμερα είναι τίμια και δίκαιη και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τα άλλα κράτη μέλη και για την Ευρώπη ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες και αγωνίες του Ηνωμένο Βασίλειο και ταυτόχρονα οριοθετεί και σέβεται τις αρχές της Ευρώπης τη συνοχή της Ευρωζώνης και τις αρχές της ανοικτής αγοράς. Όλοι δείξαμε καλή θέληση για να φτάσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία.

Καταλήξαμε σ’ ένα συμπέρασμα που μας βοηθά να έχουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό χώρο.

Η κοινή αγορά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μας κατορθώματα και αυτό θα μείνει ακέραιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ευρώ είναι το νόμισμα μας και ότι χωρίς το ευρώ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ένωση.

Δεν θα ωφελείται η Βρετανία σε βάρος άλλων κρατών

Όλα τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή την απόφαση γι αυτούς που αφίχθηντε στα κράτη τους από δω και στο εξής η Μεγάλη Βρετανία δεν θα ωφεληθεί εις βάρος των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.

Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε κρίση

Εάν δεν είχαμε καταλήξει σήμερα σε μια συμφωνία φυσικά θα είχαν πει τα ΜΜΕ και θα είχαν πιστέψει όλοι οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Σήμερα πρέπει αν γράψετε ότι η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε σε tweet του, λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, πως η συμφωνία συγκέντρωσε την ομόφωνη υποστήριξη απ’ όλους τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ένωσης.

Deal. Unanimous support for new settlement for #UKinEU

— Donald Tusk (@eucopresident) February 19, 2016

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μέσω twitter έκανε το πρώτο σχόλιο του για την συμφωνία:

«Διαπραγματεύτηκα μια συμφωνία η οποία θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικό καθεστώς στην ΕΕ. Θα το συστήσω στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο. Συνέντευξη Τύπου σύντομα» έγραψε.

I have negotiated a deal to give the UK special status in the EU. I will be recommending it to Cabinet tomorrow. Press conference shortly.

David Cameron (@David_Cameron) February 19, 2016

«#UKinEU Η συμφωνία επετεύχθει. Μήνες σκληρής δουλειάς με τον @eucopresident και συνεργασία με @Europarl_EN ξεπληρώθηκαν. Δίκαιη για την Αγγλία, δίκαι για τα 27 #EU κράτη» έγραψε στο Twitter o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Junker.

#UKinEU Deal done. Months of hard work w/ @eucopresident + cooperation w/ @Europarl_EN paid off. Happy. Fair for UK, fair for 27 #EU States

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) February 19, 2016

Λίγο νωρίτερα και η πρόεδρος της Λιθουανίας μ’ ένα tweet της είχε δηλώσει πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας. «Συμφωνία #UKinEU έτοιμη. Τέλος στο δράμα» έγραψε η Dalia Grybauskaitė.

Agreement #UKinEU done. Drama over.

— Dalia Grybauskaitė (@Grybauskaite_LT) February 19, 2016

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αποστολές να παρατείνουν την διαμονή τους στην βελγική πρωτεύουσα.

«Το υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο θα διεξαχθεί όταν και αν υπάρξει συμφωνία», έγραψε ο Κάμερον στο Twitter του.

Negotiations are continuing into this evening. A Cabinet meeting won't be possible tonight. One will be held if and when a deal is done.

David Cameron (@David_Cameron) February 19, 2016

Ο Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως θα είναι μια μακρά νύχτα στην Σύνοδο Κορυφής για την Βρετανία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που θα διατηρεί την Βρετανία εντός της Ε.Ε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως ελπίζει να βρεθεί συμβιβασμός και τόνισε πως θα βοηθήσει, όχι όμως με κάθε κόστος. «Υπάρχουν ακόμα εμπόδια σχετικά με χρηματοοικονομικές αγορές. Η Βρετανία δεν θα είναι ειδική περίπτωση».

Ο Ολάντ αναφέρθηκε ακόμα και στις ρωσοτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος πολέμου είναι υπαρκτός.

Η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την Συρία. Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση». Όμως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους. Πρέπει να πείσουμε τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση, αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα:

«Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς. Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία. Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μεγάλη Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της Ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες. Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει».

Τέλος, υπογράμμισε πως η προσφυγική κρίση μπορεί να επιφέρει διάσπαση στην Ευρώπη.

Τα tweets του Α. Τσίπρας από Βρυξέλλες

«Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Αν συνεχίσει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς καταμερισμό βαρών και ευθυνών κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο».

EU at a critical crossroads: without solidarity, without sharing burdens and responsibility, it faces the risk of reaching a dead-end. #EUCO

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) February 19, 2016

The truly European values we share with most of our partners are commitment to unity, coordinated action, and implementation. #EUCO

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) February 19, 2016

The post Τσίπρας: Τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση για την Σένγκεν. Συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, σενγκεν, συζητηση, ευχαριστώ πολύ, αλέξης τσίπρας, επιδοματα, σημαίνει, στρατος, δημοψηφισμα 2015, βρυξέλλες, μερκελ, ζητείται, ώμους, ελλαδα, συγκεκριμένο, status, λιβυη, ευρωπη, μμε, tweet, deal, support, february, twitter, tomorrow, press, david, happy, δραμα, drama, evening, tonight, ρωσία, λύση, γαλλια, tweets, faces, risk, tsipras, european, unity, ipop, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, end, τελος του κοσμου, ητανε μια φορα, αλέξης τσίπρας, tsipras, ipop, τι σημαινει, ημερομήνια, ζητείται, βρετανικο συμβουλιο, χωρες, ρωσία, το θεμα, αδεια, βημα, γερμανια, δουλεια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, θεμα, λονδινο, μμε, οροσημο, ρωσικα, φτωχεια, ωρα, αγορα, αλληλεγγυη, αμυνα, ανεργια, απλα, ασαντ, αφαιρεση, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκστρατεια, ενεργεια, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, ετων, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ζωνες, ιδια, υπηρεσιες, λεπτομερειες, λύση, λογο, μηνες, μειωση, μορφη, μοσχα, μονα, νυχτα, παντα, οικογενεια, παιδια, πουτιν, προβληματα, σαφης, συγκεκριμένο, συντομα, συρια, σχεδια, τουρκια, φυσικα, φορα, ωρες, αγορες, ασφαλεια, deal, δικαιωμα, δικαιωματα, drama, david, ενωση, ετοιμη, evening, february, happy, ηγετες, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, μεινει, πακετο, tweet, πηγες, press, risk, support, σημαίνει, status, tomorrow, tonight, tweets, θελω να, unity, βεβαιως, faces, ώμους, ξεκινησε, χερια, european
Τυχαία Θέματα