Αναγνώρισε τις διατροφικές διαταραχές στην αρχή

12:46 28/9/2019 - Πηγή: iPop

Οι ειδικοί λένε ότι μια διατροφική διαταραχή δεν πρέπει να θεωρείται ως φυσιολογική συμπεριφορά των εφήβων και παροτρύνουν τους ενήλικες να προσπαθήσουν να σταματήσουν το πρόβλημα πριν παγιωθεί. Πώς μπορείς, όμως, ν΄αναγνωρίσεις τις διατροφικές διαταραχές στην αρχή;

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους εφήβους και τους νέους ενήλικες. Συχνά οι διατροφικές διαταραχές αποκρύπτονται από την οικογένεια, τους φίλους και ακόμη και από τους γιατρούς. Μερικές φορές αποκρύπτονται μέχρι το σημείο όπου οι διαταραχές προκαλούν διαρκείς βλάβες στην υγεία και έχουν γίνει ιδιαίτερα

ανθεκτικές στην θεραπεία.

Σύμφωνα με το Οικογενειακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Northwestern, σχεδόν το 3% των εφήβων ηλικίας μεταξύ 13 και 18 χρονών έχουν διατροφικές διαταραχές. Και τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούν να επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό. Ακόμη και όταν η διαταραχή δεν φτάνει στο επίπεδο της κλινικής διάγνωσης, μερικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το 50% των κοριτσιών, καθώς και το 30% των αγοριών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις διατροφικές διαταραχές σε κοινωνικό, ψυχολογικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο.

illustration Phébe Lou Morson for Metro.co.uk

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί τελικά να είναι θανατηφόρες, αναφέρουν πολλοί μελετητές. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορεί να πεθάνουν από ιατρικές επιπλοκές, αλλά το πιο πιθανό είναι να αυτοκτονήσουν. Στην αυτοκτονία οδηγούνται εξαιτίας του ότι η ζωή τους ελέγχεται από τα φαγητά και από τα διατροφικά τους προβλήματα.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο, αν και δεν περιορίζεται μόνο σε αθλητές, χορευτές, μοντέλα, παλαιστές και άλλους αθλητές. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά αγωνίζονται για να διατηρήσουν εξαιρετικά αδύνατα σώματα ή να διατηρήσουν συγκεκριμένα όρια βάρους.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εφήβους να υιοθετούν παράξενες ή ακραίες διατροφικές συνήθειες. Οι γονείς συνήθως σκέφτονται ότι «και αυτή η «μόδα» θα περάσει».

Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι μια διατροφική διαταραχή – η ανορεξία, η βουλιμία ή η Επεισοδιακή Υπερφαγία- δεν πρέπει να θεωρείται εφηβική συμπεριφορά. Οι γονείς θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι προσεκτικοί και να παρατηρούν τα παιδιά τους. Σε περίπτωση που ανακαλύψουν κάποια σημάδια θα πρέπει να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες και να σταματήσουν το πρόβλημα πριν γίνει σοβαρό.

Τα σημάδια για ν’ αναγνωρίσεις τις διατροφικές  διαταραχές απ’ την αρχή:Συχνές αλλαγές στο βάροςΥπερβολική κατανάλωση φαγητούΣυνεχές άγχος για το βάροςΕμμονή με το φαγητόΕμετός μετά από κάθε γεύμαΥπερβολική γυμναστικήΈντονη τριχόπτωση

Εάν εντοπίσεις αυτά τα σημάδια σε άτομα του περίγυρού σου, μίλα κατευθείαν σ’ έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει και θα σε κατευθύνει.

Διάβασε και αυτό:

Πώς συνδέονται οι διατροφικές διαταραχές με το άγχος;

Photo: Unsplash/ Ursula Spaulding

Το άρθρο Αναγνώρισε τις διατροφικές διαταραχές στην αρχή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα