Αγωγή για το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιά στο Μάτι

09:31 10/6/2019 - Πηγή: iPop
Οι ιστορίες απ’ τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι είναι πολλές, έχει περάσει μόλις ένας χρόνος και κανείς δεν ξεχνά την απίστευτη καταστροφή. Αγωγή για το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιά.

Μια τραγωδία που κανείς δεν ξεχνά και δεν θα ξεχάσει. Έναν χρόνο μετά, οι αγωγές από συγγενείς θυμάτων κατατίθενται στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Μια από αυτές αφορά και το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιά, ακόμη μια τραγική ιστορία που μας συγκλόνισε.

Συγκεκριμένα, με δύο ξεχωριστές αγωγές

που περιλαμβάνουν το ίδιο κείμενο, τα παιδιά του Αγγελου και της Αγγελικής Μόσχα, καταθέτουν αγωγή και ζητούν να δικαιωθούν σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Το ζευγάρι δεν εγκατέλειψε ποτέ το ένα το άλλο και έφυγε αγκαλιασμένο. Ο λόγος για την 85χρονη που είχε κινητά προβλήματα και το σύζυγό της που δεν την άφησε στιγμή. Έμεινε μαζί της μέχρι και τον θάνατο. Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε μόνιμα στην Καλλιθέα «και κατά το καλοκαίρι αυτό, όπως κάθε χρόνο, πήγαν στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος Αττικής για θερινές διακοπές. Έμεναν σε ένα παραχωρημένο σε αυτούς από την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών Αττικής (ΕΟΦ) μικρό σπίτι 40 περίπου τ.μ. επί της οδού Φυσιολατρών αρ. 36».

Όταν οι φωτιές ξέσπασαν και εξαπλώθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, η 85χρονη λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε δεν μπορούσε να ξεφύγει. Προσπάθησαν να βγουν, να σωθούν αλλά δεν τα κατάφεραν.

«Όπως μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων οι διασωθέντες γείτονες στο Μάτι, οι γονείς μας βγήκαν από το σπίτι τους με πολλή δυσκολία για να σωθούν, όπως έκαναν και οι άλλοι εκεί γείτονες», αναφέρουν τα παιδιά του Άγγελου και της Αγγελικής Μόσχα.

Δεν μπόρεσαν, όμως, να φύγουν γρήγορα, λόγω της πύρινης λαίλαπας που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στις κατοικημένες περιοχές και, δυστυχώς, σε απόσταση 20-30 μέτρων από το σπίτι τους, τους βρήκαν οι φλόγες και τους έκαψαν και τους δύο. Τους βρήκαν, δε, απανθρακωμένους στον δρόμο αγκαλιασμένους, διότι αντελήφθησαν τον μεγάλο κίνδυνο και τον επερχόμενο θάνατό τους

Τα παιδιά ζητούν απόδοση ευθυνών. Όπως αναφέρουν, οι κάτοικοι στο Μάτι δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια για τη διάσωσή τους. Επικράτησε ένας πανικός και όσοι μπορούσαν έφυγαν γρήγορα είτε πεζή είτε με τα αυτοκίνητά τους και όσοι δεν μπορούσαν είτε έμειναν μέσα στα σπίτια τους είτε βγήκαν για να σωθούν, αλλά βρήκαν τραγικό θάνατο.

Τα παιδιά ζητούν αποζημίωση που φτάνει το ποσό των 1,5 εκ. ευρώ. Και αυτή η αγωγή όπως και άλλες 2 που έχουν ήδη κατατεθεί και 7 που είναι έτοιμες να κατατεθούν, στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης της ογκωδέστατης δικογραφίας από τον ανακριτή και αναμένεται το επόμενο βήμα, όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, συνήγορος μεγάλου αριθμού συγγενών θυμάτων.

Αφού μελετήσει τη δικογραφία ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει εκ νέου μάρτυρες και στη συνέχεια -εκτιμώ πολύ σύντομα- θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης η υπόθεση θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο για να εκδοθεί το σχετικό βούλευμα και να προσδιοριστεί η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα

Διαβάστε επίσης:

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αποκατάστασης για το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι

Το άρθρο Αγωγή για το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιά στο Μάτι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγωγή, Μάτι,agogi, mati