Αυτό που μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα

12:16 24/11/2019 - Πηγή: iPop

Αυτό που μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι κι αυτό που θα θέλαμε όλοι να βλέπαμε περισσότερο στις πόλεις: Οι πράσινοι χώροι!

Τα οφέλη που προσφέρει το «πράσινο» στην υγεία μας είναι πλέον ευρέως γνωστά και αποδεκτά από όλους. Έρευνες μας παροτρύνουν κάθε φορά να περνάμε περισσότερο χρόνο κοντά στη φύση για τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της διάθεσης και τώρα για έναν ακόμη λόγο: την αποφυγή του πρόωρου θανάτου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της

και σε αυτή οι ερευνητές εξέτασαν εννέα μελέτες για τη μακροζωία σε επτά χώρες, με περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι πράσινοι χώροι προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία του Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), του Colorado State University και του World Health Organization (WHO), ανέλυσε δεδομένα πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και διαπίστωσε ότι οι πράσινοι χώροι κοντά στα σπίτια, συνδέονται με τον λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Την ίδια στιγμή, όσο περισσότεροι ήταν οι χώροι πράσινου κοντά στα σπίτια, τόσο μειωμένοι ήταν και οι πρόωροι θάνατοι. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσο περισσότερο πράσινο βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από ένα σπίτι, τόσο λιγότερο κινδυνεύουν οι κάτοικοι του να πεθάνουν πρόωρα. Μάλιστα, η έρευνα επισημαίνει και τη 4% μείωση στην πρώιμη θνησιμότητα για κάθε αύξηση κατά 0,1 του πρασίνου.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η έρευνα; Γιατί θα βοηθήσει -και θα ξυπνήσει- τους αρμόδιους να καταλάβουν ότι οι πράσινοι χώροι μέσα σε μια πόλη είναι απαραίτητοι για την υγεία μας.

Σημειώνεται εξάλλου ότι εκτός του ότι το πράσινο μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο, αντίστοιχη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι όσοι ζουν σε απόσταση 10 λεπτών από ένα πάρκο, έχουν και λιγότερες πιθανότητες να κινδυνεύουν από κάποια χρόνια ασθένεια.

Διάβασε ακόμη:

Τα πάρκα σου φτιάχνουν τη διάθεση ακριβώς όπως και τα Χριστούγεννα

Photo: Unsplash/Fritz Bielmeier

Το άρθρο Αυτό που μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα