Αυτά είναι τα προσωπικά σου δεδομένα που πρέπει να προστατέψεις

17:06 28/1/2020 - Πηγή: iPop

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα δεδομένα και πώς μπορούμε τελικά να τα προστατέψουμε. Ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα;

Ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα; Τα προσωπικά δεδομένα είναι πληροφορίες που αφορούν ένα ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο εν ζωή άτομο. Διαφορετικές πληροφορίες οι οποίες, εάν συγκεντρωθούν όλες μαζί, μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου, αποτελούν επίσης δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα προσωπικά δεδομένα

διακρίνονται σε απλά και ευαίσθητα. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν, στα πλαίσια διαμόρφωσης αποθετηρίων και τήρησης των σχετικών αρχείων, είτε να συνίστανται σε στοιχεία αναγνώρισης είτε να αναφέρονται σε ενδιαφέροντα – συνήθειες/ δεδομένα ακαδημαϊκής δραστηριότητας/ δεδομένα θέσης κλπ τα οποία να συνδέονται με συγκεκριμένο πρόσωπο.

Απ’ την άλλη, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή, στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, καθώς και στη συμμετοχή σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων.

Προσωπικά δεδομένα θεωρούνται για παράδειγμα, το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, το email, η διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP address) κλπ. Ενώ τα δεδομένα που δεν θεωρούνται προσωπικά είναι για παράδειγμα, ο αριθμός μητρώου εταιρείας, η ηλεκτρονική διεύθυνση του τύπου πληροφορίες@εταιρεία.com και τα ανώνυμα δεδομένα.

Παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχουν όταν η παραβίαση της ασφάλειας οδηγεί σε τυχαία ή παράνοµη καταστροφή, απώλεια, αλλοίωση, µη εξουσιοδοτηµένη διάδοση δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάσθηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο προς επεξεργασία.

Τα προσωπικά δεδομένα κατά τις ηλεκτρονικές σου συναλλαγές

Για να έχεις μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι σημαντικό να λαμβάνεις τα μέτρα σου και να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Μερικά tips:

Σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι καλό είναι να αναζητάς την πολιτική προστασίας δεδομένων.Διάβασε προσεκτικά τους όρους και ΜΗ συμφωνείς αν δεν τους διαβάσεις γιατί μπορεί να βρεθείς… μπλεγμένος.Δώσε τα στοιχεία που είναι πραγματικά απαραίτητα για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής.Αν ένα site δεν είναι αξιόπιστος μην παραχωρείς τα προσωπικά σου δεδομένα.Μη δίνεις το email σου… παντού!

Η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή στη οποία μπορείς να απευθυνθείς σε κάθε περίπτωση είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ).

Πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται οι εταιρίες τα προσωπικά δεδομένα;

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι θεμελιώδες, συνταγματικώς κατοχυρωμένο, δικαίωμα και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στους πιθανούς κινδύνους και στην παραβίασή της.

Διαβάστε επίσης:

Τι ακριβώς είναι ο GDPR και γιατί πρέπει να δώσουμε βάση;

Με πληροφορίες από ec.europa.eu και legal.heal-link.gr.Photo: Pexels

Το άρθρο Αυτά είναι τα προσωπικά σου δεδομένα που πρέπει να προστατέψεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα