Αφγανιστάν: Η λεπτή γραμμή ζωής και θανάτου. Ενώ οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί επιστρέφουν, οι αθλήτριες του βόλεϊ προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους

14:42 24/9/2021 - Πηγή: iPop

Ο Nooruddin Turabi, ένας από τους ιδρυτές των Ταλιμπάν, επιμένει ότι οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, καθώς θεωρούνται αναγκαία μέτρα για την διατήρηση της ασφάλειας. Το μόνο που θα αλλάξει είναι πως ίσως σταματήσουν να γίνονται δημόσια. Παράλληλα, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με ασφάλεια.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, ολόκληρος ο κόσμος παρατηρεί συγκλονισμένος τις εξελίξεις των γεγονότων και αγωνιά για το αν θα ξαναδημιουργήσουν τη σκληρή τους κυριαρχία που είχαν

στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Τα σκληρά μέτρα των Ταλιμπάν αρχίζουν να εφαρμόζονται:

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Nooruddin Turabi, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του λεγόμενου Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης, προειδοποίησε τον κόσμο να μην παρεμβαίνει στους νέους ηγεμόνες του Αφγανιστάν. «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα θέσουμε τους νόμους μας με βάση το Κοράνι». Η συγκεκριμένη δήλωση δείχνει ξεκάθαρα πως οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει καθόλου, αντίθετα παραμένουν εδραιωμένοι σε μια βαθιά συντηρητική, σκληρή κοσμοθεωρία.

Υπό τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ο Turabi είναι υπεύθυνος για τις φυλακές. Είναι ανάμεσα σε έναν αριθμό ηγετών των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου για όλους τους άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ακρωτηριασμός είναι πολύ απαραίτητος για την ασφάλεια», πρόσθεσε ο Turabi. Το υπουργικό συμβούλιο μελετά μόνο αν θα επιβάλει τις συγκεκριμένες ποινές δημόσια.

Μια από τις ιστορικότερες φωτογραφίες του Αφγανιστάν που ανήκει σε Έλληνα φωτορεπόρτερ

Τα σχόλια του Turabi, ακολουθούν προειδοποιήσεις από Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ ότι το σύστημα δικαιοσύνης των Ταλιμπάν ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσει το μοντέλο του τρόπου με τον οποίο τα «σκιώδη δικαστήρια» τους επέβαλαν ποινές σε περιοχές που ήλεγχαν, παρά το σύστημα που λειτουργούσε υπό την πρώην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Δύση.

Το σκιώδες δικαστικό σύστημα, με επικεφαλής τον Mawlavi Abdul Hakim Sharie, ο οποίος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης των Ταλιμπάν, χρησιμοποιήθηκε για να υπονομεύσει την εξουσία του προηγούμενου καθεστώτος, επιλύοντας διαφορές σε μια χώρα όπου πολλοί θεωρούσαν ότι είχαν μικρή πρόσβαση σε ένδικα μέσα.

Ωστόσο, μια έκθεση του Human Rights Watch το 2020 πρότεινε καταχρήσεις από το σύστημα δικαιοσύνης των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της «παρατεταμένης αυθαίρετης κράτησης και συνοπτικών ποινών, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων».

AP

«Ενώ η δημόσια τιμωρία για παραβάσεις είναι σπάνια σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990 για αδικήματα που θεωρούνται σοβαρότερα», συνέχισε η έκθεση, «αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν φυλακίσει κατοίκους και έχουν επιβάλει σωματικές τιμωρίες, όπως ξυλοδαρμούς».

Την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία του Αφγανιστάν, οι εκτελέσεις καταδικασμένων δολοφόνων ήταν συνήθως με ένα μόνο πυροβολισμό στο κεφάλι, που πραγματοποιούνταν από την οικογένεια του θύματος, η οποία είχε την εναλλακτική να δεχτεί χρήματα και να επιτρέψει στον ένοχο να ζήσει. Για τους καταδικασμένους κλέφτες, η τιμωρία ήταν ο ακρωτηριασμός του ενός χεριού. Για όσους καταδικαζόταν για ληστεία στο δρόμο, η τιμωρία όριζε τον ακρωτηριασμό στο ένα χέρι και ένα πόδι.

Οι δίκες και οι καταδίκες σπάνια ήταν δημόσιες και η δικαστική εξουσία σταθμίστηκε υπέρ των ισλαμικών κληρικών, των οποίων η νομική γνώση περιοριζόταν στην τήρηση θρησκευτικών μέτρων. Ο Turabi είπε ότι αυτή τη φορά, οι δικαστές – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών – θα εκδικάζουν υποθέσεις, αλλά το θεμέλιο των νόμων του Αφγανιστάν θα είναι το Κοράνι. Επισήμανε ότι θα αναβιώσουν οι ίδιες ποινές.

Τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ, οι μαχητές των Ταλιμπάν αναβίωσαν μια τιμωρία που χρησιμοποιούσαν συνήθως στο παρελθόν με τον δημόσιο εξευτελισμό των ανδρών που κατηγορούνται για μικροκλοπές. Την περασμένη εβδομάδα Ταλιμπάν έδεσαν πισθάγκωνα κάποιους άνδρες και τους ανάγκασαν να περπατήσουν μπροστά σε συγκεντρωμένους, προκειμένου να τους εξευτελίσουν.

Στη μια περίπτωση, οι Ταλιμπάν έβαψαν τα πρόσωπα των ανδρών ώστε να διακρίνονται ως κλέφτες. Στην άλλη, τους κρέμασαν μπαγιάτικο ψωμί στο λαιμό ή τους γέμισαν το στόμα με αυτό. Δεν είναι σαφές ποια ήταν τα εγκλήματά τους.

Στη συνέντευξη στο AP, ο Turabi μίλησε σε μια γυναίκα δημοσιογράφο και δήλωσε: «Έχουμε αλλάξει από το παρελθόν». Τώρα οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο «επειδή αυτή είναι η αναγκαιότητα των ανθρώπων και το έχουμε σοβαρά υπόψη» πρόσθεσε.

Πού θα πάνε οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν; Ποιες χώρες θα τους υποδεχτούν και ποιες έχουν ήδη αρνηθεί την προσφορά βοήθειας

Σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν βλέπουν τα ΜΜΕ ως έναν τρόπο διάδοσης του μηνύματός τους. «Τώρα ξέρουμε ότι αντί (η φωνή μας) να φτάσει σε εκατοντάδες, μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως εάν οι τιμωρίες επιβληθούν δημόσια, τότε μπορεί να επιτραπεί στους ανθρώπους να βιντεοσκοπήσουν ή να τραβήξουν φωτογραφίες για να διαδώσουν το αποτρεπτικό αποτέλεσμά τους.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την απειλή της απομόνωσης – και την οικονομική ζημιά που θα προκύψει από αυτήν – προκειμένου να πιέσουν τους Ταλιμπάν να μετριάσουν την κυριαρχία τους και να δώσουν σε άλλες παρατάξεις, μειονότητες και γυναίκες μια θέση στην εξουσία.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δε σταματούν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο!

Την ίδια στιγμή που ο Nooruddin Turabi σπείρει τον φόβο και κάνει τον εφιάλτη κάθε ανθρώπου πραγματικότητα, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν και οι αθλήτριες του βόλεϊ μιλούν ανοιχτά για τις απειλές και τη βία που αντιμετώπισαν από την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

Σχεδόν 30 παίκτριες ζουν με τον φόβο ότι εάν δεν αποδράσουν από το μέρος που μεγάλωσαν, θα χάσουν τη ζωή τους, όπως ακριβώς έγινε σε μία εξ αυτών. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η παίκτρια του βόλεϊ δολοφονήθηκε, παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ωστόσο, μέλη της ομάδας δηλώνουν στο BBC, πως «δεν θέλουν να δουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται». 

«Είμαι σίγουρη ότι το έκαναν οι Ταλιμπάν», είπε η Sophia, η οποία χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για να προστατεύσει την οικογένειά της στο Αφγανιστάν. «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι για το πώς συνέβη, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ίσως χάσουμε ακόμα περισσότερους φίλους μας».

#DoNotTouchMyClothes: Το κίνημα που ξεκίνησαν οι γυναίκες από το Αφγανιστάν ενάντια στην μπούργκα και τους νέους νόμους των Ταλιμπάν

Η Sophia εγκατέλειψε το Αφγανιστάν πριν από δύο χρόνια, αφού μαχαιρώθηκε από δύο άνδρες στην Καμπούλ. Η Zahra Fayazi, η οποία έπαιζε για την ομάδα βόλεϊ του Αφγανιστάν για επτά χρόνια πριν ξεκινήσει την προπονητική, έφυγε από τη χώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα.

«Πολλές Αφγανές αναγκάζονταν να κάψουν τον εξοπλισμό τους για να σώσουν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους. Δεν ήθελαν να έχουν τίποτα που να προδίδει ότι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Φοβούνται για το αύριο. Πολλές από αυτές βρίσκονταν υπό τη διαρκή απειλή των Ταλιμπάν, πολλοί ήταν συγγενείς τους».

Όπως προσθέτει στο BBC: «Οι Ταλιμπάν προειδοποιούσαν τις οικογένειες των παικτριών να μην τις αφήνουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Διαφορετικά, θα έρχονταν αντιμέτωπες με τη βία».

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν θα μπορούν, πλέον, να αθλούνται στη χώρα. Όπως η Fayazi, πολλές γυναίκες αθλήτριες σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους, να σώσουν τη ζωή τους και να εκπληρώσουν τα όνειρα τους σε μια άλλη χώρα, χωρίς να φοβούνται για το αύριο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Αφγανιστάν: Η λεπτή γραμμή ζωής και θανάτου. Ενώ οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί επιστρέφουν, οι αθλήτριες του βόλεϊ προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα