Tips για να μάθει το παιδί σου να κοιμάται στην ώρα του!

13:47 27/6/2020 - Πηγή: iPop

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος απ’ την βρεφική και παιδική ηλικία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Όμως, πώς να κοιμηθεί το παιδί σου χωρίς πολύ κόπο το βράδυ; 

Σύμφωνα με μια μελέτη, το 30 έως 40% των παιδιών έχει προβλήματα ύπνου. Κάτι τέτοιο είναι κουραστικό όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τον γονέα που ξέρει ότι το παιδί του είναι καλό να μάθει να κοιμάται σε μια συγκεκριμένη περίπου ώρα το βράδυ. Δεν είναι πάντα εύκολο, όμως, αλλά με αυτά τα tips το παιδί σου θα συνηθίσει να πέφτει για ύπνο στην ώρα του.

Πώς να
κοιμηθεί το παιδί σου στην ώρα του;

Δημιούργησε μια ρουτίνα ύπνου 

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί, όμως είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να ξυπνάει και να κοιμάται κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα. Βοήθησέ το να διατηρήσει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να συνηθίσει το εσωτερικό του ρολόι.

Η επαφή με το δέρμα είναι σημαντική 

Η τακτική επαφή με το δέρμα της μητέρας είναι εξαιρετικά σημαντική για το παιδί σου, αφού έτσι χαλαρώνει και κοιμάται καλύτερα, σύμφωνα με έρευνες. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν έχουν σωματική επαφή με τους γονείς τους έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαταραγμένου ύπνου.

Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τον ύπνο του παιδιού! 

Όχι στο ανοιχτό φως 

Ορισμένοι γονείς θεωρούν πως όταν το παιδί κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είναι σε ένα φωτεινό δωμάτιο ώστε να μάθουν να διακρίνουν την ημέρα με τη νύχτα.

Ωστόσο, αυτός είναι ένας μύθος. Το σκοτάδι έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα μωρά και προάγει την παραγωγή μελατονίνης – μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Οπότε ό,τι ώρα κι αν κοιμάται, φρόντισε τα φώτα να είναι κλειστά, το ίδιο και οι κουρτίνες.

Δεν κουράζεται καθόλου μες τη μέρα

Ένα παιδί που όλη την ημέρα δεν κάνει τίποτα δύσκολα θα νυστάξει. Όσο, λοιπόν, όσο πιο απασχολημένο είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο εξουθενωμένο θα νιώθει και θα είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί.

Κλείσε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές 

Αν υπάρχουν ανοιχτές ηλεκτρικές συσκευές μες το δωμάτιό του είναι λογικό να μην κοιμάται. Ιδανικά, όμως, θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συσκευή, όπως τηλεόραση, κινητό και tablet τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Και φυσικά διώξε τους εφιάλτες του 

Μελέτες δείχνουν ότι οι εφιάλτες συμβαίνουν τουλάχιστον στο 80,5% των παιδιών και ότι τα μικρά μπορούν να ξυπνήσουν εύκολα στη μέση της νύχτας τρομοκρατημένα. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να τους αντιμετωπίσουν διαβεβαιώνοντάς τα για την ασφάλειά τους και προσπαθώντας να  φανταστούν ξανά τον εφιάλτη μαζί με ένα ευτυχισμένο και ασφαλές τέλος. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν επίσης την ανάγνωση βιβλίων, καθώς αυτό βοηθά τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Διάβασε ακόμα:

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου εάν βλέπει εφιάλτες

Photos: Pexels

Το άρθρο Tips για να μάθει το παιδί σου να κοιμάται στην ώρα του! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα