Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας- Θεσμών | Κυβ. κύκλοι: «Κανένα σχόλιο» | Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν

13:00 29/3/2017 - Πηγή: iPop

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό κατέληξαν Αθήνα και θεσμοί, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές, υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τη β’ αξιολόγηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν στο ipop.gr:

«Κανένα

σχόλιο, όταν είναι να το μάθετε θα το μάθετε επίσημα και όχι από διαρροή»

«Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις – κλειδί στα εργασιακά και στις περικοπές στις συντάξεις» αναφέρει το έκτακτο τηλεγράφημα.

Να θυμίσουμε πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσκααλώτος, ήδη από χθες, Τρίτη, μιλούσε με βεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς πολύ γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποδεχθεί μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.

«Η Ελλάδα έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της, σχετικά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, περικοπές δαπανών και τα θέματα ενέργειας, κινείται πιο κοντά στο κλείσιμο μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 Απριλίου» αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με 2 αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν στο Reuters, η Ελλάδα συμφώνησε στο να μειώσει τις συνταξιοτοδοτικές δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.

Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι έκλεισε η συμφωνία Αθήνας-θεσμών

≈Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει τίποτε», δηλώνουν αξιωματούχοι της Κομισιόν διαψεύδοντας το δημοσίευμα του Reuters.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω».

Στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να ελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως αρχικά ζητήθηκε από το ΔΝΤ, δήλωσαν οι 2 αξιωματούχοι. Η συλλογική διαπραγμάτευση, η οποία είχε αποδυναμωθεί ως μέρος των «μεταρρυθμίσεων διάσωσης» του 2012, αναμένεται να αναβιώσει μετά το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το οποίο τελειώνει το 2018.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) θα έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου. Οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).

Διάβασε επίσης:

Τζανακόπουλος: Τα εργασιακά θα είναι τόσο ευχάριστα που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε (video)

Photo:EPA/GEORGI LICOVSKI

The post Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας- Θεσμών | Κυβ. κύκλοι: «Κανένα σχόλιο» | Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα