Joe Biden: Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην άμβλωση και την αντισύλληψη

13:33 9/7/2022 - Πηγή: iPop

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε νέο διάταγμα την Παρασκευή 08/07, για την πρόσβαση των Αμερικανίδων γυναικών στην άμβλωση, δύο εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ψήφισε υπέρ της ανατροπής της απόφασης-ορόσημο Roe v Wade. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση ήταν άσκηση «ωμής πολιτικής εξουσίας» και υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα για

να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες τερματισμού μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

O Joe Biden υπέγραψε νέο διάταγμα: Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται σε αυτό

Σύμφωνα με το νέο του διάταγμα, το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης παροτρύνεται να επεκτείνει την πρόσβαση σε χάπια που συνταγογραφούνται για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης και να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψη. Αναφέρεται επιπλέον η προστασία των γιατρών, των γυναικών που ταξιδεύουν για τις αμβλώσεις και των κλινικών αμβλώσεων στα κρατικά σύνορα.

Το διάταγμα θα κατευθύνει επίσης αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να προστατεύσουν καλύτερα το απόρρητο των ασθενών εν μέσω ανησυχιών ότι οι ψηφιακές πληροφορίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ορισμένες γυναίκες σε Πολιτείες που έχουν ήδη απαγορεύσει την άμβλωση.

«Αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι μια συνταγματική κρίση, αλλά μια άσκηση ωμής πολιτικής εξουσίας»

O Joe Biden έχει δεχτεί αλλεπάλληλες πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να αναλάβει δράση μετά την απόφαση ορόσημο τον για την ανατροπή του Roe v Wade, η οποία ανέτρεψε περίπου 50 χρόνια προστασίας για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Διάγγελμα Joe Biden για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ – Η αντίδραση των Obama στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

«Αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι μια συνταγματική κρίση, αλλά μια άσκηση ωμής πολιτικής εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Biden σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα ανεξέλεγκτο Ανώτατο Δικαστήριο, που εργάζεται σε συνδυασμό με εξτρεμιστικά στοιχεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, να αφαιρέσει τις ελευθερίες και την προσωπική αυτονομία των ανθρώπων».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το διάταγμα θα διασφαλίσει την πρόσβαση στην περίθαλψη για τις αμβλώσεις και θα δημιουργηθεί μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας για να χρησιμοποιήσει «κάθε ομοσπονδιακό διαθέσιμο εργαλείο για την προστασία της πρόσβασης στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη».

Παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου, έχει τονίσει πως δεν υπάρχει καμία ενέργεια που να μπορεί να λάβει ο ίδιος για να αποκαταστήσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Τέλος, έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι οι επιλογές του για την επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις παραμένουν περιορισμένες.

Να μπει το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Joe Biden: Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην άμβλωση και την αντισύλληψη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα