H καθιστική ζωή δεν κάνει καθόλου καλό στην υγεία της καρδιάς!

16:16 22/9/2019 - Πηγή: iPop

Ζούμε στο 2019 και οι πιθανότητες είναι ότι κι εσύ όπως κι εμείς καθόμαστε κολλημένοι σε μια καρέκλα περισσότερο από όσο θα έπρεπε και σίγουρα περισσότερο από όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες που τώρα λένε ότι η καθιστική ζωή δεν κάνει καθόλου καλό στην υγεία της καρδιάς, καθώς αυτή είναι ικανή να αλλάξει το «σχήμα» της.

Η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν αντίστοιχες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθιστική ζωή δεν κάνει καθόλου καλό στην υγεία της καρδιάς, με αρκετές από αυτές να υποστηρίζουν ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος και καρδιαγγειακά

νοσήματα.

Τώρα, όμως, μια νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να αλλάξει εντελώς το σχήμα της καρδιάς μας.

Πιο συγκεκριμένα, για να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη φυσική δραστηριότητα και το σχήμα της καρδιάς, οι συγγραφείς της έρευνας συνέκριναν τον υπέρηχο καρδιάς περισσότερων από 160 ενήλικων ανδρών. Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες: Στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, στους ποδοσφαιριστές, στους Ταραουμάρα (αγρότες ιθαγενείς της Αμερικής) και στους ενήλικες που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι μελετητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αριστερή κοιλία της καρδιάς, η οποία είναι και η κύρια κοιλότητα της καρδιάς και αυτή που λειτουργεί και ως αντλία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) έδειξαν ότι υπήρχαν φανερές διαφορές στο σχήμα της καρδιάς των ανδρών και των τεσσάρων ομάδων. Ειδικότερα, στους δρομείς και τους αγρότες, οι κοιλίες της καρδιάς ήταν μακριές και τα τοιχώματα της καρδιάς λεπτά, κάτι που τους βοηθούσε να τρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Σε αντίθεση, ο υπέρηχος έδειξε για τη καρδιά των ποδοσφαιριστών και όσων έκαναν καθιστική ζωή, ότι τα τοιχώματα της καρδιάς και κυρίως της αριστερής κοιλίας, ήταν πιο παχιά και δύσκαμπτα. Παράλληλα, το σχήμα της καρδιάς του ήταν πιο στρογγυλό.

Τι σημαίνει αυτό; Για τους ποδοσφαιριστές, οι μελετητές αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει για να αυξάνετε η ροή του αίματος στον εγκέφαλο τους, κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, ενώ για όσους κάθονται με τις ώρες στην καρέκλα τους, αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Διάβασε ακόμη:

Όσοι έχουν σκύλο, έχουν και πιο γερή καρδιά

Photo: Unsplash/Croissant

Το άρθρο H καθιστική ζωή δεν κάνει καθόλου καλό στην υγεία της καρδιάς! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα