7+1 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις την κατάλληλη νταντά για το παιδί σου

17:55 24/3/2022 - Πηγή: iPop

Και εκεί που το έχεις μια σταλιά ανθρωπάκι μέσα στην αγκαλιά σου ξαφνικά μεγαλώνει, περπατάει, μαθαίνει και έρχεται η ώρα που αρχίζεις να ψάχνεις: «Πώς να διαλέξω νταντά» στα sites και στους κύκλους των μαμάδων που ξέρεις. Η επιστροφή στην εργασία είναι κάτι που αργά η γρήγορα ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε, άλλες με χαρά, άλλες με ανυπομονησία και άλλες με δάκρυα που η περίοδος του 24 ώρες μαζί με το παιδί τελειώνει. Αν δεν έχεις μια γιαγιά κοντά και δεν έχεις άλλη επιλογή η λύση

της νταντάς είναι η αμέσως επόμενη επιλογή. Πώς όμως γνωρίζεις ότι το άτομο που θα διαλέξεις είναι αυτό που μπορείς να εμπιστευτείς ότι σημαντικότερο έχεις σε αυτόν τον κόσμο; Πώς μπορείς να ξέρεις ότι θα είναι το παιδί ασφαλές και ευτυχισμένο με τον άνθρωπο αυτό και ταυτόχρονα θα μαθαίνει και θα απασχολείται δημιουργικά;

Πώς να διαλέξω νταντά;

Μόλις βγήκε το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου «Νταντάδες της γειτονιάς» και φαντάζομαι σε πόσο δύσκολη φάση είναι οι μαμάδες που πρέπει να επιλέξουν το πιο κατάλληλο άτομο για το παιδί τους. Η κάθε μία έχει διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές ανάγκες όπως και τα παιδιά μας αλλά κάποια πράγματα νομίζω ότι παραμένουν σταθερά. Αν θα έπρεπε να φτιάξω μια λίστα νομίζω ότι θα είχε αυτά τα βασικά σημεία:

allaboutparents.grΝα αγαπάει τα παιδιά. Οι περισσότεροι παιδαγωγοί αγαπούν τα παιδιά, αλλιώς δε θα διάλεγαν αυτό το επάγγελμα. Ωστόσο μαζί με την αγάπη θα πρέπει να είναι οπλισμένες με υπομονή, αυτός είναι ο μαγικός συνδυασμός που νομίζω ότι χρειάζεται όποιος ασχολείται ενεργά με τα παιδιά.Να γνωρίζεις ποιας σχολής είναι. Και δεν εννοώ το Ίδρυμα από το οποίο πήρε πτυχίο, το πτυχίο είναι η βάση αλλά χρειάζονται συνεχώς εκπαιδεύσεις, διάβασμα και φυσικά ο κάθε επαγγελματίας ακολουθεί μια συγκεκριμένη γραμμή. Άλλες κάνουν μετεκπαιδεύσεις στο σύστημα Μοντεσσόρι, ή σε άλλες σχολές. Καλό είναι να έχετε την ίδια γραμμή μαμά και παιδαγωγός.Εμπιστοσύνη. Που θα μπορούσε να είναι φυσικά το πρώτο της λίστας αυτής. Η εμπιστοσύνη είναι το νούμερο ένα και χτίζεται. Είτε μέσα από την καθημερινή τριβή, είτε από στόμα σε στόμα, είτε από τα αποτελέσματα. Έχει πολύ χειροπιαστά σημεία και κάθε άνθρωπος έχει άλλα κριτήρια για αυτό το σημείο.Συνέπεια. Η λέξη συνέπεια είναι βάση όταν μιλάμε για τα παιδιά μας. Συνέπεια λόγων και πράξεων, συνέπεια στις ώρες, συνέπεια στις υποσχέσεις. Δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας και στο παιδί αλλά και σε όλους τους ανθρώπους ένας άνθρωπος που είναι συνεπής. Και αυτό θα το δεις και από την ώρα που θα έρθει στο ραντεβού της και από το πόσο συνεπής είναι στα λεγόμενά και στις πράξεις της. Δικτυώσου. Μαμάδες, γειτόνισσες, γνωστές, φίλες από τη δουλειά και φυσικά στο Internet. Μπορείς να αναζητήσεις άτομο με τα συγκεκριμένα στοιχεία που θες σε όλους αυτούς τους κύκλους. Το Internet πια σε βοηθά να μην ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα, υπάρχουν ολόκληρα site, τα οποία είναι εξειδικευμένα στο να βάζεις αγγελίες ή να βρίσκεις αγγελίες νταντάδων.Να ξέρεις τι θέλεις ακριβώς. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας στη ζωή αλλά και σε αυτό το κομμάτι. Ας υποθέσουμε ότι θες έναν άνθρωπο ο οποίος είναι σαν εσένα, που θα ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα που έχεις φτιάξει εσύ στο παιδί σου και λειτουργεί. Που μέσα στο οκτάωρο που θα λείπεις, θα φροντίσει για τη μάθηση, το παιχνίδι, το τραγούδι, τα γεύματα και τον ύπνο του παιδιού, σαν να ήσουν εσύ εκεί. Αυτό πρέπει να είναι σαφές στην συνέντευξη στο άτομο που θα έρθει. Ότι εσύ θες αυτό. Από εκεί και πέρα ο κάθε επαγγελματίας έχει στη φαρέτρα του κάποια εργαλεία που θα μπορεί να προσαρμόσει σε αυτό το πρόγραμμα και φυσικά μπορεί να σου παρουσιάζει και άλλα πράγματα τα οποία εσύ δεν γνωρίζεις και μπορεί να ταιριάζουν και σε εσάς. Η νταντά είναι μόνο για το παιδί. Διάλεξε τι θες; Θες ένα άτομο να ασχολείται δημιουργικά με το παιδί ή να μαγειρεύει, να σιδερώνει, να βάζει πλυντήρια και να βρίσκεις το σπίτι καθαρό όταν γυρνάς αλλά το παιδί μέσα στο πάρκο και να βλέπει καρτούν στην τηλεόραση. Όποιος έχει παιδί ξέρει ότι αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνδυαστούν, κάτι θα ρίξεις. Αν θες γυναίκα να φροντίζει το σπίτι, δώσε χρήματα σε μια άλλη γυναίκα γι αυτήν τη δουλειά, η νταντά του παιδιού είναι αποκλειστικά στο σπίτι για το παιδί σου.

Τέλος αλλά πολύ βασικό που πια το κάνουν όλοι χωρίς κανένα πρόβλημα: Βάλε κάμερα στους χώρους που θα δραστηριοποιείται το παιδί. Φυσικά ενημερώνουμε ότι υπάρχει κάμερα στο χώρο για να είμαστε καλυμμένοι νομικά. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν να έχεις και εικόνα και ήχο και να μιλάς ακόμα και από το κινητό σου και να σε ακούνε. Σίγουρα το να βλέπεις αν πάσα στιγμή το παιδί είναι πολύ χρήσιμο και παρήγορο για τη μαμά που είναι στη δουλειά και μπορεί εύλογα να έχει το νου της.

Εύχομαι να κάνεις την καλύτερη επιλογή για όλους σας!

Εγώ πότε θα γίνω μάνα; Τελικά πόσο έτοιμες είμαστε γι’αυτόν τον ρόλο;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 7+1 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις την κατάλληλη νταντά για το παιδί σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα