7 πραγματα που θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος μόλις ξεκίνησε η τοξική συμπεριφορά του εργοδότη μου

19:12 31/8/2022 - Πηγή: iPop

Γύρισες από τις διακοπές σου και ψάχνεις την έξοδο απεγνωσμένα. Όσο ήσουν εκεί ,το τοξικό αφεντικό δεν σε άφησε να ηρεμήσεις και τώρα που ήρθες ξανάρχισε τα ίδια. Τοξικές, δηλητηριώδης συμπεριφορές που δεν αξίζουν σε κανέναν! Κανείς μας δεν χρειάζεται έναν άνθρωπο που φωνάζει, που γκρινιάζει, που τηλεφωνεί εκτός ωραρίου για να ανοίξεις υπολογιστή, που δημιουργεί εντάσεις, που όταν εργαζόμαστε μας κρίνει σαν ανθρώπους χωρίς να του το ζητήσει κανείς, που σε κρατά μια ώρα κάθε μέρα παραπάνω, που σε μειώνει για να φανεί εκείνος καλύτερος, που σε θεωρεί κτήμα του.

Τι προφίλ έχει το τοξικό αφεντικό;

Δεν

είμαστε εδώ για να δικαιολογήσουμε κανέναν, ούτε έχουμε σκοπό να κάνουμε τη διάγνωση σε ανθρώπους αδιάγνωστους που επειδή σου πληρώνουν τον μισθό την πρώτη του μήνα θαρρούν ότι σε έχουν κτήμα τους. Κανείς δεν είναι κανενός και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξέρουν όλοι, είτε είναι εργοδότες, είτε σύντροφοι είτε φίλοι, είτε οτιδήποτε.

Ο εργοδότης σου είναι ο άνθρωπος που σε πληρώνει για το ωράριο που εργάζεσαι συγκεκριμένο μισθό για να του παράξεις συγκεκριμένο έργο. Τελεία! Αν μετά από ένα χρονικό διάστημα που είσαι εκεί, αυτό έχει παρανοηθεί ίσως είναι δική σου δουλειά να το ξεκαθαρίσεις.

Προφανώς έχει θέματα αυτοεκτίμησης και διαχείρισης θυμού. Ίσως δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη την αξία του και πιστεύω ότι για κάποιο λόγο, θεωρεί ότι κάπου υστερεί. Ο άνθρωπος που δεν δείχνει σεβασμό στους άλλους, κάπως έτσι φέρεται και στον εαυτό του.

PexelsΠήγαινε λίγο πίσω

Στην πρώτη φορά που έδειξε τοξική συμπεριφορά σε σένα… Πότε ήταν; Πότε χάθηκε η μπάλα και παραγνωριστήκατε; Γιατί φαντάζομαι ότι αυτό δεν συνέβη από την day one.

Παράδειγμα, το γεγονός ότι σε πληρώνουν για να εργάζεσαι 8 ώρες και σχολάς στις 6 κανονικά αλλά εσύ φεύγεις στις 7 κάθε μέρα σημαίνει +5 ώρες επιπλέον ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 20 ώρες επιπλέον τον μήνα. Ο χρόνος σου αξίζει. Ελπίζω να το καταλαβαίνεις αυτό. Καμία δουλειά δεν είναι τόσο σημαντική ίσως των γιατρών που σώζουν ανθρώπινες ζωές, όλοι οι άλλοι μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα, αλλιώς να φροντίσουν να έχουν περισσότερο προσωπικό να βγάζει τη δουλειά.Επικοινωνία! Όταν απ’ την πρώτη στιγμή δεν επικοινωνήσεις τα όριά σου συσσωρεύονται παράπονα, καταστάσεις και συμπεριφορές. Μαζεύεις και μια μέρα ξεσπάς ή δεν ξεσπάς και παθαίνεις burnout ή αρρωσταίνεις. Κάπως πρέπει να εκτονώσεις αυτό που έχεις μέσα σου.Δεν τον εκτιμάς: Παλεύεις συνεχώς με τις αξίες σου δουλεύοντας για έναν άνθρωπο που δεν εκτιμάς. Το σώμα σου και το μυαλό σου αρνείται να δώσει την ενέργειά σου και φυσικά πέφτει και η απόδοσή σου. Εκεί που μπορούσες να δώσεις 80 ή 90 δίνεις με το ζόρι 30 και αυτό όχι γιατί δεν είσαι καλός αλλά γιατί δεν θες.Ή όρια ή τίποτα: Βάζεις ένα όριο και το σέβεσαι! Αλλιώς ψάξε για την έξοδο διαφυγής. Βρες ένα recruiter να σου βρει θέση, κίνησε γη και ουρανό, μην κάθεσαι εκεί πια, ή κάτσε μέχρι να βρεις κάτι άλλο αλλά βάλε ένα χρονικό περιθώριο, μην διαιωνίζεις καταστάσεις. Πήγες διακοπές γύρισες και πάλι τα ίδια βρήκες όταν γύρισες. Τι περίμενες δηλαδή να αλλάξει; Ο τοξικός άνθρωπος; Αναγνώρισε την αξία σου. Το Usp σου. Το σημείο που σε κάνει να ξεχωρίζεις από όλους τους άλλους. Τι είναι αυτό που κάνεις καλά και με μετρήσιμα αποτελέσματα έχεις να μετράς ως επιτυχία σου;Εργασιακό ημερολόγιο: Εύχομαι να είχες κάνει από όταν ξεκίνησες ή ίσως είναι ευκαιρία να κάνεις τώρα. Η θέση ήταν ας πούμε γραμματειακή υποστήριξη, με συγκεκριμένα tasks κάθε μέρα. Ωστόσο εσύ κάνεις μέσα στις 8 ώρες άλλα 100 πράγματα και μάλιστα πολύ καλά. Αυτό κάπως πρέπει να αποτιμηθεί. Φυσικά με χρήματα ή με κάποια οφέλη. Μην φοβάσαι: Σταμάτα να φοβάσαι και να θυμάσαι ότι για εκείνον που δεν ζήτησε, η απάντηση ήταν πάντα όχι. Όπως πολύ όμορφα τα λες στους έξω, στις φίλες, στο σύντροφο, στους γονείς σου, έτσι να ζητήσεις ραντεβού με τον εργοδότη σου και να μιλήσεις για όλα αυτά τα θέματα που σε απασχολούν. Το ξέρω ότι ο τοξικός άνθρωπος δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει την ειλικρίνεια, είναι περιορισμένη «η όρασή του», όμως ποτέ δεν χάνεις να δοκιμάσεις. Πάντως θα υπάρχει κάποια αντίδραση. Once toxic always toxic, εμείς τι κάνουμε όμως;

Σε σκέφτομαι και σε καταλαβαίνω γιατί ήμουν και εγώ κάποτε εκεί που είσαι σήμερα. Ένιωθα εγκλωβισμένη στην επιλογή μου, έλεγα ότι με κάποιον τρόπο έπρεπε να σπάσω αυτήν την αλυσίδα, αυτό τον φαύλο κύκλο που μόνη μου είχα μπει αλλά δεν έβρισκα ποτέ τη δύναμη να βάλω το όριο. Δεν ήμουν έτοιμη φυσικά ούτε ένιωθα δυνατή. Ευγνωμονώ όμως εκείνη την απαίσια συνεργασία γιατί ήταν καθοριστικής σημασίας για τις μελλοντικές μου συνεργασίες. Ήταν το παράδειγμα προς αποφυγήν και αυτό που έλεγα ότι ποτέ δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να ξαναβιώσω. Αν δεν το είχα ζήσει, ίσως να μην είχα έτοιμα και ξεκαθαρισμένα τα όριά μου για τις επόμενες συνεργασίες μου.

To τοξικό αφεντικό θα είναι ο λόγος που θα κάνεις το level up.

Γκρίνια για τη δουλειά: Ο μοναδικός κλέφτης της χαράς σου. Εσύ κρατάς τα κλειδιά της ευτυχίας σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 7 πραγματα που θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος μόλις ξεκίνησε η τοξική συμπεριφορά του εργοδότη μου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα