Απίστευτο και όμως αληθινό: Το λευκό χρώμα στους τοίχους μπορεί να αντικαταστήσει το κλιματιστικό

14:21 31/8/2022 - Πηγή: iPop

Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της ενέργειας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους δροσιάς. Μια επαναστατική λύση έρχονται να δώσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue, όπου έφτιαξαν ένα νέο λευκό χρώμα για τοίχους που μπορεί να μειώσει κατά πολύ την θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους.

«Μαθαίνω πώς να εξοικονομώ ενέργεια»: Έξυπνες ιδέες για να διδάξεις σε ένα παιδί τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες;

Ερευνητές

στο Πανεπιστήμιο Purdue ανέπτυξαν μια νέα εξαιρετικά λευκή βαφή που αντανακλά το 98,1 τοις εκατό του ηλιακού φωτός και μπορεί να κρατήσει τις επιφάνειες έως και 7 βαθμούς κελσίου πιο δροσερές από το περιβάλλον τους. Αυτή η νέα βαφή, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να μειώσει την εξάρτησή μας από τα κλιματιστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue Xiulin Ruan, το νέα λευκό χρώμα για τοίχους απορροφά μόνο το 1,9 τοις εκατό του ηλιακού φωτός, ενώ το εμπορικό χρώμα απορροφά το 10 έως 20 τοις εκατό του ηλιακού φωτός. Η συγκεκριμένη βαφή είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με τις τρέχουσες βαφές που κυκλοφορούν στην αγορά. Όταν χτυπηθούν από τις ακτίνες του ήλιου, οι επιφάνειες που καλύπτονται με τις σημερινές διαθέσιμες λευκές βαφές γίνονται πιο ζεστές και όχι πιο ψυχρές. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτά τα χρώματα που καταπολεμούν τη θερμότητα μπορούν να αντανακλούν το 80 έως 90 τοις εκατό του ηλιακού φωτός, αναφέρει ο Ruan.

Η νέα λευκή βαφή, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πιο δροσερή που έχει καταγραφεί, αντανακλά σχεδόν όλες τις ακτίνες του ήλιου και στέλνει υπέρυθρη θερμότητα μακριά από την επιφάνεια, παρέχοντας μέση ισχύ ψύξης 113 watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών

Σε δοκιμές που έγιναν τις μεσημεριανές ώρες στην οροφή ενός Πανεπιστημίου στο West Lafayette της Ιντιάνα, το νέο λευκό χρώμα για τοίχους διατήρησε τις εξωτερικές επιφάνειες 8 βαθμούς πιο ψυχρές σε σχέση με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο περιβάλλον. Τη νύχτα, το χρώμα διατηρούσε τις επιφάνειες 19 βαθμούς πιο δροσερές από το περιβάλλον τους.

Τα λευκά χρώματα που περιορίζουν την θερμότητα στην αγορά είναι συνήθως κατασκευασμένα με διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο αντανακλά ορισμένα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός, κυρίως το ορατό φως και τα μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο, αλλά απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, προκαλώντας τη θέρμανση της επιφάνειας.

UnsplashΤα οφέλη από την χρήση της συγκεκριμένης βαφής

Τα πιθανά οφέλη από το συγκεκριμένο λευκό χρώμα για τοίχους μπορεί να είναι διπλά. Πιο συγκεκριμένα, διατηρώντας τις επιφάνειες δροσερές και μειώνοντας τη χρήση κλιματιστικών, τα οποία τροφοδοτούνται από ηλεκτρικό ρεύμα, το χρώμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, τα κλιματιστικά λειτουργούν συνήθως αφαιρώντας τη θερμότητα από εσωτερικούς χώρους και σπρώχνοντάς την σε εξωτερικούς χώρους, μια μέθοδος γνωστή ως συναγωγή.

Αυτή η μεταφορά θερμότητας, μαζί με άλλες αιτίες, μπορεί να συμβάλει στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι πόλεις γίνονται πιο ζεστές από τις γύρω περιοχές, απαιτώντας έτσι ακόμα περισσότερο κλιματισμό. Η εξαιρετικά λευκή βαφή, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη μεταφορά θερμότητας, στέλνοντας τύπους ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που μπορούν να περάσουν από την ατμόσφαιρα και στο βαθύ διάστημα. Έτσι ακόμα και αν δεν έχουμε θέμα με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή η διαδικασία συμβάλει στην διατήρηση της ζεστής θερμοκρασίας στην πόλη μας και κατ’ επέκταση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εξαιρετικά λευκή βαφή τους θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση του κλιματισμού έως και 70 τοις εκατό σε ζεστές πόλεις όπως το Ρίνο της Νεβάδα και το Φοίνιξ της Αριζόνα. Σε ένα μάλλον ακραίο μοντέλο, διαπίστωσαν επίσης ότι η κάλυψη του 0,5 έως 1 τοις εκατό της επιφάνειας της Γης, κτίρια, δρόμοι, αχρησιμοποίητη γη και οτιδήποτε άλλο είχε βαφτεί με την νέα λευκή βαφή, θα ήταν αρκετό για να σταματήσει την τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τέλος, οι ερευνητές έχουν κάνει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και κάνουν πρόσθετες δοκιμές για να κατανοήσουν τη μακροπρόθεσμη αντοχή και αξιοπιστία της βαφής σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται για να καταστήσουν τη βαφή διαθέσιμη στους καταναλωτές. Δεν έχουν ακόμη καθορίσει μια ακριβή τιμή για το χρώμα, αλλά ο Ruan λέει ότι αναμένει ότι το κόστος θα είναι παρόμοιο με αυτό που κυκλοφορεί τώρα περίπου 30 έως 40 δολάρια ανά λίτρο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Απίστευτο και όμως αληθινό: Το λευκό χρώμα στους τοίχους μπορεί να αντικαταστήσει το κλιματιστικό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απίστευτο,apistefto