5 τρόποι που η τελειομανία σε βλάπτει χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

12:57 17/2/2020 - Πηγή: iPop

Πολύ θεωρούν πως μπορούν να πετύχουν το “τέλειο” και πως αυτό είναι πάντα το ζητούμενο. Ωστόσο, ίσως να μην σκέφτονται τα αποτελέσματα της τελειομανίας που τους βλάπτουν τελικά αντί να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά είναι τελειομανείς, που δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από το τέλειο, που θέλουν να είναι τέλειοι και όχι απλά καλοί. Αυτό, όμως, σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει τη ζωή σου και σε κρατά πίσω σε πολλά πράγματα.

Τα αποτελέσματα της τελειομανίας δεν είναι πάντα

θετικά και διάβασε παρακάτω πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου αρνητικά.

Δεν δοκιμάζεις νέα πράγματα

Για τους τελειομανείς, υπάρχει μια λανθασμένη σκέψη που τριγυρνά στο κεφάλι τους: “Αν δεν το καταλάβω και δεν πετύχω σε αυτό αμέσως, τότε δεν θα μου αρέσει, επομένως δεν θα το δοκιμάσω καθόλου”. Θέλεις να το κάνεις σωστά από την πρώτη στιγμή και η σκέψη ότι δεν θα είσαι τόσο καλός σε αυτό, σε αποθαρρύνει και σε κάνει να μη το δοκιμάζεις καθόλου.

Δεν δοκιμάζεις νέα πράγματα κι αυτό σημαίνει πως χάνεις μεγάλη ευχαρίστηση και εμπειρίες από κάτι που πιθανώς θα αποδεικνυόσουν καλός ή “άσχετος” αλλά τελικά θα το απολάμβανες.

Στη χειρότερη περίπτωση, η τελειομανία μας αποσπά την προσοχή από το να απολαμβάνουμε τη διαδικασία επειδή είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα. Όχι μόνο αυτό μας εμποδίζει να βιώνουμε νέα πράγματα ή να δοκιμάζουμε νέες δραστηριότητες, χόμπι ή δουλειές, αλλά η τελειομανία μας εμποδίζει να αγωνιζόμαστε ή να αποτυγχάνουμε – ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας να δοκιμάσουμε κάτι νέο.

Photo: unsplash/Kelly SikkemaΔεν βιώνεις την αποτυχία

Και την αποτυχία την έχεις ανάγκη στη ζωή σου. Είναι σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της. Η αποτυχία σε βοηθά να χτίσεις τον χαρακτήρα σου και τις αντοχές σου και όταν την αποφεύγεις, τότε δεν χτίζεις γερά θεμέλια για σένα.

Μπορεί να νιώθεις πως βιώνεις αρκετές προκλήσεις στη ζωή σου ενώ προσπαθείς να αποφύγεις την αποτυχία, αλλά αυτό διαφέρει. Άλλο οι προκλήσεις, άλλο η πραγματική αποτυχία σε κάτι. Οι τελειομανείς γνωρίζουν ποιες προκλήσεις είναι εντελώς έξω απ’ τα νερά τους και τις αποφεύγουν με κάθε κόστος για να μην αποτύχουν.

Όταν δεν έχουμε βιώσει την αποτυχία από νωρίς στη ζωή, τότε μια μεγάλη αποτυχία αργότερα μπορεί να είναι σχεδόν εξουθενωτική επειδή δεν είχαμε εμπειρία με μικρότερες, φυσιολογικές αποτυχίες στην πορεία.

Αν είσαι τελειομανής, τότε κινδυνεύεις από αυτό!

Η τελειομανία προκαλεί αναβλητικότητα

H ίδια θεωρία που μας κρατά μακριά απ’ το να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο και να αποφύγουμε την αποτυχία, οδηγεί επίσης σε αναβλητικότητα.

Αναβάλλεις διαρκώς να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο λόγω φόβου ότι δεν θα το κάνεις καλά. Ίσως ν’ αναλαμβάνεις δράση τελευταία στιγμή, ώστε αν δεν πετύχεις ή αν δεν το κάνεις τόσο καλά, να μπορείς να πεις πως αυτό συνέβη επειδή το έκανες τελευταία στιγμή και δεν είχες τον χρόνο.

Και η αναβλητικότητα με τη σειρά της τροφοδοτεί το άγχος και τις κακές συνήθειες υγείας, όπως είναι και η χρόνια στέρηση του ύπνου.

Σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι ποτέ αρκετά καλός

Η τελειομανία σε κάνει να εξαρτάσαι διαρκώς από την αποδοχή των άλλων και το feedback που θα σου δώσουν. Περιμένεις από τους άλλους να δώσουν αξία σε αυτό που κάνεις, βασίζεσαι στη γνώμη τους.

Ουσιαστικά βασίζεις την αυτοεκτίμησή σου στα χέρια των άλλων. Εάν έχεις ένα θετικό feedback νιώθεις καλά, αλλά αυτό δεν κρατά πολύ. Θέτεις νέους στόχους, αγωνίζεσαι για την τελειότητα και προσπαθείς διαρκώς να επιβεβαιώσεις πως είσαι αρκετά ικανός. Και αυτός ο κύκλος συνεχίζεται.

Άγχος και τελειομανία

Θέτεις πολλές φορές μη ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σου, είσαι διαρκώς σε μια πίεση να πετύχεις κι άλλα και να εντυπωσιάσεις τους άλλους κι αυτό σε οδηγεί σε ένα τεράστιο άγχος.

Κι αυτό το άγχος, τροφοδοτείται διαρκώς από φωνές μέσα στο κεφάλι μας, τη φωνή ενός επικριτικού γονέα ή αφεντικού ή προπονητή. Μπορεί να είναι ακόμη και η εσωτερική φωνή που σου λέει όσα περιμένει η κοινωνία από σένα.

Διαβάστε επίσης:

“Θετικά” στοιχεία του χαρακτήρα που σε κανένα δεν αρέσουν!

Photo: Pexels

Το άρθρο 5 τρόποι που η τελειομανία σε βλάπτει χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα