4 κόλπα που μπορεί να μάθει ο σκύλος σου μέσα σε λιγότερο από μία ώρα!

20:45 1/9/2019 - Πηγή: iPop

Είτε είσαι σκυλομάνα είτε όχι το να βλέπεις ένα σκυλάκι να έχει άποψη και χαρακτήρα αλλά όταν ακούει συγκεκριμένες λέξεις και να ανταποκρίνεται είναι μοναδικά εντυπωσιακό θέαμα. Διαφωνείς; Εμείς, στο ipop.gr που έχουμε την μασκότ μας την Μιζού τρελαινόμαστε όταν προσπαθούμε να τις δείξουμε κόλπα που μπορεί να μάθει ο σκύλος και εκείνη ανταποκρίνεται!

Μπορείς, όμως, να διδάξεις κόλπα που μπορεί να μάθει ο σκύλος

σου μέσα σε λιγότερο από μία ώρα χωρίς να χρυσοπληρώσεις κάποιον εκπαιδευτή; Η απάντηση είναι ναι! Και κρύβει ακόμα ένα μεγαλύτερο δώρο, καθώς η διαδικασία της εκμάθησης δημιουργεί έναν δεσμό μεταξύ του κατοικίδιου και του ανθρώπου που βασίζεται στην υπομονή και την εμπιστοσύνη!

Ποια είναι τα κόλπα που μπορεί να μάθει ο σκύλος σου μέσα σε λιγότερο από μία ώρα;

Τα συγκεκριμένα κόλπα- εντολές- επιλέχθηκαν καθώς είναι σχετικά εύκολο να διδαχθούν με λίγη πρακτική σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης μεγάλα δομικά στοιχεία για την εκμάθηση άλλων, πιο περίπλοκων εντολών. Μόλις μάθεις στον σκύλο σου ορισμένες βασικές εντολές όπως «κάτσε», «μείνε» και «κάτω», μπορούν να συνεχίσουν να μαθαίνουν να κάνουν μερικά εντυπωσιακά πράγματα.

Δεν μας πιστεύεις; Απλά παρακολούθησε αυτά τα απλά tutotrial videos και ξεκίνα το μάθημα στον τετράποδο φίλο σου. Αυτά τα videos εξηγούν βήμα προς βήμα το πώς να διδάξεις στον σκύλο σου τα κόλπα μ ένα εύκολα διαχειρίσιμο τρόπο.

Και μην ξεχνάς! Η διαδικασία εκμάθησης πρέπει να είναι διασκεδαστική για όλους (και για σένα και για τον σκύλο σου) οπότε μείνε θετική, δώσε πολλές λιχουδιές επιβράβευσης και παίξε μαζί με τον σκύλο σου!

Shake

Για να μάθεις στον σκύλο σου να δίνει το πατούσι του σαν χειραψία θα πρέπει να σπάσεις την κίνηση σε μικρά, εφικτά βήματα.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι όσο και να θέλεις να αρπάξεις το πατούσι του και να πεις «δωσε το χέρι σου» δεν πρέπει να το κάνεις καθώς ο εγκέφαλος του δεν θα έχει δώσει την εντολή στο άκουσμα της φράσης άρα δεν πρόκειται να επεξεργαστεί σωστά τι του είπες! Η σωστή ροή της εκμάθησης είναι:

Του δίνεις μερικές λιχουδιές και στη συνέχεια κρατάς μία μέσα στην κλειστή σου παλάμη. Τα σκυλιά από ένστικτο χρησιμοποιούν το μπροστινά πόδια για να πάρουν αυτό που θέλουν όταν δεν το καταφέρνουν με την μουσούδα τους.  Όταν σηκώσει το πόδι του δίνεις την λιχουδιά και τον επιβραβεύεις.

Μόλις αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αυτό που θέλετε είναι το πόδι του, μπορείς να προσθέσεις μια λέξη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το «πόδι» ή «χειραψία» ή ακόμα και το  αυτό το λεκτικό σύνθημα σαν «Paw», «Shake», ή ακόμα και “High five!”

Roll Over

Το να κάνεις τον σκύλο σου να κυλίσει προς την άλλη πλευρά ακούγεται δύσκολο αλλά ουσιαστικά χρειάζεσαι συνολικά 4 λιχουδιές για κάθε «set» εκπαίδευσης. Τι πρέπει να κάνεις; Απλό!

Tο πρώτο βήμα είναι να φέρετε μία λιχουδιά μπροστά στην μουσούδα του και να τον οδηγήσετε να ξαπλώσει στο πάτωμα. Μόλις φτάσει σ αυτή τη θέση του δίνεις την λιχουδιά.

Το επόμενο βήμα είναι να πάρετε μια άλλη λιχουδιά και να καθοδηγήσεις το κεφάλι του πίσω έτσι ώστε το βάρος του να μετατοπιστεί και να γυρίσει στο ένα του πλευρό. (και πάι του δίνεις την λιχουδιά).

Το τελευταίο βήμα είναι να τον παρασύρεις με μία λιχουδιά στην πλάτη του και στην συνέχεια στο άλλο του πλευρό. Όταν φτάσει σ αυτό το σημείο του δίνεις την τέταρτη λιχουδιά!

Tip!

Κράτα όλες τις λιχουδιέ ςπου θα χρειαστείς στην παλάμη σσου ώστε η κίνηση σου και η ανταμοιβή του να έχει μία ροή!

Speak or Sing

Πριν επιχειρήσεις να μάθεις στον σκύλο σου να μιλάει ή να «τραγουδάει» καλό θα ήταν να  βεβαιωθείς ότι έχεις εξετάσει τις πιθανές συνέπειες. Κανείς δεν θέλει ένα σούπερ-θορυβώδες σκυλί το οποίο γαυγίζει ανεξέλεγκτα. Αλλά εάν αισθάνεσαι ότι το σκυλί σου έχει καλούς τρόπους και είναι ένα τέχνασμα που θα θέλεις να δοκιμάσεις, εδώ θα μάθεις πώς θα τα καταφέρεις!

Τα βήματα είναι απλά! Βάζεις τον σκύλο σου να κάτσει μπροστά σου και χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο χέρι ή 2 δάχτυλα όπως η εκπαιδεύτρια στο video. Περιμένεις για έναν ήχο από το σκυλί. Μόλις παράγει οποιοδήποτε ήχο του δίνεις λιχουδιά!

Με το πέρασμα του χρόνου, ζήτα περισσότερη διάρκεια και όγκο από το κατοικίδιο ζώο σου, και αντάμειψε τον με 2 λιχουδιές. κράτα αυτή την   άσκηση διασκεδαστική για το κατοικίδιο σου καθιστώντας το σύντομο και γλυκό και προσφέροντας πολλές λιχουδιές και θετική ενίσχυση. Το σκυλί σου θα τραγουδάει σε ελάχιστο χρόνο!

Twirl or Spin

Η εκπαίδευση ξεκινάει με τον σκύλο να είναι όρθιος μπροστά σου και να βάζεις την λιχουδιά ακριβώς μπροστά στη μουσούδα του. Με το χέρι σου κολλημένο στην μουσούδα τον βάζεις να κάνει μία στροφή 360 μοιρών και στο τέλος του δίνεις την λιχουδιά!

Μόλις μάθει όλες τις παραπάνω εντολές θα είναι έτοιμος και για πιο advanced κόλπα!

Credits: Unsplash

Το άρθρο 4 κόλπα που μπορεί να μάθει ο σκύλος σου μέσα σε λιγότερο από μία ώρα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα