3 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι με τους οποίους ο καφές μας κάνει πιο χαρούμενους και παραγωγικούς

20:41 4/11/2020 - Πηγή: iPop

Τα οφέλη του καφέ έχουν αποδειχθεί κατά καιρούς μέσα από πλήθος ερευνών. Μέχρι τώρα, όμως, οι περισσότεροι επικεντρωνόμασταν στα οφέλη που έχει για την υγεία. Τι γίνεται όταν μιλάμε για την διάθεσή μας και την απόδοση στη δουλειά μας; Έχει και εκεί οφέλη ο καφές! Ποια είναι;

Ο καφές είναι τόσο μέρος της καθημερινότητάς μας, όσο είναι το smartphone και ο υπολογιστής μας στη δουλειά. Ο καφές είναι κάτι που ενώνει πολλούς ανθρώπους, ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον. Είτε έχετε στο γραφείο καφετιέρα και έχεις συνηθίσει μια πρωινή συνάντηση με τους συναδέλφους εκεί, είτε σταματάς στο αγαπημένο

σου μαγαζί πηγαίνοντας στη δουλειά και ρωτάς τους συναδέλφους σου τι να τους φέρες.

Προσωπικά, θα το παραδεχτώ: Πίνω πολύ καφέ. Όμως, η μεροληψία μου δεν είναι ο μοναδικός λόγος που υποστηρίζω ότι ο καφές μας κάνει πιο παραγωγικούς. Το λέει η επιστήμη!

Pexels Οι επιστήμονες μας λένε τα 3 οφέλη του καφέ στην ποιότητα της ζωής και της δουλειάς μας

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη έχει επίδραση στο ενεργειακό μας επίπεδο και ο καφές είναι μια από τις πιο κοινές πηγές αυτού του συγκεκριμένου διεγερτικού. Η καφεΐνη δρα για να εμποδίσει έναν νευροδιαβιβαστή που προκαλεί υπνηλία. Ως αποτέλεσμα, απελευθερώνονται ορμόνες που παράγουν αδρεναλίνη.

Παρεμπιπτόντως, η καφεΐνη έχει χρόνο “ζωής” περίπου έξι ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνεις καφέ αργά το βράδυ εάν θέλεις να κοιμηθείς.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο καφές δεν θα σε κάνει πραγματικά πιο έξυπνο, αλλά θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να έχεις καθαρό μυαλό. Ταυτόχρονα, η αδρεναλίνη που παράγεται σου επιτρέπει να αναπνέεις πιο εύκολα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματός σου, το οποίο επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο με θετικό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά, να λύσεις προβλήματα και να λάβεις αποφάσεις πιο γρήγορα.

Ο καφές έχει επίσης αποδειχθεί από μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο άνοιας έως και 65%.

Pexels

Μειώνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ο καφές μπορεί να βοηθήσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη και είναι 53% λιγότερο πιθανό να αυτοκτονήσουν.

Ένας από τους λόγους είναι ότι η καφεΐνη προκαλεί αύξηση στο επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σου, η οποία είναι η χημική ουσία που σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχισμένος. Ναι, ο καφές μπορεί κυριολεκτικά να σε κάνει πιο ευτυχισμένο!

Bonus: Παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που αξίζει να αναφερθεί, το οποίο είναι ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν διαβητικοί, λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον και έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αν παρόλα αυτά δεν είσαι φαν του καφέ, ξέρουμε πώς θα καταφέρεις να ξυπνάς χωρίς να τον έχεις ανάγκη!

Πώς καταφέρνω να ξυπνάω με όρεξη κάθε πρωί χωρίς να πίνω καφέ (μπορείς κι εσύ!)

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 3 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι με τους οποίους ο καφές μας κάνει πιο χαρούμενους και παραγωγικούς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα