10 χρόνια χωρίς τσιγάρο- Η μέρα που είπα “ναι” στη ζωή

19:12 31/1/2022 - Πηγή: iPop

10 χρόνια χωρίς τσιγάρο έκλεισα την άνοιξη που πέρασε. Αν ψάχνεις και εσύ τρόπους και ρωτάς “πώς να κόψω το κάπνισμα”, θα μοιραστώ την εμπειρία μου και ελπίζω να σε εμπνεύσει η εμπειρία μου και να σε βοηθήσει να διακόψεις και εσύ αυτήν την συνήθεια.

Πώς να κόψω το κάπνισμα

Ένας τεράστιος στόχος για εκείνον που θέλει να απαλλαγεί από αυτήν τη συνήθεια! Οι περισσότεροι καπνιστές που γνωρίζω λένε ότι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Γνωρίζω αρκετούς που λένε από 1/1 «κόβω το κάπνισμα», από «Δευτέρα κόβω το κάπνισμα» εντούτοις, συνεχίζουν όλοι να καπνίζουν.

Γιατί αξίζει να βάλεις τον στόχο της υγείας ως προτεραιότητά σου;

Το 2011 πήρα αυτήν την απόφαση να διακόψω το κάπνισμα, για χιλιοστή φορά και πραγματικά τα κατάφερα και είναι ένας από τους λόγους που χαίρομαι και είμαι περήφανη για τον εαυτό μου που το έχω καταφέρει. Γιατί ήταν μια μεγάλη απόλαυση για την καθημερινότητα μου για αρκετά χρόνια, δεν ήταν κάτι που δεν μου άρεσε δηλαδή.

Το έβαλα στόχο! Έθεσα τοn στόχο, λοιπόν, ότι αυτό το τσιγάρο θα είναι το τελευταίο που θα κάνω και θυμάμαι ακόμα την ώρα και τη μέρα που συνέβη , το ημερολόγιο έλεγε 10/5/2011. Πέταξα το πακέτο και έτσι απλά είπα αντίο στο κάπνισμα για πάντα. Διάβασα όλα τα ιατρικά άρθρα που βρήκα στο Internet για τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, δηλαδή, κάθε ώρα που δεν καπνίζεις σταδιακά αποκαθίστανται πολλές λειτουργίες στο σώμα σου. Όσφρηση, γεύση, καρδιακός ρυθμός, πίεση κλπ. Τα είχα μελετήσει όλα αυτά και έλεγα κάθε φορά που σκεφτόμουν να καπνίσω, «έκανα τόσο δρόμο, πέρασαν οι πρώτες ώρες, οι πρώτες δύο μέρες κλπ. Το δύσκολο πέρασε, αν τώρα καπνίσω σημαίνει ότι θα ξαναρχίσω ξανά από την αρχή».Κατέβασα μια εφαρμογή στον υπολογιστή και μετρούσε πόσα χρήματα έσωζα κάθε μέρα που δεν κάπνιζα και πόσες μέρες από τη ζωή σου. Αν δε σε νοιάζουν τα χρήματα, η ζωή, το μοναδικό αυτό δώρο νομίζω ότι είναι ένας αρκετός λόγος από μόνος του.Έλεγα σε όλους ότι έκοψα το κάπνισμα! Αυτή η δήλωση νομίζω ότι είχε γίνει για να με σιγουρέψω ότι δεν θα ξαναπιάσω ποτέ τσιγάρο στα χέρια μου, γιατί αν με έβλεπε κάποιος να καπνίζω θα ήθελα να μου πει μα είχες πει ότι το έκοψες. Το πήρα απόφαση και το έκανα!Αντικατέστησα αυτή τη συνήθεια με μια άλλη. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα μήνα πήρα 5 κιλά, καλά κατάλαβες έπαθα ότι παθαίνουν όλοι όσοι κόβουν το τσιγάρο, το έριξα στο φαγητό, αλλά καθόλου δεν με πείραξαν αυτά τα κιλά, τα έχασα σχεδόν αμέσως.Είχα ένα γιατί

Ο στόχος μου ήταν δεμένος με το γιατί μου. Πήγαιναν αγκαλιασμένοι στο μονοπάτι της ζωής μου και κάθε φορά που ένιωθα την ανάγκη να κάνω ένα τσιγάρο θυμόμουν γιατί ξεκίνησα και με αυτόν τον τρόπο έμενα πιστή σε αυτό που είχα αποφασίσει.

Ήθελα να κάνω οικογένεια και τα παιδιά μου να μη με βλέπουν με ένα τσιγάρο στο χέρι. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτή η εικόνα και όταν τα καμπανάκια της μητρότητας χτύπησαν για εμένα ήξερα ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρω. Αν δεν έχεις ένα γιατί που να σε κρατά, δεν θα το κάνεις ποτέ! Τίποτα απ’ ό,τι θες, είτε αυτό λέγεται άσκηση και διατροφή, είτε λέγεται διακοπή καπνίσματος, είτε ότι θες να κάνεις και όπου θες να φτάσεις!

Είχα τα buddies μου

Φυσικά είχα υποστηρικτές σε αυτό το εγχείρημα. Είχα ανθρώπους που με υποστήριζαν και πίστευαν ότι θα τα καταφέρω. Επίσης εκείνες τις ημέρες δεν ήθελα να βγαίνω πολύ από το σπίτι. Για μια εβδομάδα είχα κόψει συνήθειες που μου θύμιζαν τον καπνό. Δεν πήγαινα για καφέ έξω ή για ποτό. Το ποτό ακόμα δεν μπορώ να το απολαύσω, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια που λένε, απαλλάχτηκα και από τον καπνό και από το αλκοόλ ταυτόχρονα. Ο καφές μου αρέσει ακόμα πολύ!

Άσε τα υποκατάστατα

Ένας άνθρωπος που ψάχνει να βρει υποκατάστατο για το τσιγάρο, δεν είναι αποφασισμένος. Ούτε οι τσίχλες, ούτε τα τσιρότα, ούτε ο βελονισμός, ούτε η πλύση εγκεφάλου μπορούν να σε βοηθήσουν. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει εκτός από εσένα και την απόφασή σου!

Τι να περιμένεις Νεύρα! Και μοναχός στο Θιβέτ να είσαι, που λέει ο λόγος, θα έχεις νεύρα, δεν γίνεται να μην έχεις!Εγώ είχα ζαλάδες και δύσπνοια αλλά δεν ξέρω αν είναι κλασικό σύμπτωμα όλων των ανθρώπων που κόβουν το κάπνισμα.Αρκετή όρεξη για φαγητό *Να μην αντέχεις πια τη μυρωδιά του καπνού!Τα οφέλη που θα δεις αμέσωςΣτην εβδομάδα πάνω νομίζω μπορεί και νωρίτερα, πήγα και έκανα βιολογικό καθαρισμό στο αυτοκίνητό μου γιατί δεν άντεχα τη μυρωδιά του καπνού. Μου έλειπε η κίνηση του καπνιστή αλλά δεν μου έλειπε καθόλου η μυρωδιά.Επίσης με τα χρήματα από τον πρώτο χρόνο χωρίς τσιγάρο πήγαμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό! Ναι τόσα χρήματα είχαν σωθεί τότε αρκετά για να πας κάπου και να γνωρίσεις έναν νέο τόπο.Άμεσα είδα διαφορά στην φυσική μου κατάσταση, το να ανέβω σκάλες δεν ήταν πια άθλος.Έπεφτα για ύπνο χωρίς εκείνο το βάρος στο στήθος.Μύριζα ολόκληρη όμορφα και όχι τσιγαρίλα. Ξέχνα τη δικαιολογία της παρηγορίας στη δύσκολη στιγμή

Στα δύο χρόνια που είχα κόψει το τσιγάρο, ήρθε μια πολύ δυσάρεστη στιγμή για την οικογένειά μου. Το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω τη στιγμή που έμαθα την είδηση αυτήν ήταν να καπνίσω. Κρατήθηκα όμως γιατί ήξερα ότι αν κάπνιζα εκείνη τη στιγμή, θα ξανάπεφτα πάλι στην ίδια διαδικασία. Το τσιγάρο δεν θα έκανε πιο εύκολο αυτό που βίωνα, η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου είναι ούτως ή άλλως ό,τι πιο δύσκολο μπορεί να μετρήσει κάποιος στα βιώματα της ζωής του και δεν μπορεί να τον ελαφρύνει τίποτα.

Αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύεσαι να κόψεις το τσιγάρο & bonus tips για να σταματήσεις να καπνίζεις

Εθισμός

Όταν κατάλαβα ότι είμαι εθισμένη, τότε ήταν η στιγμή που πήρα απόφαση ότι πρέπει να το κόψω μια για πάντα. Με θυμάμαι να πηγαίνουμε ταξίδια και να είμαι σε υπερένταση μέσα στο αεροπλάνο! Να ανυπομονώ για την προσγείωση για να πάω στο τραγικό δωμάτιο καπνιστών. Ειδικά σε χώρες της Ανατολής που ήμουν η μοναδική γυναίκα που κάπνιζα, ένιωθα ακόμα πιο άσχημα με όλα αυτά τα απαξιωτικά βλέμματα προς το πρόσωπό μου.

Πώς να αρχίσωΠάρτο απόφασηΠώς να κόψω το κάπνισμα με ρωτάς, «μαχαίρι» όπως λέγανε και παλιά. Μην πας σε πιο light τσιγάρα, σε ατμούς, σε ναργιλέ, σε λίγα τσιγάρα την ημέρα, σε τσίχλες, σε τσιρότα κλπ. Δεν κόβεται έτσι το τσιγάρο, το τσιγάρο κόβεται μια και έξω!Κατέβασε μια εφαρμογή διακοπής τσιγάρου και κοίτα κάθε μέρα τι κερδίζεις στη ζωή σου και στη τσέπη σου.Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου μετά από ένα χρόνο, στα γενέθλια της νέας σου ζωής.Πίστεψε ότι μπορείς να τα καταφέρεις και κάντο! Εγώ πιστεύω ότι μπορείς να το κάνεις.

Αν κόψεις το τσιγάρο θέλω να μου στείλεις ένα μήνυμα και να ξέρεις ότι θα χαρώ πολύ για αυτό το δώρο που θα κάνεις στη ζωή σου. Αφού μπόρεσα να το κάνω εγώ μπορείς και εσύ! Είσαι πολύ δυνατότερος από αυτό που νομίζεις.

*Αν σε απασχολεί το θέμα της πιθανής αύξησης των κιλών, να ξέρεις ότι μπορείς να διαλέξεις υγιεινές επιλογές και όχι παχυντικές, όπως μικρά φρούτα, ή καρότα και αγγούρια που μοιάζουν λίγο με τσιγάρο στην όψη. Επίσης μια ταυτόχρονη ένταξη ήπιας άσκησης, έστω λίγο περπάτημα, θα δώσει πραγματικά μεγάλη αλλαγή στην νέα προσέγγιση της ζωής σου.

Πρώτη μέρα που έκοψες το τσιγάρο; Όλα τα tips που χρειάζεσαι για την πρώτη κρίσιμη βδομάδα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 10 χρόνια χωρίς τσιγάρο- Η μέρα που είπα “ναι” στη ζωή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα