Σέρρες: Στο γραφείο της Υπουργού ΜΑΚ-Θ η επόμενη συνάντηση για το φυσικό αέριο

14:20 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο γραφείο της Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, στις 6 Μαρτίου, θα γίνει η συνάντηση όλων των θεσμικών και όχι μόνο παραγόντων του Νομού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρείας Διανομής Αερίου) Θόδωρο Τερζόπουλο, για το θέμα της έλευσης του Φυσικού αερίου στις Σέρρες. Αυτή ήταν η απόφαση της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, χθες το πρωί στο γραφείο του στο ΕΒΕΣ, προκειμένου

να τεθούν θέματα που έχουν άμεση σχέση με την έλευση του Φυσικού Αερίου όπως η χρηματοδότησή και το χρονοδιάγραμμά του, η επέκταση και σε άλλους δήμους –εκτός των Σερρών- η σύνδεσή του με επιχειρήσεις της περιοχής καθώς και στη ΒΙ.ΠΕ Σερρών.


Οι απόψεις όλων συνέκλιναν σχετικά με τη σπουδαιότητα του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη της οικονομίας του Νομού, στο μεγάλο όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας ενημέρωσε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη και για το για το περιεχόμενο του γραπτού μηνύματος του κ. Θ. Τερζόπουλου προς το Επιμελητήριο, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Συγκεκριμένα στην πόλη των Σερρών θα κατασκευαστούν 70 km δικτύου χαμηλής πίεσης (πέραν των υφιστάμενων), 1400 συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών σε χρονικό διάστημα εντός του χρονικού ορίου του ΕΣΠΑ και 4000 συνδέσεις αυτών των κατηγοριών σε ορίζοντα εικοσαετίας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ο φάκελος χρηματοδότησης βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, ενώ η εταιρεία μας είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση του έργου με χαμηλότοκο επιτόκιο».

«Για το έργο έχει υποβάλλει η κρατική εταιρεία που πρόκειται να κάνει το δίκτυο διανομής φάκελο για το ΕΣΠΑ, υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Μαϊου θα έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα και στη συνέχεια σε 3-4 μήνες θα έχει τελειώσει και η δημοπρασία που θα προκηρυχθεί για να προκύψει ο ανάδοχος που θα κατασκευάσει το δίκτυο» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης συμπληρώνοντας πως στις Σέρρες έχουμε ένα δίκτυο 70χιλιομέτρων,έχει ένα κόστος μεταξύ 15-20 εκατομμυρίων, από αυτά το 40% είναι η επιδότηση από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από δανειοδότηση και ιδία συμμετοχή της εταιρείας. Είναι δεδομένο ότι φέτος θα αρχίσουν οι εργασίες του δικτύου και επομένως μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει και θα έχουμε ήδη παροχή σε ενδιαφερομένους» είπε ο κ. Μωυσιάδης.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Μέγκλας μεταξύ άλλων είπε πως θα υπάρξει αίτημα στην ΔΕΔΑ με το μικρότερο κόστος να δώσει φυσικό αέριο και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά σε όλο το Νομό Σερρών. Θετικό χαρακτήρισε η κ. Σταμπουλή το γεγονός ότι προχωράει η παροχή φυσικού αερίου και στις οικιακές καταναλώσεις και στις επιχειρήσεις, κατ΄αρχήν στο δήμο Σερρών και αυτό που είναι στόχος –είπε- είναι και η παροχή και στους υπόλοιπους δήμους, για καθυστέρηση του έργου έκανε λόγο ο Μιχάλης Τζελέπης χαρακτηρίζοντας σωστή ενέργεια τη σύσκεψη του ΕΒΕΣ, την ανάγκη να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου και στους δήμους της Π.Ε Σερρών επεσήμαναν τόσο η Δήμαρχος Βισαλτίς Αγνή Δουβίτσα, όσο και ο Αντιδήμαρχος Ηράκλειας Στάθης Πασχαλιάς.

Εκτός από την κ. Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, το παρόν έδωσαν οι βουλευτές, Αφροδίτη Σταμπουλή, Φωτεινή Αραμπατζής Μιχάλης Τζελέπης
ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Μωυσιάδης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Αν. Μεγαλομύστακα, η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, ο Αντιδήμαρχος Σερρών, Ηλίας Γκότσης και η Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος του Δ. Σερρών, Περιβαλλοντολόγος, Μαρία Τερμεντζίδου, ο Αντιδήμαρχος Ηράκλειας Ευστάθιος Πασχαλιάς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αθανάσιος Μασλαρινός και Αθανάσιος Μπασδάνης. Παρόντες και σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες των Σερρών οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Τσινάβος, ο Αθανάσιος Τερζίδης, Μιχαήλ Κετσίογλου, Κώστας Παπαπαπαναγιώτου και από τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου ο Α΄ Αντιπρόεδρος, κος Δημήτρης Γιαννάκης και ο Οικονομικός Επόπτης Θωμάς Τενεκετζής.

Keywords
Τυχαία Θέματα