Κέρκυρα: Αφιέρωμα στο Σ. Σαμοίλη στο «Αλκυονίς»

14:16 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συναυλία αφιέρωμα στο συνθέτη Σπύρο Σαμοίλη θα γίνει απόψε, στις 20.00, στην Αθήνα, στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ, ο οποίος ξανάνοιξε και πραγματοποιεί αυτή την περίοδο ένα αφιέρωμα στους δημιουργούς που επηρεάστηκαν από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα παρουσιαστούν τραγούδια από τις συλλογές του Σπύρου Σαμοίλη: «Κραυγή στα Πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Βάστα Καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη. Θα τραγουδήσουν Νίκος Θεοδωράκης, Ελένη Τζαγκαράκη, μαζί τους

θα παίξουν μπουζούκι Βασίλης Τσατσάρας, πιάνο Φίλιππος Παχνιστής, φλάουτο Μαρία Παχνιστή.

Στις 13 Μαρτίου θα γίνει και δεύτερο αφιέρωμα στον κερκυραίο συνθέτη με το έργο του «Στις γειτονιές του κόσμου» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Ο Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης είχε εξαρχής μια πορεία δημιουργική, ποιητική και αγωνιστική, σε χρόνια δύσκολα, αψήφησε κινδύνους και παρά την λογοκρισία και το πολιτικό κλίμα της εποχής έμεινε πιστός στα πιστεύω του. Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του, με τίτλο «Βάστα καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Πανδή και Σαράντη Αλιβιζάτου, κυκλοφόρησε το 1975 με ερμηνευτές τον Πέτρο Πανδή και την Ελένη Βιτάλη. Σύντομα, ακολουθούν οι δίσκοι «Κραυγή στα πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Οι γειτονιές του κόσμου» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Κυκλοφόρησαν αργότερα οι δίσκοι του « ΛΑΪΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ » – «ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ» – και μαζί με τον Ηλία Ανδριόπουλο η «ΛΑΪΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ». Μελοποίησε ακόμη Οδυσσέα Ελύτη, Τάσο Λειβαδίτη, Γιώργο Κοτζιούλα, Βλ. Μαγιακόφσκι και άλλους πολλούς ποιητές. Συνεργάστηκε με σπουδαίους τραγουδιστές τον Γιώργο Ζωγράφο, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Ελένη Βιτάλη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα