Πώς η πανδημία επηρέασε την ψυχική μας υγεία (Video)

18:19 3/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ένταξη ενός καθηγητή Ψυχιατρικής στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό καταδεικνύει τη σημασία των επιπτώσεων της πανδημίας και στην ψυχική υγεία. Το νέο μέλος της επιτροπής, καθηγητής Βασίλης Μποζίκας, μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Όπως είπε η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με το προηγούμενο του δεύτερου κύματος οδηγεί την επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πιο γρήγορα. Σύμφωνα με

τον κ. Μποζίκα, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια αυστηροποίηση των μέτρων, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την υποεπιτροπή επιδημιολόγων, όπου αύριο θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα, με βάση τα τελεθταία επιδημολογικά στοιχεία.

Ο κ. Μποζίκας αναφέρθηκε σε παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σαράντα χώρες, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, στην οποία συμμετέχει το ΑΠΘ. Η έρευνα έδειξε αύξηση του στρες, του θυμού και του αισθήματος μοναξιάς. Σε πολλές από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα (η Ελλάδα  δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές) οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία. 

Επίσης, η ομάδα των άνω των 65 φαίνεται ότι επηρεάστηκε περισσότερο. Στο σύνολό τους οι ερωτώμενοι ανέφεραν επιδείνωση του στρες, του θυμό και του αισθήματος μοναξιάς.

Πάντως, όπως ανέφερε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλης Μποζίκας, το σημαντικό ήταν ότι ότι αυξήθηκε θεαματικά η αλληλεγγύη στην Ελλάδα, καθώς τα 2/3 των ερωτώμενων επέδειξαν τέτοια συμπεριφορά, βοηθώντας κάποιον συνάνθρωπό τους να ανταπεξέλθει υλικά και συναισθηματικά.

Ο κ. Μποζίκας ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία είναι σημαντικό να εφοδιαστούμε με υπομονή και με ενσυναίσθηση, να ακούμε αυτόν που μας έχει ανάγκη, και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Άλλοι τρόποι για να αυξήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα είναι τα χόμπι, η σωματική άσκηση, η εργασία και η συντροφιά με τα κατοικίδια. Επίσης σημείωσε ότι στη γραμμή 10306 υπάρχουν ειδικοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να δώσουν συμβουλές, ενώ αν κάποιες συμπεριφορές και συναισθήματα επιμένουν σε ένταση και διάρκεια και μας δυσκολεύουν στην καθημερινότητα, ο καθηγητής συνέστησε να απευθυνθούμε σε ειδικό. 

Κερδισμένοι και χαμένοι στις σχέσεις, λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, που εστίασε σε όλα τα είδη των ανθρωπίνων σχέσεων (οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, κοινωνικές) και πώς αυτές επηρεάστηκαν στη χώρα μας την τελευταία χρονιά μεγάλος «χαμένος» των σχέσεων λόγω της πανδημίας είναι οι κοινωνικές σχέσεις, με το 40% του κοινού στην Ελλάδα να δηλώνει ότι αυτές χειροτέρεψαν, ενώ αντίθετα ο μεγάλος «κερδισμένος» φαίνεται ότι είναι – παρά τις πιθανές εντάσεις λόγω εγκλεισμού – οι οικογενειακές σχέσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.623 ατόμων άνω των 16 ετών στις 26-28 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα