Βέλγιο: Δεν θα χορηγείται προσωρινά στους άνω των 55 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

18:10 3/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Βέλγιο αποφάσισε να μην χορηγεί, προς το παρόν, το εμβόλιο της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών, ελλείψει επαρκών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Το Βέλγιo, που έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία, με  περισσότερους από 21.000 νεκρούς, ακολουθεί τις συστάσεις, που έχουν ήδη εκδώσει άλλες χώρες της ΕΕ, όμως μειώνει το όριο στην ηλικία των 55 ετών.

Οι υγειονομικές

αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας ή ακόμα της Σουηδίας όρισαν τα 65 έτη ως το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εμβόλιο του σουηδοβρετανικού εργαστηρίου δεν συστήνεται, ελλείψει επαρκών δεδομένων.

Στο Βέλγιο, η απόφαση αυτή, που βασίζεται στη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, είναι «προσωρινή», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Μπορεί σε έξι ή 8 εβδομάδες να έχουμε επιπλέον δεδομένα, είναι πιθανόν η γνωμοδότηση να αλλάξει. Όμως, προσωρινά, λέμε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca θα προορίζεται στα άτομα κάτω των 55 ετών», εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης.

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως της ΕΕ, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna. Την περασμένη εβδομάδα η χρήση του εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο.

Το Βέλγιο έχει παραγγείλει 7,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.  Αναμένεται να αρχίσει να το χορηγεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από μια πρώτη παράδοση 80.000 δόσεων στις 7 Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια ομάδα εργασίας (Task force vaccination) αναμένεται να αποφασίσει σε ποιους θα χορηγηθεί.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί αφορούσαν στους τροφίμους και εργαζόμενους 1.500 οίκων ευγηρίας της χώρας και στη συνέχεια  το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Συνολικά, σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν λάβει στο Βέλγιο μια πρώτη δόση του εμβολίου (το 3,22% του πληθυσμού άνω των 18 ετών) και περίπου 30.000 και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα