Δυναμική Συγκέντρωση κατοίκων: “Ούτε στο Θόλος, ούτε πουθενά” κλειστό κέντρο προσφύγων- μεταναστών

18:04 3/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Συγκέντρωση στην περιοχή του Θόλους πραγματοποίησαν οι κάτοικοι από τις κοινότητες Συκιάδας, Λαγκάδας, Βροντάδου, Καρδαμύλων αλλά και από άλλα σημεία της Χίου, αντιδρώντας στην ανακοίνωση από πλευράς υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για δημιουργία νέου Κλειστού Κέντρου Προσφύγων- μεταναστών στην θέση Άκρα Παχύ, στη γλώσσα γης του Θόλους που εισχωρεί στη θάλασσα.
Με σύνθημα «ούτε στο Θόλος, ούτε πουθενά», οι κάτοικοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε μία δομή πολύ μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικά η πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, Μαριάννα Πελαντή, σημείωσε ότι «θέλουμε

δομή 500 ατόμων, σε θέση που θα υποδείξει το Δημοτικό Συμβούλιο».
Για να προσθέσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Αξιών» Κώστας Τριαντάφυλλος ότι πρέπει να μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα και επισημαίνοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα απρόβλεπτο γείτονα που εργαλειοποιεί το προσφυγικό- μεταναστευτικό».

Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης θέσης στο Θόλος, ξάφνιασε και τη Δημοτική Αρχή Χίου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ομηρούπολης- Καρδαμύλων Σιδερή Ντομάτα. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να υποδείξει χώρο, κρατώντας και την απόφαση για μικρή δομή των 500 ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίηση.
Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις υποστήριξαν με την παρουσία τους και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι όπως και οι Αντιπεριφερειάρχες Χίου και Παιδείας.

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, τόνισε επίσης ότι πρέπει να κλείσει η ΒΙΑΛ και σημείωσε ότι η θέση της Περιφέρειας για δομή μόνο καταγραφής ενισχύεται και από τη μειωμένη ροή προσφύγων- μεταναστών και τις εκτιμήσεις ων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης & Ασύλου για πολύ μικρό αριθμό προσφύγων- μεταναστών στα Κέντρα μέχρι το Πάσχα.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, που τόνισε ότι «η σημερινή συγκέντρωση καταγράφει την ομόφωνη απόφαση των χωριών, σε ένα βροντερό όχι στη νέα δομή που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση». Σε σχόλιο μας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε το θέμα, θύμισε την ενεργή συμμετοχή του νυν υπουργού Μετανάστευσης στα εγκαίνια του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων των χωριών αναμένεται να φέρει στο αποψινό περιφερειακό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου, όπως επισήμανε ο σύμβουλος της Γιώργος Αμπαζής.
Η επόμενη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο που μηχανοκίνητα οι διαδηλωτές θα κατέβουν στην πόλη της Χίου, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης, 3/2, θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο χωριό Χαλκειός με αίτημα να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια των διοργανωτών ήταν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας που παράλληλα διευκόλυνε, ώστε να πραγματοποιείται με ασφάλεια η κίνηση στον οδικό άξονα Χίου- Καρδαμύλων.

The post Δυναμική Συγκέντρωση κατοίκων: “Ούτε στο Θόλος, ούτε πουθενά” κλειστό κέντρο προσφύγων- μεταναστών appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα