Πέθανε ο Γιώργος Κλάδος

11:26 21/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί ο επί χρόνια δήμαρχος Ανωγείων, Γιώργος Κλάδος, σε ηλικία 94 ετών. Από τις κορυφαίες μορφές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, πρωτοπόρος σε ιδέες, οραματιστής, αντιστασιακός.

Υπήρξε μία αξιοζήλευτη προσωπικότητα, καινοτόμος άνθρωπος με διάθεση προσφοράς και έμπρακτο έργο.
Προσέφερε πολλά στον «ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης», στην αναπτυξιακή εταιρεία η οποία ήταν από

τις πρώτες που έγιναν στην χώρα μας, δίνοντας μια μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο στα Ανώγεια αλλά σε όλο τον Μυλοπόταμο, καθώς εξασφάλιζε πόρους για αρκετά έργα.
Ο Γιώργης Κλάδος χαρακτηριζόταν από ακεραιότητα , κύρος και ήθος ενώ άνοιξε νέους δρόμους με τις πρωτοπόρες δράσεις του.
Μάλιστα , πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ονοματοδοσία μίας αίθουσας εκδηλώσεων στο χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΛΑΔΟΣ».
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στα Σείσαρχα Ανωγείων.

Ποιός ήταν ο Γιώργης Κλάδος

Ο Γιώργης Κλάδος έλαβε μέρος και πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου, τα τελευταία 65 χρόνια, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, άνοιξε νέους δρόμους στους χώρους αυτούς και στήριξε και πλούτισε με τις ιδέες και τη δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια και κίνηση στον τόπο μας και τη χώρα.
Υπήρξε πάντα μια όρθια, άγρυπνη, φωτεινή συνείδηση του καιρού και του τόπου μας. Ένα ανοιχτό, οξύ, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, ένας δάσκαλος: ιδεών, δράσης και ήθους.
Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Γιός του Γιάννη Κλάδου, 16χρονου εθελοντή των Βαλκανικών πολέμων και αργότερα αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά.
Βαφτίζεται έτσι από μικρός στο αγωνιστικό πνεύμα, τις παραδόσεις και τις αρχές της παλιάς, παραδοσιακής οικογένειας και κοινωνίας της Κρήτης.
Πήγε στο δημοτικό σχολείο των Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τέλειωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δεν του επέτρεψε να αποκτήσει πτυχίο.
Η αγωνιστική δράση του Γιώργη Κλάδου ξεκινά με τη Μάχη της Κρήτης Η πρώτη μέρα του επικού αυτού αγώνα τον βρίσκει 17χρονο έφηβο ακόμη, ενθουσιώδες μέλος μιας ομάδας άοπλων Ανωγειανών, οι οποίοι με επικεφαλής ένα βρακοφόρο παλιό αγωνιστή μεταβαίνουν στο μέτωπο της περιοχής Λατζιμά και στηρίζουν τους ένοπλους μαχητές.
Αμέσως μετά τη Μάχη και για όλη τη διάρκεια της κατοχής ο Γιώργης Κλάδος συμμετέχει ενεργά και αδιάλειπτα στην Εθνική Αντίσταση.
Συνεργάζεται στην προστασία και φυγάδευση Ευελπίδων και Άγγλων αξιωματικών και στρατιωτών, που είχαν λάβει μέρος στην Μάχη της Κρήτης. Λειτουργεί παράνομο ραδιόφωνο και εκδίδει «δελτία ειδήσεων», τα οποία κυκλοφορεί για ενημέρωση και ενίσχυση του αγωνιστικού φρονήματος.
Οργανώνει την αρπαγή των όπλων της Υ.Χ. Ανωγείων λίγο πριν παραδοθούν στους Γερμανούς. Με τα όπλα αυτά εξουδετερώθηκε το Γερμανικό απόσπασμα του φυλακίου Γενή Γκαβέ, που είχε συλλάβει 95 Ανωγειανές γυναίκες, επειδή οι Ανωγειανοί αρνούνταν να εκτελούν αγγαρείες. Οι γυναίκες έτσι απελευθερώθηκαν.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή του Στραγηγού Μίλλερ είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν και «ισοπέδωσαν» τα Ανώγεια στις 13-8-44
Την αντιστασιακή του δράση ο Γιώργης Κλάδος προσφέρει αυθόρμητα , ανέντακτος στην αρχή και αργότερα από τις τάξεις του ΕΑΜ.
Ανέπτυξε επίσης συνεχή αντιστασιακή δραστηριότητα κατά της χούντας.
Στη διάρκεια της εξέδιδε και κυκλοφορούσε την παράνομη εφημερίδα «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» και είχε ξεκινήσει την προσπάθεια λειτουργίας παράνομου τυπογραφείου στα Ανώγεια που για τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε.
Παρέμεινε στη παρανομία 5 χρόνια επί χούντας , ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά 7,5 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.
Ο Γιώργης Κλάδος εξελέγη και υπηρέτησε δήμαρχος Ανωγείων για 5 θητείες , από το 1965 ως το 1990, με εξαίρεση τα χρόνια της δικτατορίας, η οποία τον απέλυσε αμέσως, το 1967 και τον οδήγησε για 5 χρόνια στην παρανομία.
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, η δράση του Γιώργη Κλάδου διέπεται από την αυτοδιοικητική – αυτοδιαχειριστική αντίληψη : Ότι ο Δήμος είναι φορέας της τοπικής εξουσίας και οφείλει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα του πολίτη και του τόπου.
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Γιώργης Κλάδος επανεκλέγεται πανηγυρικά δήμαρχος Ανωγείων , στις πρώτες εκλογές το Μάρτιο του 1975. Η επανεκλογή του τον βρίσκει εξαιρετικά ώριμο. Έτσι ξεκινά η δεύτερη ιδιαίτερα δημιουργική και πλούσια περίοδος της δημαρχιακής του δράσης, που κράτησε ως το 1990.
Μερικές από τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και τις δράσεις ιδιαίτερης σημασίας του Γιώργη Κλάδου.
Η καθιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων- «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ», με τη συνεργασία του Μάνου Χατζηδάκι, συνέβαλαν αποφασιστικά
• στην διατήρηση και ανανέωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.
• στην στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.
• στην ανάδειξη και προβολή των Ανωγείων
• στην ανάπτυξη του πολιτιστικού Τουρισμού
Έδρασαν ακόμη πιλοτικά για την Κρήτη και την Ελλάδα.
– Η προώθηση του εναλλακτικού – πολιτιστικού τουρισμού
Έγινε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και με μια σειρά άλλες δράσεις, όπως είναι:
• η στήριξη της παραγωγής προϊόντων λαϊκής τέχνης
• η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων.
• η οργάνωση ειδικών ξεναγήσεων.
• η κατάρτιση, η προβολή, κ.α
– Η ίδρυση του Ακαδημαϊκού χωριού
Διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Δρομολογήθηκε επί των ημερών του και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του.
– Η στήριξη της Υφαντουργίας – Χειροτεχνίας
Μέσω Ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, δράσεων προβολής , προώθησης κ.α.
– Η δημιουργία του κέντρου ζωονόσων.
Μεγάλης σημασίας φορέας για την στήριξη της κτηνοτροφίας, του ζωτικότερου τομέα παραγωγής της περιοχής και την προστασία της υγείας των κτηνοτρόφων.
– Η καταπολέμηση της ζωοκλοπής
– Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων
• Με το ΥΠ.ΠΟ για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Ψηλορείτη, τις ανασκαφές στο Ιδαίο Άντρον, και τη Ζώμυνθο με τον Γιάννη Σακελλαράκη, την αποκατάσταση και συντήρηση των Μητάτων του Ψηλορείτη κ.α.
• Με τον Ε.Ο.Τ για διάφορα τουριστικά έργα
• Με τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς για τη δημιουργία του Πολύκεντρου Ανωγείων και τις δραστηριότητες του.
– Η ίδρυση του πρώτου ΚΑΠΗ στην Κρήτη έδρασε πιλοτικά.
– Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα