Γιατί κόπηκε η «Ελληνοφρένεια»;

Επτά εκπομπές πρόλαβε να κάνει όλες κι όλες φέτος η δημοφιλής «Ελληνοφρένεια» και κόπηκε. Η διοίκηση του σταθμού είπε ότι έκανε χαμηλά νούμερα τηλεθέασης. Οι συντελεστές της εκπομπής απ’ την άλλη, ανακοίνωσαν με το δικό τους τρόπο στο τουίτερ το ξαφνικό τέλος τους:

«Σύντροφοι τηλεθεατές μας έκοψαν αιφνιδίως απ τον @ALPHA_TV !Μας ανακοινώθηκε χθες βράδυ αφού είχε γυριστεί & μονταριστεί η εκπομπή, με αποτέλεσμα να μη μπορέσουμε καν να χαιρετίσουμε το κοινό. Ευχαριστούμε λοιπόν όσους μας παρακολούθησαν αυτά τα 4μισι χρόνια. Ραντεβού στα Γουναράδικα»

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο τουί,

είναι αν μη τι άλλο άκομψο να κόβεις μια εκπομπή χωρίς να δίνεις ευκαιρία στους συντελεστές να πούνε ένα γεια στο κοινό τους. Εχει ξανασυμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, απλώς εδώ δεν μιλάμε για μια τυχαία εκπομπή, μιλάμε για ένα τηλεοπτικό προϊόν φοβερά πετυχημένο. Δεν είναι ο Κωστάκης και η Μαριγούλα που τους έβαλες σε ένα πάνελ, δεν έκατσε και τους κόβεις εν μια νυκτί (αν και πάλι παραμένει άκομψο), είναι ο Μπαλούρδος και ο Τσολιάς, έχουν πίσω τους ιστορία, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά παράσημα, όπως και φανατικό κοινό. Και τους είχες τεσσεράμισι χρόνια στο κανάλι σου. Ακόμα κι αν αποφάσισες να τους κόψεις, τους αξίζει ένα καλύτερο κόψιμο.

Πάντως, όταν τέτοιες εκπομπές κόβονται έτσι ξαφνικά, σε κάνει να απορείς. Ισως όντως η τηλεθέαση να ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών και αυτός να ήταν ο λόγος της διακοπής. Επειδή όμως μιλάμε για μια καθαρόαιμη εκπομπή πολιτικής σάτιρας, δεν μπορείς να μην αναρωτιέσαι μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι από πίσω. Για του λόγου το αληθές, απόρησαν και αναρωτήθηκαν πολλοί: μήπως δεν άντεξαν τη σάτιρα τους; Μήπως η ελευθερία του λόγου τους έπεσε σε κάποιους βαριά; Και γενικά, στα περισσότερα σχόλια, δεν υπήρχε στάλα αμφιβολίας ότι η διακοπή επήλθε για πολιτικούς λόγους.

Στην ελληνική Δημοκρατία των φίλων, του 2017, εχθροί και φίλοι της εκπομπής, παρ ότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση και φυσικά καμία απόδειξη περί αυτού (μεχρι στιγμής), είναι βέβαιοι ότι η σατιρική εκπομπή κόπηκε για πολιτικούς λόγους. Αυτό είναι και το πιο επώδυνο συναίσθημα, του κάθε πολίτη που θα ήθελε να ζει σε μια Δημοκρατία των θεσμών, σε μια εύρυθμη κοινωνία.

Παλιά λέγανε: Δημοκρατία είναι να σου χτυπάνε έξι η ώρα τα ξημερώματα την πόρτα και να είσαι σίγουρος ότι είναι ο γαλατάς και όχι ο ασφαλίτης που θα σε μαζέψει. Σήμερα, θα πρέπει να λέμε αντίστοιχα ότι Δημοκρατία είναι να κόβεται μια εκπομπή πολιτικής σάτιρας και να είσαι βέβαιος ότι είναι για τη χαμηλή τηλεθέαση ή επειδή δεν είναι αρκετά αιχμηρή στη σάτιρά της και όχι το αντίθετο.

Φυσικά, η ασυμβίβαστη σάτιρα ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με την εξουσία και η εξουσία προσπαθούσε πάντα να βρει διακριτικούς τρόπους να αμυνθεί και να την εξουδετερώσει. Ζούμε όμως στην εποχή της χαμένης ψυχραιμίας, της πόλωσης και του «ή εμείς ή αυτοί», όπου τα προσχήματα αποτελούν χαμένο χρόνο και αδυναμία. Το γεγονός της απότομης διακοπής, αυτό δείχνει.

Προσμένω με μεγάλη αγωνία να μάθω τους αληθινούς λόγους που η «Ελληνοφρένεια» σταμάτησε τόσο απότομα. Κάποια στιγμή θα μαθευτούν, πιστεύω. Ο έρωτας, ο βήχας και η λογοκρισία στις μέρες μας, δεν κρύβονται.

ΥΓ. Πάντως, η τηλεθέαση της τελευταίας εκπομπής ήταν 20%. Δεν τη λες και μικρή.

The post Γιατί κόπηκε η «Ελληνοφρένεια»; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα