Λέσβος: Ζεσταίνουν και πάλι «τις μηχανές» οι νησιώτες για τη διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

09:29 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αν και η κυβέρνηση με προγενέστερες δηλώσεις στελεχών της ή ανακοινώσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τη διατήρηση για ακόμα ένα χρόνο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, οι νησιώτες κινητοποιούνται εκ νέου προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση όχι μόνο να ανακοινώσει το γρηγορότερο τις προθέσεις της αλλά να διεκδικήσουν οριστική λήξη του συγκεκριμένου ζητήματος και μόνιμη παραμονή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

όχι για κάποιο λόγο κάθε φορά ,όπως το μεταναστευτικό ή ο σεισμός στη Λέσβο αλλά την αναγνώριση της νησιωτικότητας και των δυσκολιών που επιφέρει στο κόστος ζωής των κατοίκων.

Ήδη το συντονιστικό των φορέων της Λέσβου στη χθεσινή του συνεδρίαση όρισε μία εξαμελή επιτροπή που θα κινητοποιηθεί για το σκοπό. Όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς στην επιτροπή αυτή συμμετεχουν οι πρόεδροι του επιμελητηρίου, του οικονομικού επιμελητηρίου, του τεχνικού επιμελητηρίου, των τουριστικών παρκτόρων, των φοροτεχνικών και των φαρμακοποιών. Αλλά και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει καλέσει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις 12 Οκτωβρίου για το θέμα αυτό.

Επιπλέον σήμερα ο δήμαρχος Λέσβου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό όπου ζητά να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στη Λέσβο και σε όλα τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου επισυνάπτοντας το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβούλιου Λέσβου που τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Σπύρος Γαληνός «ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά αντιστάθμισμα των πολλών και μεγάλων δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νησιώτες. Αποτελεί επίσης αντιστάθμισμα στις αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και στο υψηλό κόστος δραστηριοποίησης των κατοίκων».

Να θυμίσουμε ότι με διάταξη που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, εφαρμόστηκε η αναστολή ενός έτους, μέχρι την 31η-12-2017, στην εφαρμογή του «μνημονιακού» μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που συνεχίζουν να ισχύουν σε αυτά τα νησιά είναι:
α) ο κανονικός συντελεστής 17%,
β) ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του του Κώδικα ΦΠΑ 9%,
γ) ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Κώδικα ΦΠΑ, 4%.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα