Κομοτηνή: Δεν ΝιΣτα-ζεις ποτέ

08:31 13/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα από είκοσι χρόνια γυρίζουν την Ελλάδα παίζοντας κουκλοθέατρο. Ο Παναγιώτης και η Δήμητρα είναι ο κουκλοθίασος «ΝίΣτα». Ένα όνομα που προέκυψε από τα ονόματα των δύο τους παιδιών. Νίνα και Στάθης. « Ασχολούμαστε με το κουκλοθέατρο από τότε που πήγαμε στην Σχολή Νηπιαγωγών, εδώ και 25 χρόνια εγώ, εδώ και 20 χρόνια η Δήμητρα. Γνωριστήκαμε παντρευτήκαμε, είμαστε ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι και στο κουκλοθέατρο.» δηλώνει ο Παναγιώτης μιλώντας για τον κουκλοθίασο που έχουν δημιουργήσει.

«Το κουκλοθέατρο είναι για

όλες τις ηλικίες και είναι ζωντανό»
«Στο Νηπιαγωγείο είναι ένα παντοδύναμο όπλο για μας. Παίζουμε κάθε Παρασκευή παραστάσεις για τα παιδιά, αλλά συνεχίζουμε και ως κουκλοθίασος «ΝίΣτα» παίζοντας έξω , τα Χριστούγεννα, το Καλοκαίρι, σε Φεστιβάλ, σε Δήμους, σε Πολιτιστικούς Συλλόγους.» εξηγεί και σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά. «Οι Έλληνες γονείς πιστεύουν ότι είναι μόνο για τα μικρά παιδιά, αλλά κάνουν λάθος. Το κουκλοθέατρο είναι για όλες τις ηλικίες. Το λέω ειλικρινά και όχι για να σώσω κάτι που είναι πεθαμένο. Είναι μια ζωντανή τέχνη, παγκόσμια αναγνωρισμένη με μεγάλη ποικιλία εκφραστικών μέσων. Όσοι έχουν παρακολουθήσει Φεστιβάλ, έχουν καταλάβει ότι είναι ένα πολύ σύγχρονο μοντέρνο είδους θεάτρου.»

«Οι γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά»
Όσον αφορά στις ιστορίες που επιλέγουν τα παιδιά να δουν και να ακούσουν; «Τα παιδιά», όπως εξηγεί η Δήμητρα «θέλουν ιστορίες με δράση, με κακούς, με κυνηγητό, με άγρια ζώα, με καλούς, με πρίγκιπες και με ιππότες.» Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως στο πάντα στο τέλος κερδίζει ο καλός. «Πάντα έτσι γίνεται στο τέλος. Είναι χρήσιμο για τα παιδιά, αλλά και για μας.» Με τον Παναγιώτη να προσθέτει πως αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γονείς είναι να περνούν περισσότερο χρόνο στην πραγματική ζωή. «Έξω από το σπίτι! Ας βγαίνουν μαζί τους, ας πάρουν μια μπάλα. Ας παίξουν. Χώρο θέλουν. Δυστυχώς στις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολο, αλλά ας το προσπαθήσουν.» Τέλος, η Δήμητρα δεν παραλείπει να σημειώσει κάτι που αφορά και το μέλλον του κουκλοθεάτρου, «Θέλουμε να δούμε κουκλοπαίκτες. Μικρά παιδιά που μας είδανε θέλουμε να τα δούμε να παίζουν παραστάσεις.»
Φώτο: Η Δήμητρα και ο Παναγιώτης στο κουκλόσπιτό τους ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα