Κομοτηνή:13-9-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:28 13/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση με το ΔΣ της ΕΝΠΕ
Tην πρώτη συνάντηση εργασίας με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Στη συνάντηση εξετάστηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων, αλλά και μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και παραμένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια, ενώ συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στενά το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να

λυθούν από κοινού «βήμα – βήμα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε διπλασιασμό των αυτοτελών πόρων των Περιφερειών για επενδύσεις, από 32 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017, σε 64 εκατ. ευρώ και κάλεσε τους Περιφερειάρχες να συνεργαστούν δημιουργικά για την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης του «ΚλεισθένηΙ» προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Τροπολογία για το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης
Tροπολογία για την αλλαγή του καθεστώτος στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Η τροπολογία επανακαθορίζει το καθεστώς που ήταν ιδιαίτερο και εναρμονίζεται με το καθεστώς λειτουργίας των μειονοτικών δημοτικών σχολείων. Στο εξής σχολική εφορεία θα διοικεί το σχολείο και θα εκλέγεται με τις συνήθεις διατάξεις ενώ οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Εξάλλου προσωρινά συστήνεται μια επιτροπή από τρία μέλη μέχρι να γίνουν εκλογές, που προβλέπονται μέσα σε διάστημα 3 μηνών σύμφωνα με την τροπολογία.

Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη
Με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων της περιοχή και την ένταξη θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους στο συνολικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα που εκπονεί το Κίνημα Αλλαγής οι κ.κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης (βουλευτής) και Σπύρος Καρανικόλας (αναπληρωτής υπεύθυνος Τύπου του ΚΙΝΑΛ ) περιόδευσαν χθες στη Ροδόπη συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ και τον Γραμματέα της ΝΕ του Κιν.Αλ. κ. Γιάννη Γκαράνη στέλνοντας το μήνυμα πως ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση για να προχωρήσει μπροστά. «Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία τους εδώ. Έχουμε δει τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε κλάδο που έχουμε επισκεφτεί. ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, ΕΛΜΕ, Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων. Ήταν πολύ σημαντικές συναντήσεις για να πάρουμε μια γεύση και να καταγράψουμε τα προβλήματα, ώστε η αυριανή Κυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ να έχει στο πρόγραμμά της ενταγμένη τη λύση τους και την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο κος Γκαράνης. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Σπύρου Καρανικόλα, αυτό που προέχει είναι πρώτον η χώρα να πάει το συντομότερο δυνατόν σε εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής να προτείνει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχει ως βασικό της πυρήνα την προστασία των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων, την ανασύσταση του Κοινωνικού Κράτους.

Συνάντηση με τον νέο τοποτηρητή
O νέος τοποτηρητής της Μουφτείας Μπιλάλ Καρά Χαλήλ επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, ο οποίος τον εδέχθη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα και από κοινού δήλωσαν ότι ” θα συμβάλουν στην ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων για το καλό του λαού και του τόπου μας.”

Οικονομία- Επίσκεψη στη ΔΕΘ
Επίσκεψη στην 83 η ΔΕΘ πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης δηλώνοντας την ικανοποίηση του για την κοινή παρουσίαση των Επιμελητηρίων της Ροδόπης , αλλά και της παρουσίας της ΓΣΕΒΕΕ . «Η καρδιά της οικονομικής ζωής χτυπά στη ΔΕΘ και δημιουργεί ελπίδες για μια ουσιαστική ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε ο κος Βαφειάδης.

Κινήματα – Κόμματα
Φεστιβάλ ΚΝΕ
Μετά το πέρασμά του από Θάσο, Δράμα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με τη μεγάλη φεστιβαλικές εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη στις 7:30 μ.μ. στο πάρκο Φαλήρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Πολιτική ομιλία από τον Αρβανιτάκη Δημήτρη μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η ΔΕΥΑΚ και τα αναδρομικά των εργαζομένων της
Σύμφωνος με την προσφυγή της ΔΕΥΑΚ στον ανώτερο δικαστικό βαθμό δηλώνει ο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», δημοτική παράταξη στο δήμο Κομοτηνής, σημειώνοντας με ανακοίνωσή τους πως και αν δικαιωθούν κι εκεί οι εργαζόμενοι, τότε πρέπει να τους καταβληθούν τα χρήματα, που τους οφείλει η Διοίκηση. «Όμως το να ζητούν και τους τόκους, τη στιγμή που οι ίδιοι δανείζονται άτοκα από την επιχείρηση ή όταν οι εργολάβοι παραιτούνται των τόκων για χρήματα που έχουν να λαμβάνουν από την ΔΕΥΑΚ, νομίζουμε ότι πρέπει να το ξανασκεφθούν.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επίσης σημειώνεται «Αν εξασφαλίσουν το κονδύλιο από την πολιτεία, αφού αυτή δημιούργησε το όλο ζήτημα, έχει καλώς. Διαφορετικά είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνική τους συνείδηση και ευθύνη θα πρυτανεύσει και δεν θα καλέσουν τον Κομοτηναίο δημότη να πληρώσει μισό εκατομμύριο πανωτόκια σε αμοιβές ήδη σχετικά υψηλές. Πέρα από λαϊκισμούς και ατομισμούς, το «εμείς» ως προτεραιότητα πρέπει να έχει κάποιο περιεχόμενο τουλάχιστον σε μικρές κοινωνίες σαν τη δική μας, όπου όλοι γνωρίζουν όλους και όλα.»

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Κατά την ακολουθία του ἑσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ὑψώσεως Τιμίου Σταυρού Μεσοχωρίου θα χοροστατήσει σήμερα στις επτά το απόγευμα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων .

Αστυνομικό Δελτίο
Πρόγραμμα της οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής για τη νέα σχολική χρονιά (τηλεοπτικά spot)
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την υποστήριξη και την καλλιέργεια της ορθής οδικής συμπεριφοράς και τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων δημιούργησε, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», οκτώ κοινωνικά μηνύματα για την Οδική Ασφάλεια και την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Τα εν λόγω μηνύματα απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους εκπαιδευτικούς των ανωτέρω βαθμίδων. Αποδέκτης αυτών είναι ωστόσο το σύνολο της κοινωνίας για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η μετάδοση των μηνυμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, δημοσίων και ιδιωτικών, σε ώρες που να καθίσταται δυνατή η παρακολούθησή τους από τους μαθητές, καθώς και μέσω του διαδικτύου.

Πολιτισμός
Ταξίδι στην Κύπρο
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), που συμμετείχαν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, με την δράση : «Τσιαττίζω, παιχνιδίζω στην Κύπρο σε γυρίζω» είχαν ως δώρο για το κοινό που συμμετείχε στην σχετική κλήρωση που διενεργήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 στις 11:00 μ.μ. στο στέκι τους, ένα τετραήμερο ταξίδι στην Κύπρο (3 διανυκτερεύσεις), δωρεά και πάλι του ξενοδοχείου Sentido Sandy Beach hotel στη Λάρνακα, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια και η μετάβαση από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο και το αντίθετο, είναι δωρεά του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Το ταξίδι είναι για δύο άτομα, την κληρωθείσα και τον συνοδό που η ίδια θα επιλέξει. Νικήτρια του διαγωνισμού ανεδείχθη η συμπολίτισσα μας ΝΕΡΑΝΤΖΗ ΘΕΟΔΩΡΑ με επιλαχούσα την κυρία ΚΑΡΑΓΑΠΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις της ΦΕΞ
Το Πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων της ΦΕΞ δόθηκε στη δημοσιότητα. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. Τα εργαστήρια της ΦΕΞ είναι τα εργαλεία των ομάδων που την απαρτίζουν. Σκοπός τους είναι να φέρνουν τα μέλη της κάθε ομάδας σε επαφή, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μπορούν να παρουσιάζουν και να μεταδίδουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλους. Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 950 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.

Οι Ηπειρώτες της Θράκης στο περίπτερο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονικης στην 83η Έκθεση Θεσσαλονίκης
Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης μέσω του ΔΣ έκανε την πρόταση και αγκάλιασε τους δυο Συλλόγους της Θράκης δίνοντας την τιμητική θέση της προβολής του έργου τους στο περίπτερο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Στο περίπτερο 16 σταντ 7 προβάλουν την Ήπειρο μέσα από το δικό τους έργο. Οι Σύλλογοι των Ηπειρωτών της Θράκης εδώ και χρόνια εκπληρώνουν με επιτυχία δύο βασικούς στόχους: να διασώσει την παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου και να φέρνει και να διατηρεί τους Ηπειρώτες και φίλους των Ηπειρωτών κοντά.

Alma Libre και δωρεάν μαθήματα χορού
Έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00 ο πολιτιστικός και χορευτικός σύλλογος Alma Libre προσφέρει σε όλους δωρεάν μαθήματα γνωριμίας των χορών όλων των ειδών που θα διδαχθούν στο σύλλογο τη νέα σεζόν! «Σας προσκαλούμε να έρθετε να δοκιμάσετε και να διαλέξετε το χορό που σας ταιριάζει! Μπορείτε να παρακολουθήσετε salsa, tango, kizomba, bachata εβδομαδιαίως σωρευτικά ή και μεμονωμένα με μόλις 12,5 ευρώ το μήνα», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Αστυνομικό δελτίο
Πυρκαγιά σε σπίτι
Στο Νοσοκομείο διακομίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ στο σπίτι της στην Κομοτηνή,όπου διέμενε μόνη στην οδό Μακεδονίας 23. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη την 11-9-2018 το μεσημέρι, στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, 36χρονος αλλοδαπός, διότι κατελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ όπως προέκυψε το όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία
Συνελήφθη την 11-9-2018 το απόγευμα, στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, 20χρονος αλλοδαπός, διότι κατελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το οποίο, όπως προέκυψε έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Αθλητικά
Κλήρωση της Volleyleague
Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Volleyleague το απόγευμα της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου, στην οποία έδωσε το παρόν ο πρόεδρος του ΤΑΑ Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής Τάσος Πετρίδης. «Στην πρεμιέρα η ομάδα μας ταξιδεύει στην Κηφισιά, για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα ενώ την δεύτερη αγωνιστική υποδέχεται τον Κυπελλούχο ΠΑΟΚ και την 3η αγωνιστική πάει στον Πειραιά για να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ολυμπιακό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Α.Ε. Κομοτηνής:
Α’ Γύρος
13/10 Κηφισιά- ΑΕ Κομοτηνής
20/10 ΑΕ Κομοτηνής – ΠΑΟΚ
27/10 Ολυμπιακός – ΑΕ Κομοτηνής
3/11 ΑΕ Κομοτηνής – ΑΕΚ
10/11 Παναθηναϊκός – ΑΕ Κομοτηνής
17/11 Ρεπό
24/11 ΑΕ Κομοτηνής – Ηρακλής
1/12 Ηρακλής Χαλκίδας – ΑΕ Κομοτηνής
8/12 Α.Ε. Κομοτηνής – Παμβοχαϊκός
15/12 Φοίνικας Σύρου – ΑΕ Κομοτηνής
22/12 ΑΕ Κομοτηνής – Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Καιρός:
Καιρός: Λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά και στα ηπειρωτικά ορεινά και από το βράδυ στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί από 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο..

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιλχάν αχμέτ, εν λόγω, αεροπορικά εισιτήρια, ελλαδα, βουλη, σχολεια, εκλογες, ΑΔΕΔΥ, τεε, ελμε, λύση, κος, νέα, ΔΕΘ, γσεβεε, δραμα, αλεξανδρουπολη, ΚΚΕ, κνε, καβαλα, δευακ, σταυροι, δραση, κυπρος, beach, hotel, εισιτήρια, θεοδωρα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, tango, συλληψεις, ταα, ΠΑΟΚ, πειραιας, ολυμπιακος, παναθηναικος, ηρακλης, καιρος, ert, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αυτοδιοικηση, αμοιβες, κληρωση, το θεμα, αυριανη, αυτοκινητο, γνωση, γσεβεε, γυναικα, δωρεαν, εθνικη, εργαλεια, θεμα, ιονιο, κηφισια, κνε, πλαισιο, προγραμμα, τεε, αγωγη, αεροπορικα, αεροπορικά εισιτήρια, αεροδρομιο, αρβανιτακη, αχμετ, βραδυ, γευση, δευακ, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, διοικηση, δικη, δοθηκε, δωρο, ευρω, εισιτήρια, εκθεση, ελμε, εν λόγω, επενδυσεις, επτα, επιτυχια, ερθετε, ερχονται, εστια, εσωτερικων, ευθυνη, εφορεια, ζωης, ιδια, θασο, θεοδωρα, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κος, χτυπα, κυκλοφοριακη αγωγη, λαρνακα, λυκειο, λύση, λογο, μεμονωμενα, μηνυματα, μειωση, μπορειτε, ξενοδοχειο, ομαδα, οκτω, οφελος, οχημα, παρουσιαση, πετριδης, πολιτεια, προβληματα, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, σπυρου, συλλογοι, σχολειο, σωματειο, ταα, τασος, τμημα, τρια, υλοποιηση, φεστιβαλ, φοινικας, χειροτερα, χρονικα, ωρες, ασφαλεια, beach, μποφορ, ενωση, ηπειρωτικα, ηπειρο, hotel, χωρα, ιδιαιτερο, καρδια, μπροστα, νοσοκομειο, σπυρος, ταξιδι, tango, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα