Κομοτηνή: Οι «Βίστωνες» από το Πόρτο Λάγος

07:57 13/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι 38 ετών. Ασχολείται με το λάδι τα δύο τελευταία χρόνια. Πιο πριν ήταν ψαράς, αλλά, όπως λέει, είδε ότι τα πράγματα εκεί «σφίγγουν» πολύ. Έτσι, τον τελευταίο καιρό ασχολείται επαγγελματικά με το ελαιόλαδο. Ο λόγος για τον Ανάργυρο Προμοίρα, τον ελαιοπαραγωγό από το Πόρτο Λάγος, ο οποίος με δικά του ιδιόκτητα δένδρα, αλλά και με άλλα που τα έχει νοικιάσει, εξασφαλίζει το λάδι και μάλιστα το τυποποιεί.

«Έχω πολύ αγάπη για το δένδρο . Προσπαθώ κάθε μέρα να βελτιώνομαι στη δουλειά μου. Εκτός από το κανονικό ελαιόλαδο, έχω και ελαιόλαδα αρωματικά με κανέλα, με ρίγανη,

με ντομάτα, με πιπεριά. Φέτος έβγαλα και τη σειρά με την τρούφα. Πάμε πολύ καλά, ο κόσμος μας αγαπάει, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση , απλώς το μόνο που έχω να πω είναι ότι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια παραπάνω από τους φορείς, ώστε να αναδειχθεί το προϊόν μας και στο εξωτερικό και σε άλλες πόλεις.» δηλώνει ο μερακλής δημιουργός.

Γνωρίζει καλά πως η τυποποίηση είναι ένα πολύ δύσκολο βήμα. Ωστόσο, το τόλμησε! «Έβλεπα τόσα χρόνια γύρω μου να πουλούν τον τενεκέ με το λάδι πόρτα –πόρτα. Να αποθηκεύουν σε πλαστικούς ντενεκέδες, σε πλαστικά βαρέλια. Έκατσα, διάβασα πώς μπορώ να βγάλω το λάδι μου στο εξωτερικό και στην αγορά και έκανα το βήμα της τυποποίησης. Δεν έχω δικό μου τυποποιητήριο. Ευελπιστώ με κάποιο πρόγραμμα να κάνω κι ένα δικό μου τυποποιητήριο, ώστε να μπορώ να αναπτυχθώ λίγο περισσότερο.» δηλώνει και μιλά για απόφαση που την πήρε αμέσως, ρώτησε, έψαξε, βρέθηκε με ανθρώπους του ΕΦΕΤ, της Διεύθυνσης Γεωργίας , πήρε το ελαιόλαδο του, το τυποποίησε και έβγαλε ετικέτα με την επωνυμία «Βίστωνες». «Τώρα, αυτή που έχω , βγαίνει για πρώτη φορά στην αγορά. Βέβαια χωρίς κέρδος. Μ’ αυτό που έκανα «είμαι μέσα» αυτή τη στιγμή. Επειδή μ΄ αρέσει αυτό που κάνω θα προσπαθήσω και θα τα καταφέρω.» τονίζει και προσθέτει πως αξίζει κανείς να επιστρέψει στον πρωτογενή τομέα. Απλώς, όπως λέει, θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους να πουλήσει το προϊόν του σε καλύτερη τιμή και να κερδίσει και να ζήσει την οικογένεια του.
Ο ίδιος δειλά δειλά εξάγει μικρές ποσότητες σε πολλές χώρες. Κάθε χρόνο η οξύτητα του λαδιού πέφτει, κάτω από τα 0,2, είναι ποιοτικό και το πουλά σε καλή τιμή κάνοντας μια εντυπωσιακή αρχή. Χωρίς να παραλείπει με τους «Βίστωνες» του να στείλει ένα ξεχωριστό μήνυμα «Οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη. Νόμιμα. Όχι πόρτα –πόρτα. Να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους. Να κάνουν μια καλή συσκευασία που πουλάει και να βγουν στην αγορά, χωρίς να φοβηθούν τίποτα. Να τολμήσουν γιατί η ζωή είναι για τους τολμηρούς.»
Φώτο: Ανάργυρος Προμοίρας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα