ΠΓΔΜ: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

07:28 13/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 12:45 την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018.

Στην ομιλία του ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα

και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον Ιούνιο, μετά από δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018 – αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ιβο Βάιγκ (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία) χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία για το όνομα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα