ΗΠΑ: Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στο τελευταίο προεδρικό debate;

14:24 23/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι περισσότεροι θεατές σύμφωνα με τις στιγμιαίες δημοσκοπήσεις (instant polls) που διεξήγαγαν το CNN, το Data for Progress και το YouGov θεωρούν ότι νικητής της τελευταίας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων ήταν με διαφορά ο Τζο Μπάιντεν.

Όχι όμως και οι θεατές του συντηρητικού αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου FoxNews, που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ νικητή με το εντυπωσιακό ποσοστό του

74%!

The President is now also hyping unscientific online polls from right-wing media outlets to claim victory. It feels like 2016 all over again.

— Oliver Darcy (@oliverdarcy) October 23, 2020

Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις

Το CNN διεξήγαγε τη συνήθη άμεση δημοσκόπηση μέσω SSRS και διαπίστωσε ότι το 53% των ερωτηθέντων που παρακολούθησαν τη συζήτηση πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε, έναντι του 39% που θεωρούν τον Τραμπ νικητή.

Results of the CNN instant poll of debate watchers: 53% say Biden won, 39% say Trump won. pic.twitter.com/AK4Fc99tez

— Oliver Darcy (@oliverdarcy) October 23, 2020

Παρόμοιο ήταν και το αποτέλεσμα μιας δεύτερης δημοσκόπησης ατόμων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία της Πέμπτης, που διεξήχθη από την προοδευτική εταιρεία Data for Progress: το 52% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε και το 41% ότι κέρδισε ο Τραμπ.

Preliminary results from the @DataProgress snap debate poll: A majority of voters who watched the debate say Biden won (52% Biden, 41% Trump, 7% undecided) and moderates in particular think Biden won by a 2:1 margin

— Charlotte Swasey (@charlotteeffect) October 23, 2020

Τέλος, μια τρίτη δημοσκόπηση, από την YouGov, αναδεικνύει τον Μπάιντεν νικητή με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά, με το 54% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι κέρδισε, έναντι του 35% που επέλεξαν τον Τραμπ.

SNAP POLL: Who voters think did a better job – or won – tonight’s #PresidentialDebate

Joe Biden – 54%
Donald Trump – 35% #Debates2020 pic.twitter.com/2s1cFAof9O

— YouGov America (@YouGovAmerica) October 23, 2020

Οι θεατές του Fox News όμως φαίνεται πως είχαν τελείως διαφορετική άποψη, πιστεύοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής της τηλεμαχίας, με ποσοστό 74%, έναντι ενός 24% που αναγνώρισε ως νικητή τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Same debate. Different reporting.

Fox News isn’t news, it’s a conservative propaganda machine. pic.twitter.com/Y7RMHO5cvI

— Trævis (@twrawson) October 23, 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Business Insider, ένα στέλεχος της Fox News είχε αποστείλει υπόμνημα προς τους τηλεοπτικούς παραγωγούς και τους πολιτικούς συντάκτες, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι μη επιστημονικές δημοσκοπήσεις στο Διαδίκτυο «δεν πληρούν τα συντακτικά μας πρότυπα», καθώς πρόκειται για «ανοησίες, όχι αληθινές μετρήσεις της κοινής γνώμης«.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους παρουσιαστές του Fox News να επικαλεστούν μη επιστημονικές δημοσκοπήσεις λίγες ώρες μετά την τηλεμαχία, για να υποστηρίξουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε νικητής της βραδιάς.

Με πληροφορίες από: Vox.com, Fox News, Cnn, YouGov, Data for Progress, Business Insider, Twitter, AP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα