Δρ Τσιούτης: Πότε ενδέχεται να μειωθούν τα κρούσματα-Στοχευμένα τα μέτρα

Για τη σημαντικότητα των νέων μέτρων ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού στην χώρα μας, όπως και το πότε αναμένεται να υπάρξει μείωση του αριθμού κρουσμάτων, μίλησε στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Πρόληψης και Ελέγχου λοιμώξεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.

«Ελπίζουμε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται τέλος αυτής της βδομάδας. Το αισιόδοξο σενάριο είναι από Σάββατο και Κυριακή να αρχίσουμε να βλέπουμε χαμηλότερα νούμερα. Η αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός ότι δείξαμε το προηγούμενο διάστημα σαν λαός ότι

με τις εκκλήσεις και τα επιπλέον μέτρα λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή το κακό δεδομένο είναι ότι υπάρχει αυξημένη μετάδοση στην κοινότητα. Όπου πηγαίνουμε πρέπει να θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιος θετικός», είπε ο Δρ Τσιούτης σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα.

Όσον αφορά τη σημαντικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργό Υγείας, ο Δρ. Τσιούτης εξήγησε πως ποτέ ένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του.

Διαβάστε επίσης:Καταγγελία:Ολόκληρη οικογένεια με κορωνοϊό-«Παρακαλούμε να μη χειροτερεύσουμε»

«Είναι στοχευμένα μέτρα σύμφωνα με παρατηρήσεις. Έχει παρατηρηθεί μετάδοση σε χώρους εστίασης και κυρίως σε νέους ανθρώπους. Περιορίζοντας μ΄αυτό τον τρόπο την κινητικότητα και τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, περιορίζεις την μέγιστη δυνατότητα να μεταδοθεί ο ιός μεταξύ ατόμων. Σε συνέχεια αυτού μπήκε και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ γιατί βλέπαμε ότι σ΄άλλες χώρες όταν έκλειναν οι χώροι εστίασης ο κόσμος μαζευόταν σε πάρκα και πλατείες. Αυτά τα δύο είναι συνδυαστικά», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Αλλάζει η διαδικασία ενημέρωσης κρουσμάτων και επαφών τους

Πρόσθεσε πως «έχει παρατηρηθεί μετάδοση σε κοινωνικές συναθροίσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες άρα εκεί κατευθύνθηκε η εντατικοποίηση των μέτρων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα ενδέχεται να επεκταθούν Παγκύπρια ο Δρ Τσιούτης είπε ότι αυτό θα διαφανεί ανάλογα των παρατηρήσεων των επόμενων ημέρων.

Διαβάστε επίσης: Δρ. Καραγιάννης για επιχειρήσεις με κρούσματα: «Άκρως επικίνδυνο…»

Keywords
Τυχαία Θέματα