Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατη. Το δείχνει ο λόγος της προόδου των Σκανδιναβικών χωρών

22:50 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Πέτρου Δίπλα.

Συνεχώς μιλάμε και έχουμε ως παράδειγμα κοινωνικών παροχών, πρόνοιας, απασχόλησης και γενικά ως παράδειγμα κοινωνικού κράτους τις Σκανδιναβικές χώρες στις οποίες κάθε Ελληνας θα ήθελε να μοιάσουμε ως χώρα.

Θυμόσαστε αυτό που είπε ο Παπανδρέου «θα κάνω την Ελλάδα Δανία του νότου»; Να γίνει δηλαδή η Ελλάδα

χώρα με υψηλού επιπέδου πρόνοια, με «πράσινη» στάση ζωής, με πλήρη απασχόληση, υψηλούς μισθούς, άψογη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, κλπ, κλπ…

Πολλοί το θεώρησαν τότε ως ένα ωραίο ανέκδοτο και σήμερα ακόμα περισσότεροι το χρησιμοποιούν ως αστείο.

Όλοι δε πιστεύουν ότι ο κύριος παράγοντας που κάνει τις Σκανδιναβικές χώρες να έχουν το τέλειο κοινωνικό κράτος είναι η υψηλή φορολογία που πληρώνουν κυρίως οι επιχειρήσεις. Το δημόσιο τις έχει υπό στενό έλεγχο, τις φορολογεί με υψηλούς συντελεστές και έτσι μαζεύει πολλούς πόρους με τους οποίους στηρίζει το ακριβό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ, μα πολύ διαφορετική.

Η Δανία και οι άλλες δύο Σκανδιναβικές χώρες είναι από τους παγκόσμιους πρωταθλητές στην υποστήριξη και υποβοήθηση των επιχειρηματιών και της επιχειρηματικότητας.

Ναί, καλά διαβάζετε. Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν κάνει θαύματα στη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Χωρίς υπερβολή οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν παραδείσους του επιχειρείν !!

Και για ποιό λόγο;

Μα γιατί έχουν από χρόνια καταλάβει ότι μόνο το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό πνεύμα μπορεί να δημιουργήσει τον αναγκαίο πλούτο που χρειάζεται για να κάνεις πραγματική και γενναία κοινωνική πολιτική.

Γιατί όλοι οι Δανοί, οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί θεωρούν ότι η απόλυτη προϋπόθεση για την ευμάρεια της χώρας τους (και για να μαζέψει το κράτος πολλά χρήματα) είναι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους που μόνο οι ανταγωνιστικοί (και όχι οι πελατειακοί) επιχειρηματίες τους μπορούν να επιτύχουν !

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει τις χώρες του κόσμου ανάλογα με το πόσο διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.

Σε αυτή τη λίστα για το 2016 (στοιχεία 2015), στις πρώτες θέσεις, δίπλα-δίπλα με χώρες που ο κόσμος θεωρεί ασύδοτες οικονομικά, ακραίες νεοφιλελεύθερες και απαράδεκτες εργασιακά και κοινωνικά όπως για παράδειγμα η Σιγκαπούρη και το Χόνγκ Κόνγκ, βρίσκονται και οι τρεις Σκανδιναβικές χώρες. Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Και οι τρείς αυτές χώρες βρίσκονται στη πρώτη δεκάδα της «Παγκόσμιας Κατάταξης Διευκόλυνσης της Επιχειρηματικότητας» . Η Δανία στην 3η θέση παγκοσμίως (!), η Σουηδία στην 8η, η Νορβηγία στην 9η. Και η γειτόνισα των Σκανδιναβών η Φινλανδία στην 10η θέση.

Ενώ και η άλλη χώρα παράδειγμα κοινωνικού κράτους η Νέα Ζηλανδία είναι η 2η πιο φιλοεπιχειρηματική χώρα του κόσμου.

Σκεφθείτε μάλιστα ότι η Δανία είναι πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα από την Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και το Χόνγκ Κόνγκ !!

Και πάμε τώρα στην Ελλάδα.

Από πρώτη ματιά η κατάταξή μας είναι πολύ άσχημη, στην 60ή θέση, αλλά όχι τραγική. Προσέξτε όμως, ΜΟΝΟ από πρώτη ματιά. Γιατί σε μια πιό προσεκτική ανάλυση βέπουμε ότι όχι μόνο είναι τραγική αλλά και ότι η τραγικότητά μας βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατη η βελτίωση !!

Και γιατί είναι σχεδόν αδύνατη η βελτίωση;

Γιατί στους δύο κυριώτερους παράγοντες, από τους 10 συνολικά που συγκροτείται ο δείκτης, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά, μα πάρα πολύ χαμηλά. Είναι οι παράγοντες που δείχνουν την γραφειοκρατία και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Έτσι στο μεν κριτήριο, «Τήρηση Συμβάσεων» που είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα των ξένων επενδύσεων (πέραν των «διακρατικών»), η χώρα μας βρίσκεται στην 132 θέση (!) ενώ στο γραφειοκρατικό κριτήριο «Διαδικασία Αγοραπωλησίας Ακινήτων» η Ελλάδα κατεβαίνει ακόμα χαμηλότερα στην 144 θέση (!).

Και εύλογα θα με ρωτήσετε: Και γιατί λες ότι είναι σχεδόν αδύνατη η βελτίωση στους δύο αυτούς τομείς;

Η απάντηση είναι η ίδια που έδωσαν τα ποντίκια όταν τα κατηγόρησαν γιατί δεν κρέμασαν ακόμα, όπως είχαν αποφασίσει, το κουδούνι στο λαιμό της γάτας για να την ακούν όταν θάρχεται.

The post Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατη. Το δείχνει ο λόγος της προόδου των Σκανδιναβικών χωρών appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα