Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις 24 Μαΐου – Το ΔΝΤ εισηγείται ελάφρυνση του χρέους ως το 2040 (video)

22:10 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μείζον ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης αναδεικνύεται το ελληνικό χρέος με τη συζήτηση για την ελάφρυνσή του να έχει πάρει φωτιά στο τρίγωνο Αθήνας, Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Την αρχή έκανε το ΔΝΤ, στελέχη του οποίου, μιλώντας στην Wall Street Journal, εισηγούνται «πάγωμα» των τοκοχρεολυσίων για περίπου 25 χρόνια:

Το ΔΝΤ

προτείνει να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια ως το 2040. Παράλληλα, ζητά οι λήξεις των ομολόγων να επεκταθούν έως το 2080 και να έχουν σταθερό επιτόκιο 1,5% για 30 με 40 χρόνια. Με την πρόταση αυτή οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για τη βιωσιμότητα του χρέους, έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση την προσδοκία ότι στο προσεχές eurogroup, εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα υπάρξει και ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για διευθέτηση των δανείων που έχει πάρει η χώρα μας.

Οι Ευρωπαίοι, παραδοσιακά, κρατούν πιο επιφυλακτική στάση σχετικά με το ελληνικό χρέος. H Die Welt γράφει ότι ο πρόεδρος της Bundesbank Γεν Βάιντμαν αναφέρει ότι
αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η τήρηση του προγράμματος. Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς δεν αποτελεί (το χρέος) το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας.

Το ζήτημα του μηχανισμού διόρθωσης εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, παράγοντες των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία – πακέτο στο eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει (στο eurogroup) συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα του προγράμματος και πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο να συμβεί αυτό. Το σενάριο των σταθερών επιτοκίων είναι δύσκολο να υιοθετηθεί διότι έχει κόστος που δεν μπορεί να επωμιστεί ο ESM. Η συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει στο Bloomberg ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα κύρια βήματα για την αξιολόγηση. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα δύσκολα σημεία. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου.

Η Frankfurter Αllgemeine Ζeitung γράφει ότι το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν ακόμα και εκείνοι, οι οποίοι φλέρταραν μ’ αυτό. Η προσφυγική κρίση πειθάρχησε τους Έλληνες. Τώρα σκέφτονται διαφορετικά και πράττουν το σωστό.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: «Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη» η επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου

The post Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις 24 Μαΐου – Το ΔΝΤ εισηγείται ελάφρυνση του χρέους ως το 2040 (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα