Εκτός πώλησης ως το 2018 όλα τα δάνεια πρώτης κατοικίας (video)

21:35 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλειδί για την ολοκλήρωση της αξιόλογησης η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών στο καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων. Η διαπραγμάτευση ξεκινούσε από την πλευρά των θεσμών με αφετηρία για πλήρη απελευθέρωση και των «πράσινων» και των «κόκκινων» δανείων, μιας και η αγορά δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα χωρίς περιορισμούς είναι ο κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες. Με μοναδικό κριτήριο την αξία της κύριας κατοικίας και χωρίς εισοδηματικά όρια θα εξαιρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η μεταβίβαση σε funds ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων

που δόθηκαν με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση, καλύπτεται το 93% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και επίσης γίνεται σύνδεση με την πρώτη κατοικία (ως εγγύηση) όλων των μικροεπιχειρηματικών, μικροεμπορικών καταναλωτικών και άλλων δανείων.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ εντός του καλοκαιριού τίθεται σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κρατική επιδότηση μέρους της δόσης στεγαστικών των οικονομικά αδύναμων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά για την ρύθμιση των χρεών τους.
Η διαδικτυακή πύλη θα λειτουργήσει στα πρότυπα της αντίστοιχης για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Την ίδια ώρα ανοίγει για τα καλά το παιχνίδι της πώλησης «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων επιχειρηματικών και καταναλωτικών σε ξένα funds. Το πρώτο πακέτο «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνει να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΤΧΣ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τέσσερις με πέντε κλάδους, πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 15 δισ. ευρώ.
Ειδικά για τα μεγάλα επιχειρηματικά «πιλότος» θα είναι το μοντέλο που προωθούν από κοινού Alpha Bank και Eurobank με τη συνδρομή της KKR για την διαχείριση ενος χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια αυτά ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας. Πρόκειται για μοντέλο, που απαντά στην ανάγκη σύμπραξης μεταξύ τραπεζών όταν υπάρχει κοινή έκθεση αλλά και λόγος για νέα χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων.
Εγχείρημα, που εάν ευοδωθεί, η KKR δεν θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά επί της ουσίας την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων με βάση συγκεκριμένο σχέδιο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη

The post Εκτός πώλησης ως το 2018 όλα τα δάνεια πρώτης κατοικίας (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα