Θ. Σκυλακάκης: Έως τις αρχές του 2026 ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο

13:44 28/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο πλαίσιο του «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τοποθέτησε τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη χώρα μας στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο σταδιακός περιορισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξάνει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας

και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών με αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή, αεριοποιείται και εισάγεται στο ελληνικό δίκτυο και διοχετεύεται περαιτέρω μέσω των υφιστάμενων διεθνών διασυνδέσεων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία ανάπτυξης του «κάθετου» διαδρόμου φυσικού αερίου με επενδύσεις ενίσχυσης της δυναμικότητας μεταφοράς από το ελληνικό δίκτυο προς τον βορρά.

Επιπλέον, διατύπωσε την πρόταση για επέκταση του σκοπού του EMGF και στον τομέα της υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μια δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς επιταχύνεται η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

Προς το σκοπό αυτό προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και το κοίτασμα του Πρίνου με επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας που είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Απρίλιο οι ΑΠΕ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) κάλυψαν πάνω από το 63% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Ο γενικός γραμματέας του EMGF, Osama Mobarez, εξήρε το ρόλο της χώρας μας για τη διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την ΕΕ, ενώ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Μάριος Παναγίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο των Κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, καθώς και στα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων για την άρση της απομόνωσης του νησιού.

Μέλη του East Mediterranean Gas Forum είναι οι: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Keywords
Αναζητήσεις
th-skylakakis-eos-tis-arches-tou-2026-erevnitikes-geotriseis-gia-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα