Δηλώσεις και αντιδράσεις για ΦΠΑ εστίασης και πετρέλαιο θέρμανσης

15:53 24/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ωρες απέμειναν πριν κατατεθεί στη βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα, και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση εξακολουθεί να διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο Γιάννης Στουρνάρας
επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση έχει κλείσει και το θέμα θα συζητηθεί τον Ιούνιο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως η μείωση φόρου είναι δυνατή από τώρα.

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει, δεν είναι εφικτό αυτή την ώρα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου από τη σύσκεψη για τις δράσεις που αφορούν την ανεργία και την επιχειρηματικότητα. Την ίδια ώρα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε από του βήματος της Βουλής οτι είναι εφικτή τώρα η μείωση του ΦΠΑ εστίασης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο Γιάννης Στουρνάρας, στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τον Ιούνιο να επέλθει συμφωνία για να αποφασιστεί μείωση. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το ΠΑΣΟΚΤο ΠΑΣΟΚ θεωρεί ιστορική υποχρέωσή του να αναδείξει τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα τα οποία επιτρέπουν να τεθεί τώρα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό τονίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΚΟ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο και αντί να εκπλήσσεται ο Υπουργός Οικονομικών, καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την Τρόικα για τον χειρισμό που θα κάνει η κυβέρνηση.

Επίσης, τονίζουν ότι τα στοιχεία που έχει συλλέξει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι μπορεί να προχωρήσει το όλο θέμα και η μείωση του ΦΠΑ να αναπληρωθεί από έσοδα τα οποία θα προέλθουν από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου της εστίασης λόγω της μείωσης του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σκόπευε να θέσει όλα αυτά τα στοιχεία στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, όμως λόγω της απουσίας του κ. Κουβέλη στο εξωτερικό, η κυβέρνηση προέκρινε τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη να παραθέσουν αυτά τα στοιχεία και να θέσει το θέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑΣε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρεται ότι: «Ενώ η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή ένα νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το μεν ΠΑΣΟΚ ανοίγει υποκριτικά το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση λίγες μέρες μετά και τη δική του συμφωνία με την τρόικα για να μην υπάρξει μείωσή του, ο δε υπουργός Οικονομικών το παραπέμπει για τον Ιούνιο μετά από νέες «επιτυχημένες» διαπραγματεύσεις, εφόσον "πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα". Έχουμε να κάνουμε με μια απολύτως ανεύθυνη, αναξιόπιστη και επικίνδυνη κυβέρνηση που το μόνο που τη νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των εγκλημάτων της».
Keywords
Τυχαία Θέματα