Οι γερμανικές αποζημιώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής

13:57 24/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Για «ηθική και ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό» έκανε λόγο ο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ζήτημα ως μείζονος εθνικής σημασίας και ζήτησε χειρισμούς σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. «Το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ανοιχτό παρά τις δεκαετίες που έχουν παρέλθει», δήλωσε, σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, από το βήμα της βουλής
ο υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Για μεγάλο ανοιχτό και ιστορικό ζήτημα που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος τυο ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής αλλά και να ενημερωθούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος η οποία έχει χαρακτηριστεί ως απόρρητη. Από τη διαδικασία αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εξαιρεθεί το κόμμα της Χ. Αυγής το οποίο απείχε από τη σημερινή συζήτηση και το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως φιλοναζιστικό επισημαίνοντας πως η παρουσία του στο ελληνικό κοινοβούλιο αποτελεί ντροπή για τη δημοκρατία.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε βαρύτητα στη δημιουργία ενός διεθνούς κινήματος υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.
«Η ανατροπή του πλαισίου χρειάζεται ένα ευρύ λαϊκό διεθνές κίνημα συμπαράστασης. Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να έχουμε συμμάχους σε διεθνές επίπεδο ακόμα και μέσα στη Γερμανία σε αυτή τη διεκδίκηση.», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Μπορεί κάποιοι να λένε ότι την ιστορία τη γράφουν οι νικητές αλλά τη γράφουν και οι αγώνες των λαών. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στη διεκδίκηση του δίκιου», τόνισε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την τοποθέτησή του.

«Ήρθε η στιγμή το ελληνικό κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να καλέσει άμεσα τη Γερμανία για συζητήσεις επί του θέματος τονίζοντας πως «αν το κάνει αυτό η κυβέρνηση ταυτίζει τον εαυτό της με την ιστορία του έθνος αλλά και με το μέλλον της χώρας»

«Το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ανοιχτό παρά τις δεκαετίες που έχουν παρέλθει», δήλωσε, σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε πως
στο παρελθόν «υπήρχε έλλειμμα σαφώς εικόνας και στοιχείων, πολιτικής βούλησης και κοινής συνισταμένης» αλλά υπογράμμισε πως η χώρα μας θα διεκδικήσει ό,τι της ανήκει. «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων υφίσταται. Το θέμα άνοιγε στο παρελθόν αλλά δεν έκλεινε. Σας βεβαιώνω ότι τώρα το θέμα άνοιξε να κλείσει με την δικαιοσύνη να θριαμβεύει», τόνισε ο υπουργός εξωτερικών.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να προχωρήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα ενωμένα, στο ζήτημα αυτό και να μην υπάρξουν θέσεις και συμπεριφορές που θα αποδυνάμωναν μια τέτοια προσπάθεια. «Η συμπεριφορά όλων μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνθετικό αποτέλεσμα πάνω στο οποίο θα βασιστούμε κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για να οδηγηθεί το θέμα αυτό στην τελική του επίλυση. Η δικαίωση είναι πάνω απ' όλα ηθική» κατέληξε λέγοντας ο υπουργός εξωτερικών.

Για μεγάλο ανοιχτό και ιστορικό ζήτημα που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος διαφώνησε με το χαρακτηρισμό της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους ως απόρρητης και ζήτησε να λάβουν γνώση όλα τα κόμματα. Επίσης ζήτησε να συσταθεί ομάδα εργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ ανέφερε και ο ίδιος ότι θα πρέπει η βουλή να συγκροτήσει κομματική επιτροπή η οποία θα τεκμηριώσει και να θέσει σε νομική βάση το ζήτημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα