5ο Open Day στη Στέγη – Ενας μαραθώνιος εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων

12:47 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην αβανγκάρντ μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα είναι αφιερωμένο το φετινό 5ο Open Day με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, στις 5 Μαρτίου, σε διάφορους χώρους της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

To 5o Open Day παρουσιάζεται φέτος στο πλαίσιο του Interfaces, του διεθνούς, διαθεματικού πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων με την υποστήριξη του προγράμματος

Δημιουργική Ευρώπη.

Το 5ο Open Day είναι αφιερωμένο στο ύφος και στο πνεύμα της καλειδοσκοπικής σκηνής της τέχνης της Νέας Υόρκης που άνθισε από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα. Σημείο αφετηρίας της φετινής διοργάνωσης είναι η θρυλική συνάντηση των πρωτοπόρων συνθετών John Cage και Μorton Feldman, στην έξοδο του Carnegie Hall, όπου είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τη Συμφωνία του Anton Webern υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Μια ιστορία που έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά πάντα με παραλλαγμένες λεπτομέρειες. Η φιλία τους επρόκειτο σύντομα να επεκταθεί σε έναν κλειστό κύκλο μουσικών που θα ονομαζόταν Σχολή της Νέας Υόρκης και θα περιλάμβανε επίσης τον Christian Wolff, τον Earle Brown και τον πιανίστα David Tudor.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ήταν η αστείρευτη ανανεωτική τους διάθεση και η άμεση σχέση τους με τον κόσμο της Σύγχρονης Τέχνης: ζωγράφους, ποιητές, χορευτές και περφόρμερ. Γύρω τους σχηματίστηκαν ομάδες, παρέες και καλλιτεχνικές κοινότητες σε άμεσο διάλογο με αυτούς, όπως οι Tone Roads, η ομάδα των μουσικών που συνεργάστηκε με το Merce Cunningham Dance Theatre ή το Judson Dance Theater, καλλιτέχνες που εγκαταστάθηκαν στο downtown και δημιούργησαν τα περίφημα lofts. Indeterminancy (Απροσδιοριστία), Events, Happenings, Kinetik Art, Fluxus, Pop Art, Minimalism, Rock, Totalism, Νo Wave, Art Punk –αυτά είναι μόνο μερικά από τα κινήματα που γεννήθηκαν εκεί, σε σύντομη χρονική διαδοχή το ένα από το άλλο. Ήταν μια πυρετώδης έκρηξη δημιουργικότητας που συντάραξε την παγκόσμια μουσική και καλλιτεχνική σκηνή.

Όπως συμβαίνει σε κάθε Open Day, έτσι και φέτος σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, τη Μικρή και την Κεντρική Σκηνή– τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων, τα οποία στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιεργαστούν παρτιτούρες, βιβλία, να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο των καλλιτεχνών, ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλίες στη Μικρή Σκηνή από σολίστες και σύνολο.

Συντελεστές
Σύλληψη, Σύνθεση, Μουσικολογική & Σκηνοθετική Επιμέλεια, Realisations, Ενορχηστρώσεις, Οργάνωση: Ανάργυρος Δενιόζος
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Λεβισιανός
Video/Φωτισμοί: Μάνος Αρβανιτάκης
Προγραμματισμός, Electronics: Νίκος Παλαμάρης
Επιμέλεια: Πυθαγόρας Κωτσούλας
Οργανωτική επιμέλεια: Κατερίνα Τσεσμετζή

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Ictus Ensemble, Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, Athens Percussion Group, Ensemble Continuum (@Athens)


Λίγα λόγια για το Interfaces
Το Interfaces είναι ένα διεθνές, διαθεματικό πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων. Με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe), το Interfaces συνενώνει εννέα διαφορετικούς εταίρους από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Ρουμανία και την Αυστρία με βασικό στόχο την ανεύρεση καινοτόμων τρόπων για τη σύνδεση ακροατηρίων με το έργο μουσικών και καλλιτεχνών του ήχου που δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας. Για να επιτευχθεί αυτό, το δίκτυο θα πραγματοποιήσει ένα πολύ ευρύ φάσμα δράσεων: Νέες μορφές παραστάσεων σε νέους, καινοτόμους χώρους και σε όλο το εύρος των καλλιτεχνικών ιδιωμάτων, με τη χρήση νέων μέσων για τη δημιουργία και τη διάδοση. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με καινοτόμες διαδικτυακές εφαρμογές. Ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη κοινού . Συνέδρια και φιλοξενίες καλλιτεχνών (residencies). Το πρότζεκτ θα δημιουργήσει ένα μεγάλο όγκο πρωτότυπου έργου που θα παρουσιαστεί στο κοινό, σε ζωντανές εκδηλώσεις ή μέσω της ιστοσελίδας Interfacesnetwork.eu. Το συντονισμό του δικτύου INTERFACES έχει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – Υποπρόγραμμα Πολιτισμός»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020), το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» παρέχει στήριξη σε έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Οι κύριοι στόχοι της στήριξης διακρατικών έργων πολιτιστικής συνεργασίας είναι να στηριχθεί η ικανότητα του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της Ευρώπης να λειτουργούν σε διακρατικό και διεθνές επίπεδο και να προωθηθεί η διακρατική κυκλοφορία των πολιτιστικών και δημιουργικών έργων, καθώς και η διακρατική κινητικότητα των πολιτιστικών και δημιουργικών φορέων, ιδίως των καλλιτεχνών.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες: Τηλ.: 210 900 5 800

5 Μαρτίου 2017 | Από τις 16:00

Σε διάφορους χώρους της Στέγης

16:00-20:30 | Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης

21:00 | Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια για τη συναυλία στην Κεντρική Σκηνή στις 21:00

Εισιτήρια για τη συναυλία:

Κανονικό: 7 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 €

Άνεργοι, ΑΜΕΑ και Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €

Keywords
Τυχαία Θέματα